Utredning föreslår ett utökat skydd mot diskriminering

| 2 december, 2021 | 0 kommentarer

Regeringskansliet har tagit emot slutbetänkandet från utredningen om vissa frågor i diskrimineringslagen. Utredaren Thomas Bull föreslår bland annat ett utökat skydd mot diskriminering som avser viss offentlig verksamhet samt att arbetstagares skydd mot diskriminering i form av trakasserier och sexuella trakasserier bör förstärkas.

– Diskriminering är ett allvarligt samhällsproblem. Utredningen innehåller flera intressanta förslag som jag nu kommer att titta närmare på, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Utredningens slutbetänkande innehåller förslag om ett utökat skydd mot diskriminering inom viss offentlig verksamhet som bl.a. omfattar rättsvårdande myndigheter. Skyddet mot diskriminering i offentlig verksamhet ser i dag olika ut. Enskilda personer har ett svagare skydd enligt diskrimineringslagen i kontakter med vissa myndigheter jämfört med andra.

Utredningen föreslår vidare att skyddet mot diskriminering bör utökas. Det kan till exempel handla om uttalanden av arbetsgivare på sociala medier eller om rekrytering där olika krav ställs upp som indirekt har en diskriminerande innebörd. Utredningen föreslår att vite ska införas som sanktion vid spridning av sådana uttalanden.

Utredningen anser också att arbetstagares skydd mot diskriminering i form av trakasserier och sexuella trakasserier bör förstärkas. Arbetsgivaren föreslås få en skyldighet att arbeta aktivt mot trakasserier och sexuella trakasserier även när de utförs av tredje man, dvs. en person som inte är anställd på arbetsplatsen.
 

Kontakt

Fredrik Persson
Pressekreterare hos Johan Danielsson
073-072 81 36
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *