Connect with us

Marknadsnyheter

Uttalande från Swedols AB (publ):s styrelses oberoende budkommitté angående budpliktsbud från Nordstjernan AB

Published

on

to, apr 26, 2018 18:00 CET

Swedols AB (publ):s styrelses oberoende budkommittés enhälliga uppfattning är att bolagets aktieägare inte ska acceptera budpliktsbudet om 32,00 kr per aktie från Nordstjernan AB då budpliktsbudet inte reflekterar Swedol AB (publ):s bolagsvärde ur ett finansiellt perspektiv.

Oberoende budkommitté och fairness opinion

I syfte att hantera frågor kring Nordstjernan AB:s (”Nordstjernan”) budpliktsbud (”budet”) har Swedol AB (publ):s styrelse (”styrelsen”) beslutat att uppdra åt de oberoende styrelseledamöterna Christina Åqvist, Sofie Löwenhielm och Leif Reinholdsson att formera en oberoende kommitté (”kommittén”) för att handlägga frågor avseende budet som normalt hade hanterats av styrelsen i dess helhet.

Styrelseordföranden Lars Lindgren samt ledamoten Peter Hofvenstam har, i egenskap av anställda i Nordstjernan, beslutat att inte delta i handläggningen av frågor relaterade till budet. Styrelseledamöterna Rolf och John Zetterberg har, i egenskap av företrädare för AB Zelda som sålt aktier till Nordstjernan till priset i budet, beslutat att inte delta i handläggningen av frågor relaterade till budet.

Enligt II.19 i Nasdaq Stockholms Takeover-regler (”takeoverreglerna”) har kommittén en rätt, men inte en skyldighet, att uttala sig om budet eftersom styrelsen inte är beslutsför i frågor som rör budet. Vidare ska ett värderingsutlåtande inhämtas enligt samma regel.

Kommittén har uppdragit åt Pareto Securities AB (”Pareto”) att avge ett värderingsutlåtande (en s.k. fairness opinion), vilket ligger till underlag för detta uttalande. Som framgår av fairness opinion är Paretos slutsats att budet inte är skäligt ur ett finansiellt perspektiv. Pareto har därvid beaktat Swedols historiska utveckling, finansiella information och framtida ambitioner uttryckta i affärsplan.

Bakgrund

Nordstjernan offentliggjorde den 14 mars 2018 att de ingått avtal med AB Zelda (”Zelda”) om att förvärva merparten av Zeldas aktier i Swedol för en köpeskilling om 32,00 kr per aktie. Förvärvet var villkorat av de svenska och norska konkurrensmyndigheternas godkännande, vilka Nordstjernan erhöll den 28 mars 2018 respektive den 11 april 2018. Genom transaktionen med Zelda uppnådde Nordstjernan ett ägande representerande 57,2 % av rösterna och 48,8 % av de utestående aktierna i Swedol. Nordstjernan blev därmed skyldigt att lämna ett budpliktsbud.

Den 16 april 2018 offentliggjorde Nordstjernan ett budpliktsbud avseende förvärv av samtliga aktier i Swedol för en köpeskilling om 32 kr per aktie (före utdelning). Om Swedol lämnar utdelning eller genomför annan värdeöverföring till aktieägarna, för vilken avstämningsdagen inträffar före köpeskillingen i budet betalas ut, kommer köpeskillingen i budet att justeras i motsvarande mån. I Nordstjernans pressmeddelande anges bl.a. följande:

Nordstjernan ser fram emot att arbeta tillsammans med Swedols ledning och styrelse för att fortsätta utveckla verksamheten i linje med bolagets nuvarande affärsstrategi. Nordstjernan kommer som en långsiktig och finansiellt stark huvudägare att stödja fortsatt tillväxt, vilket bedöms skapa långsiktiga positiva effekter för Swedol och dess anställda. Nordstjernan förutser inte några väsentliga förändringar eller negativa effekter av Erbjudandets genomförande för bolagets organisation, anställda, inklusive deras anställningsvillkor, eller de platser på vilka Swedol bedriver sin verksamhet.

Den 17 april offentliggjorde Nordstjernan en erbjudandehandling. Acceptperioden för budet påbörjades 18 april 2018 och pågår fram till och med 16 maj 2018. För fullständig information om budet hänvisas till Nordstjernans erbjudandehandling som finns tillgänglig via Nordstjernans budhemsida swedol.nordstjernan.se och Swedols hemsida.

Kommitténs yttrande

Kommittén har utvärderat budet i enlighet med takeoverreglerna. Kommittén konstaterar sammantaget följande:

  • Budet innebär en premie om:

o   cirka 0,16 procent jämfört med slutkursen om 31,95 SEK per B-aktie i Swedol på Nasdaq Stockholm den 13 april 2018, vilket var den sista handelsdagen före budets offentliggörande;

o   cirka -3,15 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen per B-aktie i Swedol på Nasdaq Stockholm under de senaste 30 handelsdagarna fram till och med den 13 april 2018 om 33,04 SEK;

o   cirka 3,22 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen per B-aktie i Swedol på Nasdaq Stockholm under de senaste 90 handelsdagarna fram till och med den 13 april 2018 om 31 SEK; och

o   cirka 0,79 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen per B-aktie i Swedol på Nasdaq Stockholm under de senaste 180 handelsdagarna fram till och med den 13 april 2018 om 31,75 SEK.

  • Likviditeten i Swedolaktien har historiskt sett varit begränsad. Om budet leder till att antalet aktier i allmän ägo minskar kan likviditeten komma att begränsas ytterligare.

Kommittén kan konstatera att budet lämnas på grund av den budplikt som uppkommit i enlighet med vad som beskrivs under rubriken ”Bakgrund” ovan. Kommittén kan också konstatera att Nordstjernan inte uttryckt någon avsikt att förvärva alla aktier i Swedol.

Kommittén kan vidare konstatera att Nordstjernan meddelat att de inte kommer att verka för några väsentliga förändringar av Swedols verksamhet eller förändringar avseende ledningen och dess anställda efter budet. Kommittén utgår från att detta är korrekt och har i relevanta hänseenden ingen anledning att inta en annan uppfattning.

Budet omfattar samtliga aktier i Swedol utom de aktier som Nordstjernan redan äger undantaget aktier som ägs av aktieägare bosatta i Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Sydafrika och Förenta staterna, vilka Nordstjernan erhållit dispens från Aktiemarknadsnämnden att exkludera från budet. Budet är inte föremål för några fullföljande- eller finansieringsvillkor.

Kommittén grundar sitt utlåtande på en samlad bedömning av ett antal faktorer som kommittén ansett vara relevanta vid utvärderingen av budpliktsbudet:

  • Swedols goda tillväxt under senare år har understötts av en stark konjunktur, särskilt inom prioriterade kundgrupper såsom bygg och anläggning. Den starka försäljningstillväxten har mattats av under början på 2018, bl.a. till följd av driftstörningar vid implementeringen av koncernens gemensamma IT-system i Sverige.
  • I delårsrapporten januari – mars 2018 nämns den höga kostnadsmassan i bolaget, som kortsiktigt kan påverka lönsamheten, och behovet av att genomföra ett besparingsprogram. Om konjunkturen vänder neråt kan detta vara problematiskt för Swedol.
  • Kommittén anser att Swedol har ytterligare potential som kommer att förverkligas i takt med att strategin implementeras och under förutsättning att ett besparingsprogram genomförs. Vidare har Swedol möjlighet att utvinna ytterligare synergier och positiva effekter från förvärvet av Grolls. Kommittén bedömer att det kan vara positivt för genomförandet av strategin med en tydlig huvudägare istället för två.
  • Affärsplanen visar på goda affärsmöjligheter och utrymme för fortsatt tillväxt, men implementeringen av strategin är också förknippad med osäkerheter och risker. Swedol står t.ex. inför ett antal möjligheter/utmaningar, bl.a. avseende digitalisering av dess affär.
  • Koncernens två divisioner befinner sig nu inom samma skalbara plattform med gemensam legal struktur, IT, prissystem och logistikfunktion. Detta stärker möjligheten till korsförsäljning samt är en styrka om ytterligare divisioner eller konceptvarumärken skulle tillkomma.
  • Genom sin starka kassa och sina erfarenheter från förvärvet av Grolls, är Swedol väl positionerat för att genomföra förvärv i framtiden och på så sätt växa utöver organisk tillväxt.
  • Kommitténs bedömning av budet stöds vidare av det värderingsutlåtande (fairness opinion) som inhämtats från Pareto som anger att budet inte är skäligt ur ett finansiellt perspektiv för aktieägarna i Swedol. Utöver punkterna ovan har värderingsutlåtandet utgjort en viktig del i kommitténs bedömning och analys av budet.

Sammantaget är det kommitténs enhälliga uppfattning att Swedols aktieägare inte bör rekommenderas att acceptera budet då kommittén anser att budet inte reflekterar Swedols fulla värde.

Svensk lag ska tillämpas på detta uttalande och uttalandet ska tolkas i enlighet därmed. Tvist som uppkommer med anledning av uttalandet ska avgöras av svensk domstol exklusivt.

**********

Stockholm, 26 april 2018

Swedol AB (publ)

Styrelsens oberoende budkommitté

Rådgivare

Roschier Advokatbyrå AB är legal rådgivare till Swedol i samband med budet.

För ytterligare information se vår hemsida: www.swedol.se eller kontakta:

Christina Åqvist, talesperson för kommittén
Tel.: 070-600 57 75, e-post: christina.aqvist@distrelec.com.

Denna information är sådan som Swedol AB ska offentliggöra enligt takeoverreglerna samt EU:s marknadsmissbruksförordning och takeoverreglerna. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 april 2018, kl. 18.00.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Taco och mellanmål på menyn i Coops första produktsläpp för 2025

Published

on

By

Lagom till löningsveckan släpper Coop flertalet smakfulla mellanmål, blivande tacofavoriter, snacks och frukter under sina egna varumärken.

För en Taco Tuesday eller klassisk fredagsmiddag med familjen lanseras nyheter som saltade tortillachips (200 g) och Pineapple salsa (300 g) under varumärket Coop, och riktigt prisvärda favoriter i jalapenos, tortillawraps och chunky salsa medium under varumärket Xtra.

I snackshyllan gör Naturell Nötmix (200 g), Wasabichips (175 g), Nät- och fruktmix naturell samt rostade och saltade mandlar entré under vecka 4. Dessutom är det premiär för rotfruktchips (100g) under ekologiska varumärket Änglamark.

Mellanmål spås bli en av 2025 års största trender, och Coop är inte sena att haka på. Tre goda och prisvärda bars (45 g) släpps i smakerna choco peanut, choco coconut samt choco. Tar man hellre frukt för att mätta och tillfredsställa magen släpps två nyheter under Coops smakrika sortiment Mer Smak: clementiner (900 g) samt äpplen i 4-pack.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 
eller media@coop.se 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Swecem sålde 200 000 ton Merit under 2024 – minskar koldioxidutsläppen med över 130 000 ton

Published

on

By

Swecems fabrik i Oxelösund har under 2024 fortsatt att öka produktion av Merit, ett klimatförbättrat bindemedel som ersätter cement i betongtillverkning. Genom att använda Merit, som är baserad på slagg från SSAB:s råjärnsproduktion, minskas klimatpåverkan markant jämfört med cement.

Under 2024 levererade Swecem över 200 000 ton Merit till sina kunder, vilket motsvarar en besparing på över 130 000 ton koldioxid jämfört med utsläppen från att producera samma mängd traditionell cement. För att sätta detta i perspektiv: denna klimatbesparing motsvarar utsläppet från över 80 000 genomsnittliga bensin- och dieselbilar under ett helt år​​.*

– Det är en fantastisk besparing som visar vilken stor skillnad alternativa bindemedel kan göra, säger Mathias Ullgren, försäljningschef på Swecem.

Effektivt och klimatvänligt bindemedel
Cementproduktion är en av de största källorna till byggsektorns klimatavtryck, man brukar räkna med utsläpp på 700–900 kg CO₂ per producerat ton. Merit är ett alternativt bindemedel, en så kallad GGBS (Ground Granulated Blast Furnace Slag), alltså finmald masugnsslagg som blir över vid framställningen av råjärn.

– I vår produktionsanläggning har vi någonting som vid första anblick ser ut som en silo av större modell, men i själva verket är det en industriellt dimensionerad kvarn där slaggen mals ner till ett fint pulver liknande cement, säger Mathias Ullgren.

Genom att använda Merit, som släpper ut mindre än 40 kg CO₂ per ton, kan klimatpåverkan vid betonganvändning reduceras med mer än ett halvt ton för varje ton cement som ersätts. Produkten har kommit att spela en nyckelroll i omställningen mot en mer hållbar byggsektor.

Beprövad lösning med lång historia
Trots den moderna efterfrågan på klimatförbättrad betong är Merit ingen nyhet. Flera kända byggnader, som Skatteskrapan i Stockholm och ett flertal vattenkraftverk, byggdes redan för decennier sedan med slagg som bindemedel.

– På den tiden valde man slagg för dess prisvärdhet och goda tekniska egenskaper, säger Mathias Ullgren. I dag kan vi addera ett ännu viktigare skäl – klimatet.

Swecem fortsätter att leda utvecklingen mot en hållbar byggindustri och hoppas kunna öka produktionskapaciteten för Merit i framtiden för att möta den växande efterfrågan på klimatvänliga alternativ.

*: Beräkningen är baserad på att produktion av 200 000 ton Portlandcement genererar 140 000 ton CO₂ (beräknat på 700 kg CO₂ per producerat ton) medan samma mängd Merit genererar 8 000 ton (beräknat på 40 kg CO₂ per producerat ton), alltså 132 000 ton mindre. Med en genomsnittlig personbil som släpper ut 107 gram CO₂ per kilometer och kör 1 500 mil per år, motsvarar en besparing på 132 000 ton CO₂ utsläppet från 82 243 bilar som tillsammans kör 123 364 486 mil under ett helt år. Uppgiften om 107 g CO₂/km är hämtad från CO2 emissions from new passenger cars in Europe: Car manufacturers’ performance in 2023, International Council on Clean Transportation.

För mer information, kontakta pressansvariga Aisza Hubenko på 072–183 80 56 eller aisza.hubenko@peab.se  

Swecem tillverkar klimateffektiva bindemedel för hela betongbranschen. Swecems vision och målsättning är att det om tio år ska finnas helt klimatneutral betong på den svenska marknaden samt att all betong i Sverige ska vara klimatneutral år 2045. Läs mer på swecem.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké januari – december 2024

Published

on

By

Rörelseresultatet ökade med 36 % jämfört med fjärde kvartalet 2023. I december avyttrade TF Bank 80,1 % av aktierna i dotterbolaget Rediem Capital och exklusive de avyttrade förfallna fordringarna uppgick den underliggande lånebokstillväxten i lokala valutor till 17 %. Det är kreditkortsverksamheten i Tyskland som driver bankens organiska tillväxt.– Joakim Jansson, VD.

Januari – december 2024 jämfört med januari – december 2023

  • Utlåning till allmänheten uppgick till 20 265 MSEK, jämfört med december 2023 är ökningen i lokala valutor 17 % exklusive avyttrade förfallna fordringar i kategori 3
  • Rörelseresultatet ökade med 34 % till 684,9 MSEK
  • Resultat per aktie ökade med 60 % till 28,06 SEK
  • Justerat resultat per aktie ökade med 33 % till 23,23 SEK
  • K/I-talet förbättrades till 38,3 % (41,6)
  • Avkastning på eget kapital uppgick till 27,2 % (21,9)
  • Justerad avkastning på eget kapital uppgick till 22,5 % (21,9)
  • Totala kapitalrelationen har ökat till 16,7 % (15,9)
  • Styrelsen föreslår till årsstämman en extraordinär engångsutdelning om 5,00 SEK per aktie för 2024

Oktober – december 2024 jämfört med oktober – december 2023

  • Utlåning till allmänheten uppgick till 20 265 MSEK, jämfört med december 2023 är ökningen i lokala valutor 17 % exklusive avyttrade förfallna fordringar i kategori 3
  • Rörelseresultatet ökade med 36 % till 188,0 MSEK
  • Resultat per aktie ökade med 137 % till 11,05 SEK
  • Justerat resultat per aktie ökade med 34 % till 6,23 SEK
  • K/I-talet förbättrades till 37,3 % (40,4)
  • Avkastning på eget kapital uppgick till 39,6 % (21,5)
  • Justerad avkastning på eget kapital uppgick till 22,3 % (21,5)

Väsentliga händelser, januari – december 2024

  • Avyttringen av 80,1 % av aktierna i dotterbolaget Rediem Capital AB slutfördes den 20 december. Transaktionen medförde en positiv engångseffekt på koncernens resultat före skatt om 103 MSEK och en positiv kapitaleffekt om 345 MSEK, vilket motsvarar 2,0 % av bankens riskexponeringsbelopp.
  • Kreditkortsverksamheten har haft en underliggande organisk lånebokstillväxt om 48 % under det senaste året och skalfördelar i affärsmodellen har bidragit till ett väsentligt förbättrat rörelseresultat om 77 % jämfört med föregående år.
  • Utlåningsverksamhet i Spanien och Italien har etablerats inom segment Credit Cards med ett liknande erbjudande som på övriga kreditkortsmarknader.

För att följa presentationen online, vänligen följ länken nedan. För att ställa frågor ring in på nedanstående telefonnummer cirka 15 minuter före konferensstart och ange möteskoden:

Länk: https://www.finwire.tv/webcast/tf-bank/bokslutskommunike-2024/  

SE: +46 (0)8 5053 9728 och ange möteskod 858 7383 8335.

För ytterligare information, kontakta:
Mikael Meomuttel, CFO och Head of Investor Relations +46 (0)70 626 95 33

Kort om TF Bank
TF Bank bildades 1987 och är en digital bank som erbjuder konsumentbanktjänster och e-handelslösningar genom en egenutvecklad IT-plattform med hög grad av automatisering. Ut- och/eller inlåningsverksamhet bedrivs i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Österrike, Spanien, Irland, Nederländerna och Italien via dotterbolag, filial eller gränsöverskridande med stöd av det svenska banktillståndet. Verksamheten är indelad i tre segment: Credit Cards, Ecommerce Solutions och Consumer Lending. TF Bank är noterat på Nasdaq Stockholm.  

Denna information är sådan information som TF Bank AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 januari 2025 kl. 07:00 CET.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.