Connect with us

Marknadsnyheter

Validerade biomarkörer förutsäger individens risk att utveckla alzheimer

Published

on

Forskare publicerar nya rön om validerade biomarkörer för individens risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Med en modell som kombinerar nivåerna av två specifika proteiner i blodet hos personer med lättare minnessvårigheter kan forskarna förutsäga risken att utveckla alzheimerdemens på individnivå. Forskarna har även utvecklat en onlinetjänst, en app där läkaren skriver in patientens undersökningsresultat för att få fram en riskbedömning.

Kortfakta om studien: klinisk forskning, patientgrupp: patienter med lättare minnessvårigheter, peer review-granskad publikation, kvantitativ, forskarinitierad studie, prospektiv, longitudinell, kohortsstudie.

Oskar Hansson och hans kollegor har länge forskat kring olika biomarkörer för förbättrad diagnostik i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom. Det senaste året har de också utvecklat träffsäkra markörer i blodprov för alzheimer. Målet har varit att kunna identifiera sjukdomen tidigt i sjukdomsförloppet, innan själva demensstadiet, bland annat för att kunna sätta in symtomlindrande behandling, undvika onödiga undersökningar och skapa trygghet för patienterna.

– I dag söker många personer med Alzheimers sjukdom vård när de endast utvecklat lättare minnessvårigheter, det vill säga många år innan demensstadiet av sjukdomen. Det är ofta svårt för läkare att ställa rätt diagnos på personer som har lättare minnessvårigheter, eftersom många olika tillstånd utöver alzheimer kan orsaka detta. I den aktuella studien har vi utvecklat en modell, som bygger på resultat från ett enkelt blodprov, och som med hög validitet kan förutsäga vem som kommer att utveckla alzheimerdemens inom fyra år, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare vid enheten för klinisk minnesforskning på Skånes universitetssjukhus.

Modellen

Bland de många biomarkörer som forskarna undersökt genom åren, visar den aktuella studien att en modell som kombinerar koncentration och nivåer av de två proteinerna fosforylerat tau och neurofilament light i blodet, är den modell som ger säkrast resultat och prognos likvärdigt med dagens ryggvätskeprov. Modellen ger också ett säkrare svar än dagens grundmodell som omfattar ålder, kön, utbildning och grundläggande tester av minnesförmågan.

– De metoder, utöver grundläggande utredning, som i dag står till buds för att diagnosticera Alzheimers sjukdom är kostsamma och tidskrävande metoder med PET-kamera eller ryggvätskeprover, vilka endast är tillgängliga inom viss specialistvård. Vårt mål under de senaste åren har varit att finna enkla metoder som kan användas i primärvården för tidig diagnos och för att i ett tidigare skede kunna sätta in symtomlindrande behandling. Det krävs fler studier, men vi har absolut kommit ett stort steg närmare vårt mål, säger Oskar Hansson.

Appen

Forskarna har även utvecklat ett onlineverktyg, en app, som kombinerar grunddata (ålder, kön, utbildning och grundläggande kognitionstester) med resultat från individens biomarkörer i blodet.  Tillsammans ger det information om en enskild patients risk att utveckla alzheimerdemens inom två respektive fyra år. Appen är i nuläget endast avsedd för forskning, och måste valideras i fler studier innan den kan användas inom sjukvården. Appen finns på: https://brainapps.shinyapps.io/plasmaatnapp/

I studien ingick totalt 573 personer med mild kognitiv störning och en medelålder på 71 år. Deltagarna, som representerade ett urval av individer, kom från de två stora multicenterstudierna the Swedish BioFinder Study och ADNI, the Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative. Studien, har letts av Oskar Hansson och Niklas Mattsson-Carlgren från Lunds universitet, och är ett samarbete med bland andra Henrik Zetterberg och Kaj Blennow vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset, Neurokemilaboratoriet i Mölndal och med det amerikanska läkemedelsföretaget Eli Lilly.

Kontakt
Oskar Hansson, professor i neurologi, enheten för klinisk minnesforskning, Lunds universitet, Sverige, överläkare Skånes universitetssjukhus + 46 72 226 7745, oskar.hansson@med.lu.se

Publikation
“Individualized prognosis of longitudinal cognitive decline and dementia in mild cognitive impairment based on plasma biomarker combinations”
Nature Ageing 30 november 2020, DOI-nummer: 10.1038/s43587-020-00003-5

—————–
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet
: Katrin Ståhl, 046-222 01 31, 0725-27 97 97, katrin.stahl@med.lu.se

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och mer än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Prenumera gärna på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av universitetets 5000 forskare kommenterar aktuella samhällshändelser samt belyser viktiga, och ibland bortglömda, frågor.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Yoga: Positiva effekter i rättspsykiatrin

Published

on

By

En ny studie visar att yoga kan ha betydande fördelar för intagna individer med

allvarliga psykiatriska störningar. Genom att implementera traumafokuserad yoga

observerades minskningar av negativa emotionella tillstånd, ångest och fientlighet

hos deltagarna. Dessa positiva effekter sågs inte hos dem som ägnade sig åt andra

former av fysisk aktivitet. Resultaten, publicerade i Psychiatry Research, markerar ett

genombrott för användningen av yoga som kompletterande vårdintervention inom

rättspsykiatrin. Ett strukturerat yoga-program och utbildning för vårdpersonal har

utvecklats och visat sig vara genomförbart och gynnsamt för patienternas

välmående.

Källa: https://www.news-medical.net/n…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Civilministern reser vidare – besöker Värmland

Published

on

By

Måndag den 13 maj fortsätter civilminister Erik Slottner sin resa genom Sverige med att under tre dagar besöka Årjäng, Karlstad och Kristinehamn.

I Årjäng besöker Erik Slottner under måndagen kommunhuset och Nordmarkens destilleri. Civilministern bjuder därefter in till en AW på Krogeriet i Årjäng dit allmänhet och media är välkomna för samtal och frågor.

Under tisdagen går resan vidare till Karlstad där civilministern besöker Nobelgymnasiet och träffar företrädare från kommunen för samtal om bland annat innovation och digital utveckling. Statsrådet åker därefter vidare till Karlstad universitet för samtal om bland annat universitetets styrkor och utmaningar samt AI.

Tisdagen avslutas sedan med en AW på Bishop Arms i Karlstad för samtal om det kommande EU-valet. Allmänhet och media är välkomna att ställa frågor.

Under onsdagen besöker civilminister Erik Slottner Kristinehamns kommun för samtal om bland annat digitalisering och utmaningar inom välfärdstjänster.

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta Samuel Dalevi.

Presskontakt:
Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Tel 076 133 51 18
samuel.dalevi@regeringskansliet.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PolarCool offentliggör utfall av utnyttjande av teckningsoptioner av serie TO1

Published

on

By

Idag, den 10 maj 2024, avslutades utnyttjandeperiod av teckningsoptioner av serie TO1 för teckning av aktier i PolarCool AB (”PolarCool” eller ”Bolaget”). Totalt utnyttjades 479 157 teckningsoptioner för teckning av lika många aktier, innebärande en utnyttjandegrad om cirka 1,78 procent. Genom utnyttjandet av teckningsoptioner tillförs Bolaget cirka 67 TSEK före sedvanliga kostnader i samband med optionsinlösen.

I samband med Bolagets företrädesemission som slutfördes under oktober 2023 emitterades 26 873 150 teckningsoptioner av serie TO1. Varje teckningsoption berättigade till teckning av en (1) ny aktie i Bolaget till en teckningskurs om 0,14 SEK under perioden från och med den 22 apil 2024 till och med den 10 maj 2024. PolarCool meddelar idag att 479 157 teckningsoptioner har utnyttjats för teckning av lika många aktier, vilket således tillför Bolaget cirka 67 TSEK före sedvanliga kostnader i samband med optionsinlösen.

Antal aktier, aktiekapital och utspädning
Efter registrering av de nya aktierna från teckningsoptioner av serie TO1 hos Bolagsverket kommer Bolagets aktiekapital att öka med 57 498,84 kronor till sammanlagt 6 617 117,64 kronor. Antalet aktier i Bolaget kommer att öka med 479 157 aktier till sammanlagt 55 142 647 aktier. Utspädningen för befintliga aktieägare som inte utnyttjat teckningsoptioner uppgår till cirka 0,87 procent av aktierna och rösterna i PolarCool.

r mer information

Erik Andersson –  VD PolarCool AB (publ.)                                     
+46 – 738 60 57 00                                                                             
E-mail: erik.andersson@polarcool.se

Om PolarCool AB (publ.)

PolarCool AB (publ.) är ett medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer produkter inom idrottsmedicin. Bolaget fokuserar på behandling av hjärnskakning och upprepade huvudsmällar. PolarCool AB (publ.) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.