Var tredje ung vuxen kan lida av ofrivillig ensamhet

| 28 september, 2021 | 0 kommentarer

1 av 3 i åldern 16-29, liksom av dem över 85, kan vara drabbade av ofrivillig ensamhet. I antal kan det handla om 100 000 unga vuxna och 10 000 bland de äldsta. Det visar en ny rapport från Region Stockholm. Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) pekar på behovet att identifiera och hjälpa fler, utveckla nya metoder för stöd, och samverka med föreningsliv och civilsamhälle.

– De ofrivilligt ensamma lever i det glömda Sverige – och det är en farlig glömska. Ofrivillig ensamhet kan leda till ökad ohälsa och förtida död, inte minst för kvinnor. Ofrivillig ensamhet är inget politiken eller vården kan lösa – men vi kan ge förutsättningar och tillsammans i samhället kan vi göra något. Det handlar om kunskap om problemet, kunskap om hur vi hittar och identifierar de personer som är drabbade, och kunskap om hur vi kan stötta dem med sådant som erbjuder delaktighet, aktivering och samhörighet, inte minst med hjälp av föreningar och frivilligorganisationer i civilsamhället.

Det säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Resultaten av en av dagens rapporter från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin inom Region Stockholm visar att ofrivillig ensamhet drabbar de yngsta och de äldsta mest. Ofrivillig ensamhet kan orsaka såväl psykisk som fysisk ohälsa, det är vanligt med sjukdomar i cirkulationssystem. Ensamheten kan också leda till förtida död, för kvinnor finns enligt studien en ökad risk med 7 procent.

– Ensamheten har troligen förvärrats under pandemins isolering, som många andra hälsoproblem, och som många andra samhällsproblem är den också ojämlik och ojämställd. Kvinnor verkar drabbas hårdare, liksom personer som lever med större social och ekonomisk utsatthet. Våra stödinsatser behöver utvecklas och där behövs kunskap och verktyg framför allt på vårdcentralerna med deras breda och stärkta uppdrag kring människors hälsa, påpekar Anna Starbrink (L).

– Det som framför allt överraskar och förfärar mig är den utbredda ensamheten bland unga vuxna. Vi vet sedan tidigare av Socialstyrelsens rapporter att ensamhet drabbar många äldre, vilket är en tragedi, men att också en av tre i åldern 16 till 29 år lider av ofrivillig ensamhet är faktiskt en chock. Det ger problem som riskerar att följa med hela livet och understryker behovet av att involvera många samhällsaktörer, också skolan, menar Anna Starbrink (L).

Läs mer och ta del av rapporterna på CES hemsida:

Rapport 2021.10 om förekomsten av ensamhet

Rapport 2021: 11 om strategier för att förebygga ensamhet hos äldre
 

 

Rasmus Jonlund, kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm, presstelefon 08-737 25 29, [email protected]

 

Vi är Liberalerna i Stockholms län, och Region Stockholm. För en modern hälso- och sjukvård med större frihet för patienterna. För en modern kollektivtrafik, trygg och attraktiv för fler resenärer. För en modern region för alla stockholmare, med digital tillgänglighet, möjligheter till god hälsa, arbete och ett rikt kulturliv.

För en frihet, värd att försvara.

 

Pressbild Anna Starbrink finns här http://news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan/i/anna-starbrink,m19875

Följ liberala nyheter i Stockholms län:
news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan
stockholm.liberalerna.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *