Marknadsnyheter
Värdet av en loppmarknad när staden byggs om
År 2022 revs loppmarknaden Kommersen som hade funnits vid Masthuggstorget i Göteborg sedan 2000. En avhandling i kulturstudier analyserar vilken roll loppmarknaden haft i de stadsplaneringsprocesser som pågår i området, och visar hur de värden den stod för utnyttjades för att skapa samtycke för förändringsprocesserna.
I 20 år var Kommersen Loppmarknad en plats där människor från olika delar av Göteborg blandades, köpte och sålde begagnade varor, men också tog hand om varandra. Där fanns aktörer som ägnade sig åt delningsekonomi; Cykelköket som renoverade cyklar och Solidariskt kylskåp som tog hand om matsvinn för att skänka till mindre bemedlade. Byggnaden var också en plats för graffitikollektiv och fasaden var täckt av målningar av kända gatukonstnärer som Ollio och Carolina Falkholt.
När området runt Masthuggstorget började exploateras blev marken mer värdefull. Kommersen fanns inte med på de nya ritningarna i planprogrammet för området. Men samtidigt som loppmarknaden rationaliserades bort, för att ge plats åt höga hus och en park, så användes de ”värden” som den ansågs tillföra i ett försök att vinna samtycke i förändringsprocesserna, menar Anders Westerström, doktorand i kulturstudier vid Göteborgs universitet. Byggnaden var sliten men det pratades istället om ett ”Kommersen 2.0”.
– Genom att säga att värdena skulle bevaras och att man skulle skapa ett Kommersen 2.0 skapades samtycke och man undkom en stor del av kritiken. Det finns en stark trend hos exploatörer, det ser man även internationellt, att framhålla aktivism och folklig kultur för att skapa områdesspecifika identiteter. Men det jag visar är att dessa bara får finnas om det skapas ett bytesvärde – alltså att exploatörerna tjänar på det, säger Anders Westerström.
I sin avhandling har han studerat stadsplaneringsdokument men också intervjuat tjänstepersoner på kommunala bolag, aktivister och försäljare samt gjort deltagande observationer i olika sammanhang.
”Knivsöder i positiv bemärkelse”
För att det nya området inte skulle bli ”för polerat” ansågs Kommersen behövas som en ruffig identitetsskapande markör. Eller som en konsultbyrå uttryckte det: Masthuggskajen skulle ”rätt planerat” kunna bli som ”knivsöder i positiv bemärkelse”, och efterlikna den subkulturella estetiken på Andra Långgatan.
På marken strax norr om där Kommersen stod kommer ”Sonya Hedenbratts kulturhus” etableras, i till viss del subventionerade lokaler på bottenplan, men Anders Westerström menar att det bara är den kultur som passar in i Masthuggskajens varumärke som kommer att få plats där.
– Det blir en kontroll över rummet, med en instrumentell syn på kulturen där kulturen antas höja värdet på resten av fastigheten, säger Anders Westerström.
Av Kommersen 2.0 blir det ingenting vid Masthuggstorget, men delar av verksamheten ska flyttas till norra Lindholmen och förvandlas till ”Karlastadens kulturcentrum”. Åtminstone under ett tidsbegränsat kontrakt på fem år.
Avhandlingen Kampen om Kommersen – Kritik, motstånd och drömmar i den nyliberala staden försvaras vid en disputation den 13 december, klockan 13.00 i sal J222 på Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.
Avhandlingen finns fritt tillgänglig för nedladdning: https://hdl.handle.net/2077/83556
Kontakt:
Anders Westerström, tel: 031-786 4134, e-post: anders.westerstrom@gu.se
Johanna Hillgren
Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 10 68
E-post: johanna.hillgren@gu.se
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.
Marknadsnyheter
Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander
Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.
Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.
– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander.
Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.
– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.
Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.
– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.
Om Vintersportextra
Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.
De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.
Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.
Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra
Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten
Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke