Connect with us

Marknadsnyheter

Världsmästarna i Fazer Food Services kocklag siktar på OS 2020

Published

on

För bild på laget, se bifogat.

Med världsmästartiteln från Luxemburg 2018 i ryggen har Fazer Food Services kulinariska kocklag nu påbörjat uppladdningen och jakten på nya medaljer inför OS i Stuttgart 2020. Laget, som tävlar i storkökskategorin, har tränat ihop sedan januari och förväntningarna är höga.

Kategorin storkök är en av de mest prestigefyllda under de kulinariska olympiska spelen. Under fem timmar lagas 120 rätter och lagen bedöms bland annat på hur maten smakar, yrkesskicklighet i köket och hur man tolkat mästerskapets tema, ”rötter”. Temat har fått Fazer Culinary Team att gå tillbaka i historien för att hitta rätt råvaror och skapa nya spännande smakkombinationer till sin mästerskapsmeny.

– Vi har gått tillbaka till de svenska rötterna när vi tagit fram menyn. I de olika rätterna utgår vi ifrån fina svenska rotfrukter i säsong och kombinerar dem med både traditionella och ovanliga smaker för att hitta användningsområden för råvarorna. Samtidigt ska naturligtvis hållbarhet, som ligger i vårt DNA, genomsyra hela upplägget, säger Niclas Melin, coach för Fazer Culinary Team.

Truppen består av sex kockar från Fazer Food Services restauranger i olika delar av landet och en kockelev från Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Laget coachas av tvåfaldiga guldmedaljören och mästerskapsveteran Niclas Melin och gastronomilegendaren Kurt Weid som tillsammans med laget komponerat trerättersmenyn.

– Vår meny känns oerhört stark men det är mer än den som måste stämma om vi ska vinna guld i februari. Fram till tävlingsdagen ligger fokus på att slipa samarbetet i köket, så teamet i sig är helt avgörande för vårt resultat, säger Anna Lövgren, lagkapten för Fazer Culinary Team.

Bakom initiativet Fazer Culinary Team finns ambitionen att dels höja intresset för lunchen som måltid och samtidigt intressera yngre kockar för branschen. Sedan starten har därför projektet haft ett nära samarbete med Stockholms Hotell- och Restaurangskola där elever och blivande kockar får chansen att delta i mästerskapen tillsammans med Fazer Food Services svenska kocklandslag för att samla kunskap och erfarenhet.

Kontaktpersoner
Juanita Conway, Projektledare, Fazer Culinary Team, 070-691 55 12, juanita.conway@fazer.com
Niclas Melin, Coach för Fazer Culinary Team, 072-512 83 38, niclas.melin@fazer.com

Om Fazer Culinary Team
Fazer Culinary Team startades 2010 med ambitionen att lyfta kockyrket och lunchen som måltidsupplevelse. Laget består inför OS 2020 av kockarna:

  • Eddy Brihed, 43 år från Södertälje och kock på Fazers svenska huvudkontor i Stockholm
  • Monica Ericson, 46 år från Nässjö och souschef på Riksdagsrestaurangen i Stockholm
  • Fredrik Hed, 39 år från Stockholm och kock på Tastory i Lindhagen, Stockholm
  • Daniel Lund, 42 år från Trelleborg och köksmästare på ICA Helsingborg
  • Anna Lövgren, 38 år från Örebro och kock på NorrTull i Örebro
  • Susanne Strandqvist, 44 år från Malmö och kock på SEB i Malmö

I laget finns också commis Tuva Sjöblom från Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Inför en tävlingssäsong tränar de tillsammans för att skapa nya kreativa matupplevelser. Man samarbetar med under säsongen med Kronfågel, Fisk Idag, Arla, Storköksbutiken, Nestle, Segers och Menigo.

Bakom initiativet står Fazer Food Services som vill attrahera de mest kompetenta kockarna i branschen. Utöver detta bidrar laget och tävlingarna till att Fazer ständigt utvecklas i sin matlagning och erbjudandet av lunch i världsklass. Den erfarenhet och kunskap som laget får under tävlingarna tar de med sig hem och för vidare ut till Fazers restauranger runt om i landet så att fler får ta del av erfarenheterna.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.