Connect with us

Marknadsnyheter

Världsnjurdagen 2023                                            Känslig diagnostik skyddar transplanterad njure

Published

on

Med ny känsligare diagnostik kan avstötning av en transplanterad njure upptäckas tidigare och rätt behandling sättas in för att skydda njuren. Studier visar att koncentration av DNA-fragment (dd-cfDNA) i blod och urin hos patienten fungerar som tidig markör för avstötning, och påföljande skada på njuren. Målet är att öka överlevnaden för det nya organet och minska behovet av ny transplantation.

Njurtransplantation är den bästa behandlingen för patienter med svår kronisk njursjukdom. Jämfört med dialys ger njurtransplantation högre patientöverlevnad och överlägsen livskvalitet (1) Ett stort problem i samband med njurtransplantation är risk för skada på, eller förlust av njuren. De vanligaste orsakerna är avstötning, kirurgiska komplikationer och andra skador på njuren, t ex av immunhämmande läkemedel.(2) Nuvarande metod för att upptäcka avstötning efter transplantation är att mäta kreatininhalten i blodet kompletterat med bedömning av vävnadsprov från njuren. Men när kreatininhalten ökar har skada redan uppstått, och behandlingalternativen är färre.

Korstester för att undvika avstötning

Flera metoder har utvecklats för att bestämma immunologisk aktivitet hos mottagaren före en transplantation. Dessa är exempelvis korstester mellan givare och mottagare samt analys av antikroppar mot vävnadsantigen. Denna matchning är ett bra exempel på praktisk tillämpning av precisionsmedicin. Trots många ansträngningar att matcha patient och njure före transplantation, för att minimera risken för immunologiska problem, inträffar fortfarande avstötning.

Mål att förbättra njurens överlevnad

Avstötning sker när mottagarens immunförsvar angriper det transplanterade organet. Det inträffar vanligast under de första veckorna men kan även inträffa närsomhelst under det första året efter transplantation. Avstötningen orsakas av lymfocyter hos mottagarens immunsystem. För att undvika permanent skada på njuren är det viktigt att snabbt diagnostisera om avstötning sker, och vilken typ det handlar om för att att kunna sätta in den bästa behandlingen. Målet är att förbättra njurens överlevnad och undvika behov av ny transplantation eller dialys. Dessvärre saknar läkarna fortfarande tillräckligt känsliga analysverktyg för övervakning av njuren efter transplantation för tidig upptäckt av skada på njuren.

Känsligt test mäter koncentrationen av DNA

Flera studier har visat att DNA, (dd-cfDNA) som kan mätas i urin och blod hos mottagare av njurtransplantat, är tecken på skada på njuren (3,4,5). Studier har också visat att koncentrationerna av DNA ökade markant i samband med akut avstötning, ofta före klinisk diagnos, och återgick till normal nivå efter behandling mot avstötning(6).

I en studie, som utförts i samarbete med Devyser, har man noga följt njurtransplanterade patienter och använt ett ultrakänsligt test för att mäta koncentration av dd-cfDNA i blod. Studien visar att ökningen av dd-cfDNA skedde före ökningen av kreatinin, orsakad av akut avstötning, med så mycket som 5-7 dagar. Slutsatsen är att ny känsligare diagnostik är ett värdefullt verktyg för tidig upptäckt av avstötning och även annan skada på njuren. Genom frekvent mätning av dd-cfDNA efter transplantation, kan skada på njuren upptäckas långt innan kreatininhalten i blodet ökar(7). Resultaten presenterades vid den vetenskapliga konferensen American Society of Histocompatibility and Immunogenetics, ASHI i USA tidigare i höstas.

Referenser:

1.Vathsala, A. (2005) ”Preventing renal failure.”Annals of the Academy of Medicine, Singapore 34(1): 36-43.

2. Vathsala, A. (2005) ”Preventing renal failure.” Annals of the Academy of Medicine, Singapore 34(1): 36-43.

3.Bloom RD, Bromberg JS, Poggio ED, et al. Cell-free DNA and active rejection in kidney allografts. J Am Soc Nephrol. 2017; 28:2221–2232.

4.Sigdel TK, Vitalone MJ, Tran TQ, et al. A rapid non-invasive assay for the detection of renal transplant injury. Transplantation. 2013;96: 97–101.

5.Bromberg JS, Brennan DC, Poggio E, et al. Biological variation of of donor-derived cell-free DNA in renal transplant recipients: clinical implications. J Appl Lab Med. 2017; 2:309–321.

6. Garcia Moreira, V., B. Prieto Garcia, J.M. Baltar Martin, F. OrtegaSuarez and F.V.Alvarez (2009). “Cell-free DNA as a non-invasive acute rejection marker in renal transplantation.” Clinical Chemistry 55 (11): 1958 -1966.

7. Pettersson Linnea, Carlén Sofia, Vezzi Francesco, Haughey Caitlin, Hedrum Anders, Hauzenberger Dan. Detection and monitoring of dd-cfDNA in patients following kidney transplantation. Devyser AB. Poster presentation, ASHI, Oct 2022.

För mer information vänligen kontakta:

Fredrik Alpsten, CEO,

Mail: fredrik.alpsten@devyser.com

Telefon: + 46 70 667 31 06

Theis Kipling, CCO

Mail: theis.kipling@devyser.com

Telefon: +46 73 598 07 76

Om Devyser

Devyser utvecklar, tillverkar och säljer diagnostiska lösningar och analystjänster till kliniska laboratorier i fler än 50 länder. Våra test  används för avancerad genetisk testning inom områdena ärftliga sjukdomar, onkologi och transplantation, för att möjliggöra skräddarsydd cancerbehandling, diagnos av ett stort antal genetiska sjukdomar och för uppföljning av transplanterade patienter. Devysers produkter och unika, patenterade lösning med ett provrör förenklar genetiska testprocesser, förbättrar provgenomströmningen, minimerar manuella moment och levererar snabba resultat. Vårt mål är att varje patient skall få en korrekt diagnos på kortast möjliga tid. 

Devyser grundades 2004 och har sin bas i Stockholm. Vi har 8 egna säljkontor i Europa och USA där vi även har ett CLIA laboratorium i Atlanta Georgia. I augusti 2022 blev Devysers kvalitetsledningssystem och Devyser Compact certifierade enligt IVDR.

Devysers aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market Stockholm (ticker: DVYSR). Bolagets Certified Adviser är Redeye AB.

För mer information, besök www.devyser.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

BioStock: BiBBInstruments vill revolutionera diagnostiken av bukspottkörtelcancer

Published

on

By

För närvarande upptäcks bukspottkörtelcancer alldeles för ofta i ett sent skede, vilket väsentligt bidrar till den höga dödligheten. Medicinteknikbolaget BiBBInstruments utvecklar världens första CE-märkta eldrivna ultraljudsstyrda endoskopiska biopsiinstrument, EndoDrill. Produkten kan bli ett användbart verktyg för att diagnostisera bukspottkörtelcancer tidigare i sjukdomsförloppet. För BioStock berättar vd Fredrik Lindblad om produkten och dess potential inom denna indikation.

Läs intervjun med BiBBInstruments vd Fredrik Lindblad  biostock.se:

https://www.biostock.se/2023/03/bibbinstruments-vill-revolutionera-diagnostiken-av-bukspottkortelcancer

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capitalhttps://www.biostock.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bilarna som är billigast att försäkra

Published

on

By

Suzuki, Saab och Skoda. Det är de tre bilmärken som är billigast att försäkra. Det visar en genomgång av drygt 30 000 försäkringar som tecknats via jämförelsetjänsten Zmarta (tidigare Insplanet) under det gångna året. Dyrast är BMW följt av Mercedes och Audi.  

Helförsäkring är den vanligaste bilförsäkringen för personbilar och kostade i genomsnitt 5 700 kronor under 2022. Det visar Zmartas jämförelse av försäkringspremierna för de 25 vanligaste bilmärkena i Sverige.  

Suzuki hade den billigaste snittpremien av alla. Den som tecknade en helförsäkring för det japanska bilmärket betalade i genomsnitt drygt 3 700 kronor i fjol. Det svenskgrundade bilmärket Saab placerar sig som nummer två på listan med en snittpremie på drygt 3 800 kronor. Tredje billigaste helförsäkringen tecknade ägare till den tjeckiska biltillverkaren Skoda (drygt 4 100 kronor).  

– Vilken bil- och årsmodell du kör är de faktorer som kanske har störst inverkan på vilken premie du får betala för bilförsäkringen. Men det kan skilja en hel del i pris mellan de olika försäkringsbolagen. Därför är det viktigt att jämföra och se till så att du får en bilförsäkring som möter just dina behov, säger Åsa Hauer, affärsområdeschef på Zmarta. 

Tyska bilmärken har dyraste bilförsäkringarna
Topptrion över de bilar som är dyrast att försäkra består enbart av tyska varumärken. Den högsta snittpremien har BMW-ägarna fått betala: närmare 7 200 kronor. Tvåa på dyraste-listan för helförsäkringar är Mercedes följt av Audi (se samtliga snittpriser i tabellen nedan).  

Avgörande för billig bilförsäkring 
Det finns en rad faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen som till exempel årsmodell, försäkringstagarens ålder och bostadsadress. Bilförsäkringens omfattning spelar också in på priset (trafik-, halv- eller helförsäkring samt tilläggsförsäkringar). Allt handlar i slutänden om hur stor risken för skador och olyckor är i försäkringsbolagens ögon. Statistiskt sett är exempelvis unga och mer oerfarna förare inblandade i fler trafikolyckor än vad äldre är. Därför är premien för förare under 25 år också högre. Stöld- och skaderisken är som störst i storstäderna och bor du i ett särskilt olycksdrabbat område blir försäkringen också dyrare. Läs mer om hur du kan sänka priset på bilförsäkringen här

Bilarna som är billigast att försäkra: 

Bilmärke  Snittpremie 
Suzuki  3 751 kr 
Saab  3 850 kr 
Skoda  4 152 kr 
Renault  4 208 kr 
Hyundai  4 343 kr 
Opel  4 532 kr 
Citroen  4 542 kr 
Honda  4 590 kr 
Peugeot  4 733 kr 
KIA  4 760 kr 
MINI  4 907 kr 
Subaru  4 925 kr 
Ford  4 930 kr 
Seat  4 960 kr 
Toyota  5 114 kr 
Mazda  5 129 kr 
Volvo  5 142 kr 
Nissan  5 285 kr 
Mitsubishi  5 288 kr 
Fiat  5 342 kr 
Volkswagen  5 494 kr 
Chevrolet  5 530 kr 
Audi  7 458 kr 
Mercedes  7 572 kr 
BMW  8 187 kr 

*Snittpriser på helförsäkringar som tecknats via Zmarta 2022, för 25 vanligaste personbilarna. 

För mer information, vänligen kontakta:   
Åsa Hauer  
Affärsområdeschef på Zmarta Försäkringar    
+46 (0)73–098 10 37  

Om Zmarta  
Zmarta erbjuder flera olika jämförelsetjänster inom privatekonomi för bland annat bolån, konsumentlån, försäkringar  och elavtal. I företagsgruppen ingår även Elskling. Zmarta grundades 1999 och har cirka 300 anställda i Sverige, Norge och Finland. Zmarta ägs av det tyska medieföretaget Bauer Media Group. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lågkonjunkturen får fler att vilja sluta röka

Published

on

By

Med skenande priser på mat och kraftigt höjda räntor kämpar många hushåll med att få ekonomin att gå ihop. En ljuspunkt i den dystra ekonomin vi lever i nu är att allt fler väljer att fimpa för gott. Att sluta röka motsvarar en lika stor kostnadsbesparing som prisökningen av mat för en familj med två tonårsbarn. 

En färsk undersökning från Yougov visar att två av tre rökare är villiga att fimpa för gott. Rådande lågkonjunktur är en tydligt bidragande orsak eftersom priset är den främsta anledning till att rökarna vill sluta. “En bra knuff att sluta röka” tipsar sparekonomen Christina Sahlberg.

Positiv effekt av lågkonjunktur: Två av tre rökare vill fimpa för gott
För en rökare som röker ett paket om dagen innebär det en årsbesparing på omkring 25 900 kronor att sluta. Det motsvarar enligt Matpriskollen* prisökningen av mat för en familj med två tonårsbarn.

Enligt Yougov-undersökningen är det 62 procent av svenska rökare som är villiga att sluta röka helt, med kostnadsbestparingen som främsta anledning. Mest benägna att sluta röka helt är de i åldern 35-50 år (72%) och minst de över 65 år (51%).

– Maten har alltid varit en stor utgift framförallt för en stor familj. Och nu med den snabbt stigande inflationen då vi har sett priserna på mat stiga med över 18 procent har det blivit extra tufft. Vi kan dock inte påverka inflationen eller matpriserna, men vi kan se över alla ”trevliga att ha” utgifter och prioriterar bland dessa. De flesta som röker vill ju egentligen inte röka, och då blir det tuffa ekonomiska läget en bra knuff till att sluta, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Skadligt och dyrt för både individ och samhälle

Rökare löper ungefär 25 gånger större risk att dö av lungcancer och varje år dör cirka 12 000 svenskar i sjukdomar relaterade till rökning. Men det är röken människor blir dör av, inte själva nikotinet.

– På tio år har andelen som röker dagligen nästan halverats. En viktig orsak till detta är övergången till snus, nikotinportioner och vejp. För många har dessa produkter varit en väg bort från rökningen. Även om lågkonjunkturen är något vi gärna vill slippa finns det åtminstone en positiv effekt i att många fimpar för gott och slutar helt med nikotin eller går över till andra mindre skadliga nikotinalternativ, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget

Att byta från att röka ett paket cigaretter om dagen till att använda en dosa nikotinportioner om dagen kan innebära en besparing omkring 13 800 SEK per år.

* I en studie gjord av Matpriskollen har en genomsnittlig matkasse för en familj med två tonårsbarn ökat med 2 139 kronor per månad (från 11 762 kr till 13 901 kr), vilket motsvarar en ökning med 25 668 kr per år.

Mer om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Snusbolaget Norden AB och  genomfördes bland rökare i Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Storbritannien och USA. 

Markus Lindblad
Informationschef
Telefon: 0708-15 39 83
E-post: markus.lindblad@snusbolaget.se

Snusbolaget är Sveriges största snusbutik, 1 av 5 snusare handlar hos Snusbolaget. Snusbolaget har störst utbud av snus – fler än 600 olika sorters snus och erbjuder i stort sett alla tillgängliga varumärken. Snusbolaget säljer snus som levereras till ditt närmsta utlämningsställe, direkt till dörren med bud eller helt enkelt rätt ner i brevlådan med Snusbolagets prenumeration. Snusbolaget har årligen 280 000 kunder. Var annan av Snusbolagets kunder är en tidigare rökare, då var annan rökare dör i förtid, så har Snusbolaget bidragit till att 75 000 liv räddats!
 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.