Connect with us

Marknadsnyheter

Vässad kemisk sax banar väg för skräddarsydda nanomaterial

Published

on

Med hjälp av en ”kemisk sax” går det att skräddarsy tunna material på atomnivå. Det visar en studie publicerad i Science där forskare vid Linköpings universitet har ingått i den internationella forskargrupp som utvecklat metoden. Resultaten banar väg för nya material som kan användas för framtidens hållbara elproduktion, energilagring och elektronik.

Forskarna Justinas Palisaitis och Jun Lu i kontrollrummet p ngstrmhuset dr sveptransmissionselektronmikroskopet Arwen finns

Material som endast är ett eller ett par atomlager tunna är ett högintensivt forskningsfält och kallas ofta för tvådimensionella material. Det mest kända exemplet är grafen, vars upptäckt uppmärksammades med ett Nobelpris 2010. Tack vare att materialen är så tunna i förhållande till sin vikt eller volym kan de få oväntade egenskaper som god ledningsförmåga för elektricitet och värme eller extrem värmetålighet. 

En klass sådana tvådimensionella material kallas MXener. De består av en metall i kombination med antingen kol- eller kväveatomer. Till skillnad från andra tvådimensionella material är MXener metalliskt ledande. Egenskaperna hos MXener gör att de kan komma att användas i tekniska tillämpningar som batterier och superkondensatorer, luft- och vattenreningsfilter samt antenner för nästa generations kommunikation. 

Nu har forskare vid Linköpings universitet tillsammans med kollegor i USA och Kina utvecklat en ny metod där nya MXener kan utvecklas och skräddarsys på atomnivå med hjälp av en ”kemisk sax”.

– Atomerna blir som Lego-bitar som går att flytta och byta som man vill i strukturen. Möjligheterna att utveckla nya material med spännande och oväntade egenskaper är nu vidöppna tack vare den kemiska saxen, säger Per Persson, professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, vid Linköpings universitet.

En ”kemisk sax” är en molekyl som är utformad för att reagera med specifika kemiska föreningar. På så sätt kan bindningarna i ett material brytas på exakt rätt ställe. Tekniken har funnits i över ett decennium för att bryta bindningar mellan kol och väte i organiska molekyler. Men det forskarna nu visat, i en artikel i Science, är att saxen också kan bryta starka bindningar i tvådimensionella material som MXener.

För att skapa MXener utgår man från ett tredimensionellt grundmaterial som kallas för MAX-struktur. Det består av tre olika ämnen: M är en övergångsmetall, A är ett grundämne som aluminium eller kisel, och X är kol eller kväve. Genom att ta bort A-delen med syror skapas ett tvådimensionellt material – MXener. 

Tidigare har MXener varit begränsade av tillverkningsmetoden och antalet befintliga MAX-strukturer. Det innebar att det gick att tillverka ett trettiotal MXener i praktiken, men precisionen i tillverkningen var begränsad. Genom att använda den ”kemiska saxen” redan på MAX-strukturen kan helt nya MXener skapas.

– Nu kan vi utveckla tidigare otänkbara material med hög precision, där vi kan klippa isär strukturer och sy ihop dem igen som vi vill, samt styra deras egenskaper så att nya tillämpningar blir möjliga, säger Per Eklund, professor vid IFM. 

Studien finansierades bland annat av det strategiska forskningsområdet för avancerade funktionella material –¬ AFM – vid Linköpings universitet, den svenska forskningsinfrastrukturen för elektronmikroskopi – ARTEMI samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Artikeln: Chemical scissor–mediated structural editing of layered transition metal carbides; Haoming Ding, Youbing Li, Mian Li, Ke Chen, Kun Liang, Guoxin Chen, Jun Lu, Justinas Palisaitis, Per O. Å. Persson, Per Eklund, Lars Hultman, Shiyu Du, Zhifang Chai, Yury Gogotsi, Qing Huang; Science Vol 379; publicerad online 16 mars 2023. DOI: 10.1126/science.add5901. 

Kontakt

Per Persson, professor, per.persson@liu.se, 013-28 12 48
Per Eklund, professor, per.eklund@liu.se, 013-28 89 40

Pressmeddelandet skickat av: 
Anders Törneholm
Presskontakt, 
Linköpings universitet
013-28 68 39
anders.torneholm@liu.se

Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Komplettering: Rättelse: Årsredovisning för tiden 1 september 2023 – 31 augusti 2024

Published

on

By

I pressmeddelandet igår hade bilagda Årsredovisningen och Revisionsberättelsen fallit bort.

Årsredovisning för tiden 1 september 2023 – 31 augusti 2024

Igrene offentliggör Årsredovisningen för perioden 1 september 2023 – 31 augusti 2024 samt Revisionsberättelsen för den tid som revisionen omfattar.

Årsredovisningen och Revisionsberättelsen finns tillgängliga på Igrenes hemsida liksom på Spotlight Stock Markets hemsida och mailas till aktieägare som så begär och anger sin e-mailadress.

I revisionsberättelsen finns ett uttalande beträffande värderingen av bolagets anläggningstillgångar, vilka är beroende av att bolaget får rätt att omhänderta naturgas för att producera vätgas och karbon.

Annette Blyhammar, vd

annette@igrene.se

+4670 301 60 14

Om Igrene

AB Igrene har tidigare prospekterat efter kolväten i Dalarna. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har cirka 3 300 aktieägare. Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser i Siljansringen. Ett stort antal provborrningar har genomförts, och i flertalet av dessa hål förekommer kraftiga flöden av ren metangas. Borrhålen är nu avstängda, men Bolaget avser att omvandla metanet till karbon och vätgas utan att koldioxod uppstår m h a pyrolysteknik som utvecklats av SEID AS (ColdSpark®).

Se:  www.igrene.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Robert Hellgren, visionär inom hantverksbranschen och digitalisering

Published

on

By

Hantverksbranschen behöver digitaliseras för att kunna förbättra produktiviteten och minska arbetsplatsolyckor. Robert Hellgren, bidrar till den utvecklingen med TimeFlow

Robert Hellgren driver digitaliseringen av hantverksbranschen med TimeFlow

Robert Hellgren är en banbrytande innovatör inom hantverksbranschen, med över 30 års erfarenhet som grund för sitt arbete. Han har dedikerat sig till att utveckla och implementera digitala lösningar som ökar produktiviteten, minskar arbetsplatsolyckor och ger företagen i branschen verktyg för att optimera sina verksamheter. Genom sitt senaste projekt, TimeFlow – ett affärssystem skräddarsytt för hantverksyrken – leder Hellgren branschen in i en ny digital era.

Effektivitet och säkerhet med TimeFlow

TimeFlow erbjuder en omfattande lösning med 21 moduler som hjälper företag att få total kontroll över sina processer. Från att hantera projekt och personal till att effektivisera administration och kalkylering, erbjuder systemet ett övergripande stöd för hela verksamheten. Med den mobila appen TimeFlow Go kan personalen enkelt hantera funktioner direkt på arbetsplatsen.

Hellgren lyfter fram att företag som implementerar TimeFlow och digitaliserar sin administration kan spara mellan 15 och 20 procent av sin arbetstid. ”Det ökar lönsamheten och minskar risken för olyckor”, säger han. Genom att använda AI och avancerade datasystem tar TimeFlow fram lösningar som effektiviserar arbete och kvalitetssäkrar processer – ett steg mot en säkrare och mer produktiv bransch.

AI som förändrar hantverksyrken

Hellgren ser en enorm potential för AI och robotteknik inom hantverksbranschen. Ett exempel är ett AI-verktyg som TimeFlow utvecklar för att kalkylera projekt, som skolor eller sjukhus, på bara tre minuter med hög precision – en process som tidigare kunde ta veckor. Dessutom har TimeFlow utvecklat funktioner som förenklar produktidentifiering genom att rikta en kamera mot en produkt, vilket ger omedelbar information om fabrikat, tillgänglighet och lagerstatus.

”Vi ser kontrollsystem som varnar för kvalitets- och säkerhetsrisker. En olycka som den i Sundbyberg hade kunnat förhindras med TimeFlow,” säger Hellgren. Genom att säkerställa att alla steg i processen – från dokumentation till inspektion – är korrekt utförda och signerade med Bank-ID, erbjuder TimeFlow en lösning som eliminerar potentiella säkerhetsbrister.

Prognoser och framtidsvisioner

TimeFlow tar också hjälp av AI för att skapa prognosverktyg som analyserar företagets projekt och ekonomi. Dessa verktyg varnar om risker för ekonomiska eller operativa problem, vilket gör det möjligt för företagen att agera innan situationer blir kritiska. ”Vi ser början på en spännande utveckling där AI hjälper hantverksyrkena att hantera data och skapa lösningar som inte var möjliga tidigare,” säger Hellgren.

En framtid med digitala möjligheter

Robert Hellgren är övertygad om att digitaliseringen av hantverksbranschen kommer att förändra yrkena i grunden. Han ser TimeFlow som en central del i denna utveckling. ”Vill man spara tid och öka lönsamheten är det dags att börja använda system som TimeFlow,” avslutar han. Med sitt engagemang och sin vision är Hellgren en nyckelperson i omvandlingen av hantverksbranschen till en modern, digital och säker industri.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kungl. Örlogsmannasällskapet – Sveriges Maritima Akademi – kommenterar försvarsbeslutet

Published

on

By

Kungl. Örlogsmannasällskapet – Sveriges Maritima Akademi – har offentliggjort en studie med kommentarer på Försvarsbeslutet 2025 – 2030. Akademiens arbete med analys och rekommendationer har sin utgångspunkt i Försvarsberedningens rapport ”Stärkt försvarsförmåga – Sverige som allierad”.

Studien innehåller en strategisk översikt, utförliga analyser inom områdena taktik och operationer, personalfrågor, teknikutveckling samt sjöfartsutveckling. Utifrån analyserna har akademiens rekommendationer utformats. Arbetet kan i sin helhet läsas via akademiens hemsida: https://www.koms.se/forsvarsbeslutet-2025-2030-kraven-pa-okad-operativ-effekt-bradskar/  

Niklas Granholm som varit redaktör för studien kommenterar:

– Vi har nu fått ett försvarsbeslut som tar hänsyn till den starka dynamiken i omvärldsutvecklingen, men vi ställde frågan vad man göra utöver det. KÖMS ledamöter har bidragit med en bred palett av förslag för att öka den operativa effekten.

Kungl. Örlogsmannasällskapet – Sveriges Maritima Akademi – har till syfte att följa och aktivt verka för maritima domänen i stort. Genom studier och analyser av marina och maritima utvecklingar bidrar akademien till utformningen av sjöförsvar och sjöburen handel.

– Det är min förhoppning att vi bidrar med konkreta tankar om hur den operativa effekten kan stärkas snabbare – där vi är som svagast – i det korta perspektivet. Uppbyggnaden är lite av plug and play för våra beslutsfattare att ta ställning till, säger konteramiral (PA) Odd Werin, ordförande för Kungl. Örlogsmannasällskapet.

För ytterligare information:

För koordination: Mårten Granberg, ledamot, Kungl. Örlogsmannasällskapet, tel. mobil. 070 7640100 eller 

E-post: marten.granberg@koms.se

Besök även: www.koms.se alt följ oss på X: @orlogsman

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.