Connect with us

Marknadsnyheter

Västsvenska life science-aktörer leder prestigefyllt europeiskt initiativ för att accelerera implementeringen av precisionsmedicin

Published

on

Sahlgrenska Science Park och Business Region Göteborg leder det prestigefyllda PRECISEU-projektet, i samverkan med Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Projektet ska koppla samman innovationssystem över hela Europa för att främja utvecklingen av precisionsmedicin.

PRECISEU-projekt handlar om att lösa utmaningar inom datahantering, affärsmodeller, patientinvolvering samt etiska, legala och sociala frågor. Målet är att koppla samman innovationsekosystem över Europa för att effektivt främja en verkligt individanpassad hälso- och sjukvård, överföra metoder och lösningar mellan olika europeiska regioner och skala upp avancerade tekniker inom hälso- och sjukvårdsinnovationer baserade på ATMP och hälsodata.

Projektet är femårigt och finansieras med totalt 22,7 miljoner euro, varav hälften genom Horizon Europe-initiativet. Projektet samlar regionala myndigheter, akademiska institutioner, ideella organisationer och innovationsaktörer. PRECISEU engagerar innovatörer, forskare och entreprenörer i deltagarländerna Spanien, Tyskland, Italien, Belgien, Nederländerna, Sverige, Grekland, Rumänien, Bulgarien, Litauen och Ukraina.

Enda nordiska finansieringen inom Horizon Europe
Sahlgrenska Science Park och Business Region Göteborg har nyckelroller i PRECISEU-projektet och är de enda nordiska deltagarna som får finansiering från Horizon Europe.

Sahlgrenska Science Park kommer att leda arbetet med att utveckla marknad, näringsliv och tillgänglighet för patienter inom precisionsmedicin.

– Vi är stolta över att representera Sverige och bidra till detta strategiskt viktiga internationella projekt. Att utveckla en samarbetsmodell och väg framåt för implementering av precisionsmedicin på europeisk nivå placerar oss i framkanten av utvecklingen av framtidens hälso-och sjukvård, säger Cecilia Edebo, vd för Sahlgrenska Science Park.

Business Region Göteborg kommer att vara partner i arbetet och ska kartlägga befintliga ATMP-hubbar, resurser och teknikägare.

– Att delta i detta konsortium ligger precis i linje med vår vision att främja ett dynamiskt och innovativt näringsliv i Västsverige. Projektets fokus på avancerade terapier och integration av hälsodata är särskilt spännande och lovande för vår region. Detta initiativ tillsammans med etableringen av CCRM Nordic stärker ytterligare Göteborgs position som ett ledande hub för life science och hälsoinnovation, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Finansiering även från VGR
Genom sina regionala utvecklingsinitiativ kommer Västra Götalandsregionen att medfinansiera Sahlgrenska Science Parks insatser i PRECISEU.

– Deltagandet i PRECISEU-projektet bidrar till att ge våra patienter tillgång till innovativ hälso- och sjukvård med precis diagnostik och skräddarsydda behandlingar. Detta samarbete stärker inte bara vår regionala kapacitet utan säkerställer också att vi bidrar meningsfullt till utvecklingen av precisionsmedicin över hela Europa, säger Madeleine Jonsson, ordförande i miljö- och regionutvecklingsnämnden i VGR.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att vara en viktig samarbetspartner.

– Genom att samverka och utnyttja styrkan hos olika partners, kan PRECISEU-projektet bidra till betydande framsteg för omställningen av vården, patientnytta och ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mer information om PRECISEU

Läs mer om PRECISEU på EU Funding & Tenders Portal

Kontaktpersoner:

Cecilia Edebo, vd, Sahlgrenska Science Park
cecilia.edebo@sahlgrenskasciencepark.se, 0705-11 05 90

Iris Öhrn, etableringsrådgivare, Business Region Göteborg
iris.ohrn@businessregion.se, 031-367 61 30

Sahlgrenska Science Park: www.sahlgrenskasciencepark.se
Mediakontakt: Jamie Smith, 0723-757507

Business Region Göteborg: www.businessregiongoteborg.se
Mediakontakt: Christian Borg, 0707-615606

Västra Götalandsregion: www.vgregion.se
Mediakontakt: Åsa Särlvik Pannell, 0767-92 66 46

Sahlgrenska Universitetssjukhusets: www.sahlgrenska.se
Mediakontakt: Presstjänst, 031-342 96 00

________________________________

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Sahlgrenska Science Park skapar mötesplatser för samverkan och tvärsektoriella projekt mellan industri, sjukvård och akademi samt utvecklar miljöer för näringsliv i nära anslutning till universitet och sjukhus. Med CO-AX Accelerator utvecklas tech-drivna och innovativa tillväxtbolag som adresserar globala hälso-utmaningar. Genom samarbete med nordiska och internationella partners och projekt skapas ökad tillväxt och tillgång till marknader och kapital.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Metanet från Nord Stream spreds över södra Östersjön

Published

on

By

Metan från de förstörda Nord Stream-ledningarna spreds över en stor del av södra Östersjön och fanns kvar i flera månader.
Det visar en ny studie med forskare från Göteborgs universitet och forskningsstiftelsen Voice of the Ocean.

En stor del av metangasen från Nord Stream-läckan steg direkt upp till havsytan och vidare till atmosfären. Men en del metan blev kvar under ytan och spreds med havsströmmarna.

– Resultaten av våra mätningar visar att metan spreds till stora delar av södra Östersjön, från Själlands kust i väster, till polska Danzigbukten i öster, säger Martin Mohrmann, forskare på forskningsstiftelsen Voice of the Ocean, VOTO.

Högupplösta mätningar

Voice of the Ocean satte ut en undervattensrobot, en så kallad glider, precis utanför spärrzonen runt läckorna. Det här instrumentet tillät forskarna att mäta metankoncentrationerna i ett stort område, hela vägen från ytan till djupet. Dessutom fortsatte de mäta med hjälp av glidern i tre månaders tid efter utsläppen. Till slut hade de samlat in de mest högupplösta mätningarna från närområdet runt läckorna, vilket ger stor tillit i deras forskningsresultat.

– Vi kombinerade datan från robotarna med observationer som våra kollegor på det tyska forskningsinstitutet IOW samlade in från en färja för att få bästa möjliga mätningar. Det var glädjande att se hur väl det stämde överens med resultaten från Göteborgs universitets expedition med forskningsfartyget Skagerak till området för Nord Stream-läckan. Allt detta sammantaget gör att vi känner oss säkra på att vi har en riktigt bra bild av hur metanet spreds i Östersjön, både över tid och rum, säger Bastien Queste, oceanograf vid Göteborgs universitet.

1 000 gånger högre än normalt

Under den första tiden efter explosionen av pipelinen i slutet av september 2022 var halterna av metan ibland 1 000 gånger över det normala i vattnet. I vissa områden uppmättes onormala koncentrationer av metan flera månader efter utsläppet, innan det späddes ut, bröts ner av bakterier eller gick upp i atmosfären.

– Våra gliders har tillsammans med havsmodeller för södra Östersjön givit oss en bra bild över vilka områden som påverkades av utsläppet. Totalt räknar vi med att över 14 procent av hela Östersjön utsattes för metanhalter som var minst fem gånger över det normala, säger Martin Mohrmann.

Spreds i marina skyddsområden

Resultaten i studien publiceras i Nature Communications, tillsammans med två andra studier som kartlagt Nord Stream-utsläppets påverkan på atmosfären. Forskarna från VOTO och Göteborgs universitet har med sina mätningar skapat en robust modell för hur metanet spreds i vattnet. Havsströmmarna transporterade metanet till 23 marina skyddsområden.

– Nu vet vi vilka områden där metanutsläppet kan ha haft en påverkan. Det bli lättare att avgöra om ett framtida problem i exempelvis ekosystemen i Östersjön har ett samband med Nord Stream-läckan, eller inte, säger Bastien Queste.

Vetenskaplig artikel i Nature Communications: Nord Stream methane leaks spread across 14% of Baltic waters

Relaterade studier:

Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt: Airborne observations reveal the fate of the methane from the Nord Stream pipelines

FN:s miljöprogram, UNEP: Methane emissions from the Nord Stream subsea pipeline leaks

Fakta VOTO:

Stiftelsen Voice of the Ocean har havet som uppdragsgivare. Stiftelsen grundades 2019 och stödjer vetenskapliga studier av havet i allmänhet och i synnerhet forskning om förvaltningen av havet. Stiftelsen vill också skapa en bredare förståelse för havet genom att sprida kunskap om havets mångfacetterade natur, kultur och historia, bland annat genom att kommunicera angelägen vetenskap på ett lättförståeligt sätt. Stiftelsen verkar för en framtid där allmänhetens kunskap om havens ekologi och historia ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.  Voice of the Oceans hemsida: https://voiceoftheocean.org/

Kontakt: Martin Mohrmann, forskare på forskningsstiftelsen Voice of the Ocean, e-post: martin.mohrmann@voiceoftheocean.org

Bastien Queste, oceanograf på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, telefon: 0735-04 28 39, e-post: bastien.queste@marine.gu.se

Olof Lönnehed
Pressansvarig kommunikatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 69 70

e-post: olof.lonnehed@science.gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Beslut om ny styrelseledamot i Ureka

Published

on

By

På extra stämman den 8 januari beslutades det att välja in Tore Robertsson till styrelsen för Ureka Rebuild AB.

Tore har över 50 års erfarenhet från att driva bolag inom flera olika affärsområden. Han har mycket god kännedom om styrelsefrågor och bolagsstrategiska frågor då han deltagit i ett femtiotal styrelser under åren. Bland annat har Tore varit ledamot i det tidigare börsnoterade fastighetsföretaget Halmslätten samt för annat fastighetsbolag som byggt tusentals lägenheter.

Idag är Tore VD och ägare av ett ledande företag inom tillverkning och försäljning av skyddsrumsprodukter (bombskydd).

Tore är idag en av Urekas 20 största ägare och har en ambition att utöka ägandet i Ureka.

Uttalande från Tore:

Min tydliga inställning är att bra affärer måste drivas med starkt engagemang och drivkraft. När jag träffade grundarna, Johan och Johannes såg jag att detta fanns vilket är en förutsättning för att bygga upp ett bolag. Dessutom har Ureka en tilltalande affärsidé som passar mina liberala värderingar. Jag växte upp under efterkrigstiden och såg hur Europa delades i väst och öst, i frihet och diktatur. Den västliga delen som byggdes upp med bland annat Marshallplanen och byggvaror från Sverige genomlevde ett fantastiskt ekonomiskt uppsving. Det var en gyllene tidsålder. Efter kalla krigets slut har många miljoner människor i Baltikum och Östeuropa fått ökad frihet och en väsentligt förbättrad levnadsstandard som följd.

Det som jag nu ser framför mig är att Putin inte kommer kunna vrida tillbaka klockan i Ukraina. Befolkningen i Ukraina har gjort ett tydligt val. Ukraina kommer bli ett fritt och demokratiskt land vilket kommer leda till en gyllene tidsålder också i Ukraina. Att vara en del av återuppbyggnaden i Ukraina är något som jag brinner för och tror på.

Uttalande från VD Johan Skålén

Som VD för Ureka är det ett enormt stöd och känns tryggt att få in Tore Robertsson till styrelsen som besitter djup kunskap och har mycket lång erfarenhet inom affärslivet med flera lyckosamma projekt. Jag ser fram emot att ta del av hans erfarenhet och erhålla vägledning. Eftersom Urekas målsättning är att börsnoteras är det dessutom en fördel att Tore har erfarenhet från styrelsearbete i börsnoterade företag.

Om Ureka
Återuppbyggnaden av Ukraina kan bli världens största byggprojekt. Det kommer göra Ukraina både mer hållbart och mer demokratiskt. Vår affärsidé är att vara en del av den historiska uppbyggnaden av Ukraina. 

Mer information
För ytterligare information gällande detta pressmeddelande, vänligen kontakta Johan Skålén på  
johan@ureka.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

M2 Asset Management offentliggör prospekt och ansöker om upptagande till handel av obligationer under befintligt ramverk på Nasdaq Stockholm

Published

on

By

PRESSMEDDELANDE
15 januari 2025

M2 Asset Management AB (publ) (”M2”) har den 12 december 2024 emitterat ytterligare obligationer om 100 mkr under ramverket för M2s befintliga icke-säkerställda seniora obligationslån februari 2022/februari 2026 (ISIN: SE0017485204) med ett totalt rambelopp om 2 000 mkr. Obligationslånet löper med en rörlig ränta om STIBOR 3m + 415 räntepunkter och har slutligt förfall den 4 februari 2026. Totalt emitterat belopp inom ramen uppgår till 625 mkr.  

M2 har idag ansökt om upptagande till handel av de ytterligare obligationerna på Nasdaq Stockholms Corporate Bond List. Beräknad första handelsdag för det nya obligationslånet är den 20 januari 2025.

Med anledning av noteringen av obligationslånet har M2 upprättat ett prospekt. Prospektet har idag godkänts och registrerats av Finansinspektionen. Prospektet kommer att hållas tillgängligt via Finansinspektionens (http://www.fi.se) och M2s (http://www.m2assetmanagement.se) respektive webbplatser samt på begäran i pappersformat på M2s kontor i Stockholm.    

M2 Asset Management AB (publ)

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jakob Mörndal, VD, 072-230 06 75, jakob.morndal@m2gruppen.se

M2 Asset Management AB (publ)
Birger Jarlsgatan 37, 111 45 Stockholm
Tel: 010-706 00 00
Org.nr: 556559-3349, säte Stockholm

www.m2assetmanagement.se

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 15 januari 2025 kl. 16:45 CET. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.