Marknadsnyheter
Vinnande arkitekt utsedd för Malmö universitets nya byggnad
Det är förslaget ”Magasin för kunskap” som vunnit det parallella uppdraget för Malmö universitets nya byggnad (Amphitrite 1) på Universitetsholmen. Arkitekter bakom vinnarbidraget är C.F. Møller Architects och Förstberg Ling tillsammans med stadsplaneringsföretaget Softer.
Amphitrite är centralt belägen intill universitetets profilbyggnad Niagara. Byggnaden kommer bland annat att husera Malmö universitets odontologiska fakultet (Tandvårdshögskolan) med lärandemiljöer och administrativa ytor, samt studentkårerna.
Det vinnande bidraget, ”Magasin för kunskap”, innebär att delar av den befintliga magasinsbyggnaden bevaras och att spåren från områdets hamn- och industrihistoria lyfts fram. Med välkomnande entréer, levande interiör och visuell blinkning till historien tillför den nya byggnaden inbjudande livsmiljöer för såväl studenter som malmöbor.
Amphitrite tar utgångspunkt i ett cirkulärt förhållningssätt med målet att återanvända eller återbruka den befintliga bebyggelsen och strukturen i så stor utsträckning som möjligt. Hälsa och välbefinnande främjas bland annat genom att skapa optimala förutsättningar för naturligt dagsljus, utblickar, lättillgängliga utomhusmiljöer och trivsamma arbetsmiljöer för alla.
Juryns utlåtande om det vinnande förslaget:
”Magasin för kunskap” visar lyhördhet för platsens särart och är gestaltad i fint samspel med omgivningen och sin närmaste universitetsgranne Niagara. Byggnaden bjuder in och binder samman husets alla våningsplan och erbjuder en mångfald av mötesplatser och miljöer att vistas i, såväl inom byggnaden som i mötet med omgivningen. På så sätt skapas förutsättningar för en levande campusmiljö som också blir en del av staden. Teamets inlevelseförmåga i uppgiften återspeglas i ett förhållningssätt till arkitekturen som, med respekt för kulturhistorien och med innovativa idéer, blir en värdig representant för den samhällsengagerade akademi som universitetet representerar.
– Malmö universitet är ett ungt och modernt lärosäte som vilar på akademiska traditioner. Amphitrite ska möta universitetets framtida behov, samtidigt som byggnaden också förvaltar stadens, platsens och lärosätets historia. Här ryms bland annat lärandemiljöer, arbetsplatser, studentkårerna och universitetstandvården. Vi har stora förväntningar på att Amphitrite ska bidra till ett hållbart och kreativt campus och vara en viktig plats för studenter, medarbetare och tandvårdspatienter. Vi är stolta över att vara ett urbant, öppet, samhälleligt och globalt engagerat universitet mitt i Malmö, säger Mia Rönnmar, rektor vid Malmö universitet.
– Amphitrite är en viktig pusselbit som kommer på plats, som både tillför något nytt och har en tydlig koppling till platsens och byggnadens historia. Jag är glad att vi har kunnat enas kring en byggnad med många fina kvaliteter, både arkitektoniskt och gällande hållbarhet. Amphitrite kommer att vara en social byggnad för studenterna, universitetets medarbetare och för Malmöborna. Både med sina sociala ytor invändigt, och med kopplingen till kajen och hamnbassängen där Malmö stad har skapat en inbjudande och aktiv plats, säger Stefana Hoti (MP), ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad.
– Det är en fantastisk möjlighet att vara med och utforma Malmös nya universitetsbyggnad. Vår vision är att Amphitrite ska bli en inkluderande mötesplats för studenter och malmöbor mitt i staden och en självklar del av Malmö som internationell kunskapsstad. Med konceptet ’Magasin för kunskap’ vill vi förena framåtblickande arkitektur med platsens kulturhistoriska värden. Vi ser fram emot att utveckla förslaget i samarbete med Wihlborgs, Malmö universitet och Malmö stad, Ola Jonsson, ansvarig arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.
– Amphitrite kommer att bli en byggnad med flexibilitet som signum, något som är viktigt både för Malmö universitets verksamhet och för platsen. Här kommer det att finnas varierade undervisnings- och arbetsmiljöer med utrymme för såväl koncentrerat arbete som kreativa övningar för Malmö universitets studenter och personal. Flexibiliteten finns också i byggnaden som sådan, med möjlighet att ställa om efter nya behov. Det är verkligen roligt att få vara med och lägga nästa pusselbit i Malmös universitetskluster och att vi får ett nytt, karakteristiskt inslag i Malmös centrala stadsbild, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.
Om uppdraget
Det parallella uppdraget genomfördes under våren 2024, med vidarebearbetning som tilläggsuppdrag under juni för två av de prekvalificerade teamen. Det vinnande förslaget ska nu vidareutvecklas av C.F. Møller Architects/Förstberg Ling/Softer.
Wihlborgs har sedan tidigare fått i uppdrag att i samråd med Malmö universitet och Malmö stad projektera och planera för uppförandet av byggnaden för universitets framtida förhyrning. Inflyttning planeras till 2027/2028.
Wihlborgs Fastigheter AB (publ)
För ytterligare information kontakta:
Ulrika Hallengren, vd, 040-690 57 95
Wihlborgs Fastigheter AB (publ) är ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen. Fastighetsbeståndet finns i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn. I Malmö, Lund och Helsingborg är Wihlborgs det ledande fastighetsbolaget. Fastigheternas bokförda värde uppgår till 58 Mdkr med ett årligt hyresvärde om 4,6 Mdkr. Wihlborgs är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.
Taggar:
Marknadsnyheter
Ändring i AQ Groups valberedning
Den 15 oktober 2024 offentliggjordes AQ Groups valberedning inför årsstämman 2025. Enligt instruktionen för valberedningen ska ändringar i AQ Groups valberedning offentliggöras så snart sådana skett. Aktieägaren ODIN Fonder har idag meddelat att Peter Nygren kommer att ersätta Hans Christian Bratterud som ledamot i AQ Groups valberedning från och med idag. Detta då Hans Christian Bratterud har beslutat sig för att gå vidare till nya möjligheter och sluta hos ODIN Fonder.
AQ Groups valberedning inför årsstämman 2025 består nu av följande ledamöter:
- Björn Henriksson, utsedd av Nordea Fonder
- Peter Nygren, utsedd av ODIN Fonder
- Per Olof Andersson, eget innehav
- Claes Mellgren, eget innehav
Björn Henriksson är valberedningens ordförande.
________________________________________________________________________________________________________________
För ytterligare information kontakta:
Claes Mellgren, styrelsens ordförande, claes.mellgren@aqgroup.com
Informationen lämnades, genom Claes Mellgrens försorg, för offentliggörande den 19 november 2024 kl. 15:00 CET.
________________________________________________________________________________________________________________
Kort om AQ
AQ är en global tillverkare av komponenter och system till krävande industrikunder och är noterat på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Koncernen består till största delen av rörelsedrivande bolag som vart och ett utvecklar sin speciella kompetens och i samarbete med övriga bolag, strävar efter att erbjuda kostnadseffektiva lösningar i nära samarbete med kunden.
Huvudkontoret ligger i Västerås. AQ har 8 000 anställda i Bulgarien, Polen, Litauen, Sverige, Kina, Estland, Ungern, Mexiko, Finland, Indien, Kanada, USA, Tyskland, Italien, Brasilien och Storbritannien. År 2023 hade AQ en omsättning på 9 miljarder SEK, och sedan koncernen startade år 1994 har AQ redovisat positivt resultat varje kvartal.
Taggar:
Marknadsnyheter
Pressinbjudan: Överlämning av utredningen Fler vägar till arbetslivet
Onsdagen den 20 november kl 13:30 tar utbildningsminister Johan Pehrson emot betänkandet från utredningen Fler vägar till arbetslivet. I samband med överlämningen håller utbildningsministern en pressträff tillsammans med den särskilde utredaren Joanna Giota.
Tid: 20 november 2024 kl 13:30
Plats: Föranmälda journalister kan delta på plats i Lilla pressrummet, ingång Rödbodgatan 6, Stockholm.
Praktisk information: Obligatorisk föranmälan senast onsdag den 20 november kl. 12.30 via e-post till Anna Östling, se presskontakt. Ange namn, redaktion och i vilken funktion du vill delta (reporter eller fotograf). Skicka också med bild på presslegitimation. Inpassering från kl. 13.00. Deltagande sker i mån av plats.
Kontakt
Anna Östling, presskommunikatör, Utbildningsdepartementet, anna.ostling@regeringskansliet.se
Alexandra Örenmark, pressekreterare hos Johan Pehrson, 076-117 29 48, alexandra.orenmark@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Henok Goitom lämnar AIK Fotboll
AIK Fotboll och den assisterande tränaren Henok Goitom har kommit överens om att gå skilda vägar då det nuvarande avtalet mellan parterna löper ut vid årsskiftet. Henok är en av AIK:s största spelare genom tiderna med sina 294 tävlingsmatcher och 100 mål för klubben. Han har dessutom varit tillförordnad chefstränare för herrlaget vid två tillfällen och assisterande tränare de senaste säsongerna.
– Det har varit lärorika år i AIK, där jag har lärt känna underbara människor. Vi tog Europa-platsen inför 2025 och jag lämnar mitt AIK i en ljus framtid. Stort lycka till nästa år och åren efter det, säger Henok Goitom.
– Vi är glada över Henoks bidrag i AIK Fotboll och det är nog endast en tidsfråga innan vi får se honom tillbaka i AIK igen, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.
För en längre faktapresentation av Henok Goitom, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.
För mer information, kontakta:
Thomas Berntsen, sportchef (herr) AIK Fotboll
Telefon: 08 – 735 96 50
E-post: thomas.berntsen@aikfotboll.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke