Visent från Kolmården ska utplaceras i Azerbajdzjan

| 23 mars, 2021 | 0 kommentarer

Imorgon flyttar Kolmårdens 3-årig visenttjur, Knock, till Berlin där han ska bilda en ny flock med sju andra visenter. Planen är att den nya visentflocken sedan ska utplaceras i en nationalpark i Azerbajdzjan, ett område där visenter en gång levde fritt innan de i princip utrotades på 1920-talet. Det europeiska utplaceringsprojektet är en del av Kolmårdens bevarandearbete för hotade arter

Visenten, eller den europeiska bison, är Europas största landlevande däggdjur. Den levde fritt i området runt Kaukasusbergen fram till 1920-talet, då de sista vilda visenterna dog ut till följd av jakt och förstörda naturområden. Alla visenter som finns idag härstammar från djurparker eller privata ägare. Kolmårdens visenter ingår därför i ett europeiskt bevarandeprojekt, där visenttjuren Knock imorgon skickas i väg som ett led i ett utplaceringsprojekt för att återinföra visenten i Europa.

Knock 2018

Knock 2018 och Knock 2020.

– Imorgon skickar vi i väg vår vistenttjur Knock. Han kommer först få bekanta sig med en ny flock med visenter i en park i Berlin, sedan kommer hela flocken att släppas ut i en nationalpark i Azerbajdzjan. Det här är ett europeiskt samarbete för att återinföra visenten i det vilda och det känns otroligt bra och viktigt att vi kan vara med och bidra till artens överlevnad, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Knock föddes i juni 2018 på Kolmården. Den 24 mars flyttar han till Tierpark i Berlin där han kommer att introduceras för sju andra visenter från fyra olika europeiska djurparker. I november flyttas flocken först till ett acklimatiseringsområde på ca 300 hektar där de får anpassa sig till sin nya omgivning. Våren 2022 kommer flocken släppas fria i Shahdag National Park, ett område på över 40 000 hektar i Kaukasusområdet i Azerbajdzjan.

Kolmården har tidigare placerat ut visenter, addaxantiloper, berguvar och myskoxar inom ramen för bevarandeprojekt för respektive art.

 

Fakta om visent
Klass: Däggdjur
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Slidhornsdjur
Livsmiljö: Lövskog
Föda: Gräs, örter, blad, ekollon
Kroppslängd: 250 – 270 cm
Mankhöjd: 180 – 195 cm
Vikt: Kalvar väger mellan 25-30 kilo när de föds. En vuxen tjur väger 800-900 kg och en vuxen ko väger 500-600 kg.
Dräktighetstid: 8 – 9 månader
Antal ungar:1 – 2/kull
Livslängd: 20 år
Hotstatus: sårbar

För mer information kontakta Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, på telefon 0708-580050 eller [email protected]. För pressbilder besök vår Bildbank bilder.parksandresorts.com/kolmarden

Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *