Marknadsnyheter
Ytterst få utnyttjar möjlighet att jämna ut pensionsinkomster mellan makar
fr, dec 01, 2017 07:00 CET
Bara omkring en halv procent av alla gifta kvinnor tar emot pensionsrätter från sin make inom premiepensionen. Däremot väljer fler personer att teckna efterlevandeskydd och på så sätt jämna ut pensionsinkomsterna mellan makar. Det visar en ny ESO-rapport som presenteras i dag.
-En viktig anledning till att många inte överför pensionsrätter eller väljer efterlevandeskydd verkar vara att de saknar information och kunskap om valen, säger Jenny Säve-Söderbergh, docent vid Institutet för social forskning (SOFI) och författare till rapporten.
Att överföra pensionsrätter till sin maka eller make och att teckna efterlevandeskydd är två val som kan göras inom premiepensionen och som kan leda till mer jämställda pensioner mellan makar. Men båda kräver ett aktivt val.
I den nya rapporten till Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) framgår att få personer utnyttjar dessa möjligheter och att det företrädesvis är personer med relativt hög inkomst som aktivt gör valen. Författaren menar att informationen om dessa valmöjligheter behöver förbättras och tydligare utgå från beteendeekonomisk forskning.
– Mest betydelse för att åstadkomma mer jämställda pensioner skulle förstås vara om könsskillnader i utbildningsval, yrkesval och arbetstidsval minskade. Men givet att det ändå finns valmöjligheter inom pensionssystemet som kan bidra till mer jämställda pensioner är det viktigt att få dessa att fungera mer effektivt, säger Jenny Säve-Söderbergh.
Rapporten
Makar som delar på kakan – en ESO-rapport om jämställda pensioner
publiceras i dag.
https://eso.expertgrupp.se/rapporter/jamlika-pensioner/
För frågor och mer information om rapporten kontakta Jenny Säve-Söderbergh 076-1411312.
För information om ESO:s verksamhet kontakta kanslichef Lena Unemo, tel. 08–405 82 80 eller besök expertgruppens hemsida www.eso.expertgrupp.se.
Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi
(ESO) breddar och fördjupar underlaget för samhällsekonomiska och finanspolitiska avgöranden. Genom oberoende studier bidrar ESO till samhällsdebatten och blir en brygga mellan forskning och politik. ESO är en kommitté under Finansdepartementet.
Marknadsnyheter
Att känna samhörighet med naturen kan lindra psykiska påfrestningar efter förlusten av en närstående.
En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health undersökte hur förlust av en närstående i COVID-19-pandemin påverkar psykisk hälsa. Komplicerad sorg, en långvarig och intensiv sorg som påverkar vardagen, kopplades till högre risk för depression och ångest. Studien fann att en stark känsla av samhörighet med naturen kunde mildra dessa negativa effekter.
Studien, som omfattade 153 deltagare som förlorat en närstående till COVID-19, visade att de med starkare koppling till naturen upplevde lägre nivåer av depression och ångest trots svår sorg. Resultaten tyder på att samhörighet med naturen kan fungera som en skyddsfaktor, genom att ge en känsla av tillhörighet när en betydelsefull person gått bort.
Forskningen belyser relationen mellan naturupplevelser och sorg, men resultaten bör tolkas med försiktighet då studien genomfördes under en unik global pandemi och på en begränsad urvalsgrupp.
Källa: psypost.org
Marknadsnyheter
Statistik ur handelsregistret 2024: Över 37 000 nya företag
År 2024 antecknades 37 641 nya företag i handelsregistret. Det är 547 fler än året innan.
Nya företag som registrerades enligt företagsform:
- aktiebolag 20 109
- enskild näringsidkare (företagare med firma) 16 487
- bostadsaktiebolag 340
- ömsesidigt fastighetsaktiebolag 238
- öppet bolag 161
- kommanditbolag 148
- andelslag 61
- filial till utländsk näringsidkare 58
- ideell förening 34
- stiftelse 3
- publikt aktiebolag 2.
Handelsregistret omfattar över en halv miljon företag och sammanslutningar.
Se vår statistik över registrerade nya företag enligt företagsform 2020–2024 på Prh.fi.
Statistik ur handelsregistret
Följande statistik publiceras ur handelsregistret:
- antal företag
- antal registrerade nya företag efter företagsform
- inkomna ärenden efter typ av anmälan
- registrerade och behandlade handelsregisterärenden.
Gå till handelsregistrets statistik på Prh.fi.
Vad är handelsregistret?
Handelsregistret är ett officiellt och offentligt företagsregister. I handelsregistret antecknas uppgifter om företag utgående från de anmälningar, ansökningar och meddelanden som Patent- och registerstyrelsen får. I handelsregistret antecknas även bostadsaktiebolag och bostadsrättsföreningar. Läs mer om handelsregistret på Prh.fi.
Ytterligare information:
Jouko Koitto
Ledande jurist
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån–fre 050 4521 673
Om oss
Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.
Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.
Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.
Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.
Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.
Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html
Taggar:
Marknadsnyheter
Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander
Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.
Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.
– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander.
Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.
– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.
Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.
– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.
Om Vintersportextra
Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.
De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.
Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.
Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra
Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten
Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
Taggar:
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke