30 tonåringar tar sina första steg in i byggbranschen

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

Under två veckor i juni arbetar ungdomar i Göteborg, Malmö och Upplands Väsby med att bygga enklare odlingslådor och bänkar som sedan ställs ut i respektive stad. Sommarlovsprojektet kallas Peab Plantskola och sker på initiativ av Peab i samarbete med beställare runt om i landet. Det är ett sätt att erbjuda ungdomarna en meningsfull sysselsättning och samtidigt visa upp vad samhällsbyggnadsbranschen har att erbjuda.

En målsättning i sommarlovsprojektet är att minst 50 procent av ungdomarna ska vara tjejer. Hela byggbranschen står inför en utmaning i att rekrytera tjejer, inte minst till produktion. Genom att erbjuda sommarjobb för ungdomar som slutat grundskolan får de tidigt få en inblick i vad arbetet innebär vilket kan ge mersmak inför framtida skol- och yrkesval.

Vi tycker det är viktigt att bidra med sommarjobb till ungdomar i staden. De får en inblick i byggbranschen, möjlighet att knyta kontakter och erfarenhet från arbetslivet. Samtidigt får vi chansen att visa upp vad ett arbete inom bygg innebär och förhoppningsvis locka fler unga till vår bransch, säger Mats Landin, arbetschef på Peab i Göteborg.   

Ungdomarna kommer husera i Peabskolans lokaler på de olika orterna. Arbetet leds av erfarna handledare från både Peabskolan och Peabs övriga byggverksamheter. Skolan utgör en säker läromiljö och har alla hjälpmedel som kan tänkas behövas.

Peabskolan möjliggör att vi kan erbjuda sommarjobb till minderåriga. Här arbetar de i en kontrollerad miljö och med proffsiga handledare. En viktig del i sommarjobbet är också att ungdomarna utbildas i en schysst kultur vilket vi lägger mycket kraft vid på Peab, säger Olof Wedel, projektledare Peab Life och social hållbarhet.

Sommarjobbsinitiativet startade 2021 då 10 ungdomar erbjöds sommarjobb i Göteborg. Satsningen blev så lyckad att Peab beslutade att införa sommarjobben som tradition. Initiativet har sedan spridit sig till Upplands Väsby och Malmö där samma typ av projekt genomförs i år.   

Det är otroligt roligt att sommarjobben blivit så framgångsrika. Med en enkel modell kan vi erbjuda många ungdomar jobb runt om i landet. Vi hoppas att detta enkla koncept kan smitta av sig på andra aktörer i branschen så att vi gemensamt kan ta ansvar för att ge ungdomar en vettig sysselsättning, avslutar Olof.

Utöver Peab Plantskola som riktar sig till minderåriga anställer Peab ca 160 sommarjobbare till olika verksamheter runt om i landet.

Peab Plantskola är en del av Peab Life. Genom Peab Life fördjupar vi vårt lokala samhällsengagemang. Vi ger unga i Norden tillgång till skolsamarbeten, arbetslivspraktik, sommarjobb och meningsfulla fritidsaktiviteter och vi skapar verklig delaktighet för barn och unga i samhällsbyggnadsprojekt. Läs mer om Peab Life på peab.se.

Foto: Peab. (Från 2021 års upplaga av sommarjobb)

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Olof Wedel, projektledare Peab Life och social hållbarhet, 072 533 62 76

Maria Abbestam, kommunikatör Peab, 072 533 42 70

Peab är Nordens samhällsbyggare med 15 000 medarbetare och en omsättning på 61 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.