Barns tandhälsa i fokus på Fluortantens dag

| 30 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Den 1 september firas fluortanten, en av Sveriges mest välkända folkhälsoaktörer, och Folktandvården Stockholm uppmärksammar insatser för att alla barn i regionen ska ha friska tänder.

Barnpatient p en av Folktandvrden Stockholms kliniker
Foto: Linda Rehlin Kruse

Folktandvården Stockholms fluortanter och fluormän arbetar förebyggande med barn i grundskolan för att bidra till att fler barn har friska tänder hela livet. 

Fira fluortanten och fluormannen!

Fluortantens dag firades i Stockholm för första gången 2009. Sedan dess uppmärksammar vi våra fluortanters och fluormäns viktiga insatser för barns tandhälsa varje år den 1 september. I år blir det ett digitalt firande med en riktad informationskampanj till den arabisktalande befolkningen i regionen, i syfte att öka jämlikheten när det gäller munhälsa. Bland annat kommer en av Folktandvårdens fluortanter att berätta om tandhälsa i livesändning via webb-tv. Ta gärna del av Fluortantens dag via Folktandvårdens sida på Facebook: 
Folktandvården Stockholm på Facebook

Fluortanten och fluormannen i skolan

Folktandvården driver sedan början på 2000-talet ett framgångsrikt kariespreventionsprogram med förebyggande insatser för alla barn i regionen samt riktade insatser till barn i områden med sämre tandhälsa. Redan på barnavårdscentralen träffar vi föräldragrupper och berättar om barns tandhälsa, kost och tandborstning. I programmet ingår även våra fluortanters och fluormäns hälsofrämjande insatser på skolor. 2020 fick drygt 45 000 barn i förskoleklass och årskurs 5 en lektion på temat friska tänder av en fluortant eller fluorman från Folktandvården – i de flesta fall i digital form på grund av pandemin.

Skillnader i tandhälsa mellan olika områden

Tandhälsan hos barn och unga i Stockholmsregion har under en lång tid förbättrats och är som helhet mycket god. I Region Stockholms rapport över tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2020 konstateras att socioekonomiska villkor har stor betydelse för barns och ungas tandhälsa. 
Region Stockholm, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2020, rapport

– Skillnaderna mellan barnens tandhälsa i olika områden skulle minska om alla barn fick hjälp med tandborstningen av en vuxen. Att borsta sitt barns tänder med fluortandkräm två gånger om dagen är en investering för friska tänder hela livet, säger Margaret Grindefjord, chef för specialiserad barntandvård på Folktandvården Stockholm.

Om fluortanten

Vill du veta mer om fluortanten, som gjorde entré i skolorna för första gången på 1960-talet, försvann på 90-talet och gjorde comeback i början på 2000-talet?
Läs om fluortanten på vår hemsida

Kontaktperson

Åsa Brandt
Kommunikationschef

08-123 166 90
[email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *