Blir minnet sämre med en försämrad tuggfunktion?

| 1 september, 2021 | 0 kommentarer

Linn Hedberg, övertandläkare och doktorand hos Folktandvården Stockholm, forskar om sambandet mellan seniorers tuggförmåga och kognition. Nu har forskargruppens första artikel publicerats.  

Som en av Folktandvården Stockholms tolv doktorander delar Linn Hedberg sin tid mellan att arbeta som övertandläkare på Eastmaninstitutet Protetik och att genomföra sin forskarutbildning vid Karolinska Institutet. Linns doktorandprojekt har tydlig klinisk anknytning och hon är med i behandlingen av alla patienter som ingår i studien.  

Projektet undersöker om personer mellan 65-80 år med dålig tuggfunktion får bättre minnesfunktioner (kognition) när de genomgår en större rehabilitering med fastsittande tandersättningar. Målet är att undersöka 80 patienter som kommer till protetikavdelningen med hjälp av minnestester och magnetkameraundersökningar (MR) av hjärnan före och efter behandlingen. 

Viktigt samarbete med Stockholms universitets Brain Imaging Center 

“Det här projektet är unikt i sitt slag. Utöver minnestesterna så testar vi också deltagarna genom magnetröntgen och salivprover för att mäta förändringar i hjärnan och mäta stressnivåer. Testningen med magnetröntgen hade vi omöjligt haft kunskap och resurser att genomföra om vi inte fått möjligheten att samarbeta med Stockholms universitet och deras forskningsavdelning för hjärnavbildning. Ett coolt samarbete alltså!” berättar Linn Hedberg.  

Forskargruppen arbetar än så länge med cirka 40 inskrivna patienter. Rekrytering och testning görs parallellt och löpande så snart man får in nya patienter som stämmer in på studiens kriterier. Första artikeln publicerades under sommaren och beskriver studieprotokollet som används för att samla in testdata från patienterna. 

Presenterar på Odontologiska Riksstämman 

Onsdagen den 17 november kommer Linn att presentera delar av sin kunskap om tuggfunktion på Odontologiska Riksstämman. Tillsammans med Marcus Höglund (övertandläkare från Linköping) och Jessica Persson (tandhygienist från Västra Götalandsregionen) berättar hon om hur viktig tuggfunktionen är för munhälsan, vilka riskfaktorer som finns för att förlora munhälsan och hur man kan identifiera en patient med försämrad tuggfunktion. Föreläsningen innehåller också tips på hur tandvården rehabiliterar tuggfunktionen hos seniorer på klokast sätt. Föreläsningen hålls klockan 14:15– 15:45 och går under namnet “Femma till femma – Hur får vi tuggfunktionen att stämma?” 

Forskargruppen består av: 

Huvudhandledare  
  • Mats Trulsson Professor, avdelningen för oral protetik, institutionen för odontologi, Karolinska Institutet 

Bihandledare   
  • Urban Ekman Assisterande professor, medicine doktor, leg. psykolog, avdelningen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS), Karolinska Institutet 

  • Pia Skott Övertandläkare, medicine doktor, Folktandvården Stockholm 

  • Jan-Ivan Smedberg Övertandläkare, docent, Folktandvården Stockholm 

Projektgrupp   
  • Åke Seiger Professor NVS, Karolinska Institutet 

  • Eric Westman Professor NVS, Karolinska Institutet 

  • Gunilla Sandborgh Englund Professor, institutionen för odontologi, Karolinska Institutet 

Konsulter  
  • Love Engström Medicine doktor, avdelningen för diagnostik och medicinsk fysik, Karolinska universitetssjukhuset Solna 

  • Abhishek Kumar Medicine doktor, institutionen för odontologi, Karolinska Institutet 

Forskningsassistent  

Åsa Brandt

Kommunikationschef
08-123 166 90
[email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *