Boliden tar hjälp av SSC – ska minska utsläppen med hjälp av satellitdata

| 29 juni, 2022 | 0 kommentarer

SSC och det svenska gruv- och metallbolaget Boliden ingår ett samarbete för att spåra och reducera utsläpp från smältverk. Med hjälp av dataanalystjänster från SSC:s dotterbolag GlobalTrust ska Boliden använda jordobservationsbilder från satelliter för att lokalisera och minska damning vid blysmältverket Bergsöe i Landskrona, en av Europas största anläggningar för återvinning av blybetterier.

– Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt för oss i vår strävan efter att minska utsläppen från våra verksamheter och på så sätt göra Bolidens anläggningar mer hållbara. Vi har stora förhoppningar om att den nya tekniken kommer hjälpa oss i detta hänseende. Satellitbilder ljuger inte och vi kommer därför få trovärdig information – svart på vitt – varifrån damningen kring vår verksamhet kommer, säger Sara Olsson, Hållbarhetschef på Boliden Smelters.

– Detta är förstås ett otroligt viktigt kontrakt för GlobalTrust som belyser det växande behovet från stora industriaktörer att använda satellitdata som stöd för aktivt beslutsfattande. Att kunna spåra och följa upp värdekedjor och produktionsled med oberoende data från rymden är ett nytt verktyg med ändlös potential, inte minst då tusentals nya satelliter kommer att placeras i omloppsbana runt jorden under de närmaste åren, säger Richard Hilton, grundare och vd för GlobalTrust.

Användningen av artificiell intelligens (AI) och maskininlärning för att tolka och analysera jordobservationsdata från satelliter blir ett allt viktigare verktyg i arbetet mot en hållbar samhällsutveckling på jorden. Genom dotterbolaget GlobalTrust tar SSC vara på teknologin för att ge företag och organisationer tydlig information som stöd för att effektivisera sina verksamheter och ställa om till hållbarare alternativ. Samma teknik kan sedan användas för att utvärdera effekterna av de vidtagna åtgärderna.

Kontaktpersoner:
Philip Ohlsson, Kommunikationschef SSC, +46 (0)70 721 70 26, [email protected]
Klas Nilsson, Kommunikationsdirektör Boliden, +46 (0)70 453 65 88, [email protected]

Om SSC: Swedish Space Corporation, SSC, är ett statligt bolag som hjälper rymdorganisationer, företag, andra kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden. SSC:s produkter och tjänster möjliggör framgångsrika rymdprojekt inom telekommunikation, säkerhet, meteorologi, positionering, vetenskaplig forskning, jordobservation och andra tillämpningar. Genom våra över 600 engagerade medarbetare kan vi erbjuda specialistkompetens inom satellitkommunikation, raket- och ballongsystem, uppsändningstjänster och flygtesttjänster. Genom lokal närvaro på alla kontinenter kan vi hjälpa våra kunder med specifika lösningar inom rymdsystem, delsystem, instrument, teknik och tillhörande tjänster. www.sscspace.com, www.rymdkollen.se

Om GlobalTrust: GlobalTrust är ett dataanalysföretag som utnyttjar kraften i satellitbilder för att utveckla hållbara och etiska strategier för framtidens beslutsfattande. Genom att kombinera data från jordobservationer med avancerade analysverktyg får företag och organisationer tillgång till oberoende och pålitlig information som hjälper dem att ta välgrundade beslut kring frågor som rör miljö- och klimatarbete, social hållbarhet och bolagsstyrning. www.globaltrustgrp.com

Boliden: Boliden är ett metallföretag med fokus på hållbar utveckling. Våra rötter är nordiska, marknaden global. Kärnkompetensen finns inom prospektering, gruvor, smältverk och metallåtervinning. Boliden har cirka 6 000 medarbetare och en omsättning på 50 miljarder kronor. Aktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm, segment Large Cap. www.boliden.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.