Connect with us

Marknadsnyheter

Cedergrenska AB: Bokslutskommuniké juli – juni 2020/21

Published

on

 April – Juni 2020/21

  • Rörelsens intäkter uppgick till 162 850 KSEK (137 101 KSEK).
  • Rörelseresultat (EBITA) uppgick till -6 319 KSEK (12 775 KSEK).
  • EBITA-marginalen uppgick till -3,9 % (9,3 %).
  • Justerat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 167 KSEK (12 775 KSEK).
  • Justerad EBITA-marginal uppgick till 0,1 % (9,3 %).
  • Justerat nettoresultat med återförda goodwillavskrivningar uppgick till -175 KSEK
    (9 493 KSEK).
  • Justerat resultat per aktie, med återförda goodwillavskrivningar, före utspädning för fjärde kvartalet var -0,02 SEK (1,05 SEK).
     

Juli -Juni 2020/21

  • Rörelsens intäkter uppgick till 607 796 KSEK (504 978 KSEK).
  • Rörelseresultat (EBITA) uppgick till 42 559 KSEK (45 451 KSEK).
  • EBITA-marginalen uppgick till 7,0 % (9,0 %).
  • Justerat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 49 174 KSEK (45 451 KSEK).
  • Justerad EBITA-marginal uppgick till 8,1 % (9,0 %).
  • Justerat nettoresultat med återförda goodwillavskrivningar uppgick till 40 560 KSEK (40 748 KSEK).
  • Justerat resultat per aktie, med återförda goodwillavskrivningar, före utspädning för fjärde kvartalet var 4,39 SEK (4,50 SEK).

”Justerat” innebär att poster av engångskaraktär är återförda.
 

Väsentliga händelser under rapportperioden

  • Cedergrenska AB noterades den 25 maj på handelsplatsen Nasdaq First North Growth Market och fick i och med det ett tillskott till kassan på 75 470 KSEK samt flera tusen nya aktieägare.
     
  • Helleborusskolan i Täby och Österåker tillträddes per första juni 2021 och tillför drygt 100 MSEK i omsättning och 5,5 MSEK i EBITA på årsbasis till koncernen.
     
  • Cecilia Skarke rekryterades som ny skolchef och driftansvarig för förskolan och grundskolan inom Cedergrenska. Hon påbörjade sin tjänst den nionde augusti i år och ingår i ledningsgruppen i Cedergrenska AB. I och med denna resursförstärkning har Cedergrenska nu en skolchef både för förskola och grundskola respektive för gymnasiet och yrkeshögskolan.  
     

Väsentliga händelser efter rapportperioden

  • Under sommaren blev slutantagningen till gymnasiet i Storstockholm klar och för de fyra skolorna Cedergrenska driver resulterade det i 960 antagna elever och ett rekordstort antal elever på reservlistorna (totalt 1 404 elever).
     
  • Det nystartade gymnasiet i Kista har plats för uppemot 120 elever i årskurs ett. Med 52 antagna elever till HT 2021 finns det ett relativt stort glapp upp till de nivåerna. Skolans elevantal växer gradvis och det är redan nu glädjande att se att studiemotiverade elever i omgivningen väljer skolan. Denna utveckling speglar sig i de högre meritpoäng som nu krävs för att bli antagen på skolan. Medianen i antagningen till hösten 2021 landade på relativt höga 267,5 i meritvärde för Naturvetenskapsprogrammet och 247,5 för Ekonomiprogrammet.
          
  • När läsåret 21/22 startade upp på grundskolan inom Cedergrenska kan vi konstatera att det endast finns enstaka lediga platser i de sju etablerade förskoleklasserna och i de tio klasserna koncernen driver i årskurs sju. 

 

Om Cedergrenska

Cedergrenska är en snabbväxande utbildningskoncern som bedriver högkvalitativa utbildningar från för- och grundskola till gymnasieskola samt yrkeshögskola. Verksamheten är decentraliserad och Cedergrenskas ambition är att de enskilda skolorna ska få frihet att bedriva samt utveckla respektive verksamhet och utbildning självständigt men med ett omfattande stöd från bolagets ledning samt våra stödfunktioner.

Skolverksamheten bedrivs under varumärkena Almaskolan, Atletica Idrottsgymnasium, Fredsborgskolan, Fredsborg Förskola, Helleborusskolan, Marina Läroverket, Stockholms Idrottsgymnasium, Tibble Gymnasium, Täby Friskola samt Täby Förskola.
 

VD-ord

Den 25 maj inleddes handeln i Cedergrenskas aktie på Nasdaq First North Growth Market. Noteringen var kraftigt övertecknad och ledde till att Cedergrenska tillfördes fler än 5 000 nya aktieägare samtidigt som grundarna och huvudägarna behåller sitt ägande och fortsätter vara djupt engagerade i verksamheten via styrelsearbetet. Med en rapporterad omsättning om 608 MSEK och en justerad EBITA om 49,2 MSEK räkenskapsåret 20/21 redovisar koncernen en omsättningstillväxt på 20,3 procent och en tillväxt i justerad EBITA på 8,2 procent jämfört med 19/20. Den justerade EBITA-marginalen landade på helåret på 8,1 procent.

Arbetet med att göra Cedergrenska till ett publikt bolag innebar ett år av förberedelser och fjärde kvartalet präglas av direkta och indirekta kostnader relaterade till noteringen.

Ett antal satsningar för framtiden har kostnadsförts under Q4, vilket har lett till att utfallet lönsamhetsmässigt inte följer det traditionella säsongsmönstret för Cedergrenska. Satsningarna hör i hög grad ihop med beslutet av att notera bolaget och önskan att färdigställa ett antal projekt i samband med noteringen. Projekten höjer kvaliteten i den Cedergrenska modellen och ska ses som en investering för den framtida tillväxten. Inför räkenskapsåret 21/22 ser vi inte ett liknande behov utan ser att vi i stället återgår till det vanliga säsongsmönstret med bra lönsamhet även i det fjärde kvartalet.

Exempel på projekt där kostnaden fullt ut tas i fjärde kvartalet är en satsning på ett helt nytt gränssnitt för kommunikation mellan skolorna och de koncerngemensamma funktionerna, hela uppstartskostnaden för ett arbete med hållbarhet i samarbete med de baltiska länderna, en större genomgång och harmonisering av koncernens hemsidor inklusive skapandet av en ny sådan för det publika bolaget. Klart större sommargåvor till samtliga medarbetare än vanligt, samt avslut för några medarbetare i samband med noteringen förklarar också de klart högre kostnaderna än normalt.

Slutligen är det värt att lyfta fram pandemins tydliga lärdom vad det gäller kravet på digitala läromedel och mot bakgrund av det har vi valt att harmonisera våra redovisningsprinciper inom koncernen vilket har lett till att vi har utrangerat ett stort antal datorer under det fjärde kvartalet.

Under det fjärde kvartalet välkomnade vi Helleborusskolan i Täby och Österåker till koncernen – en grundskola enligt LGR 11 för normalbegåvade elever inom autismspektrumet och med diagnoser inom till exempelvis ADHD för elever inom i årskurs F-9. Verksamheten, som konsolideras i Cedergrenska från den 1 juni 2021, omsatte räkenskapsåret 2019/20 drygt 100 Mkr med en justerad EBITA om 5,5 Mkr. Genom förvärvet tar vi ytterligare ett steg i att samla de främsta skolorna i nordöstra Stockholm. Förvärvet avslutade ett i övrigt expansivt år med uppstart av nya förskolor under räkenskapsåret i Åkers Runö och Ullna strand, uppstart av ny grundskola i Gribbylund och starten av Tibble Gymnasium Campus Kista. Därutöver integrerades Marina Läroverket som vi förvärvade våren 2020 bra i Cedergrenska. Vi förväntar oss att den förvärvsdrivna tillväxten fortsätter framöver då vi ser att Cedergrenska är en prioriterad partner för säljare av utbildningsverksamheter av hög kvalitet.

Året som gått har varit speciellt för koncernen ur flera perspektiv. Mest påtagligt har pandemin och dess konsekvenser påverkat situationen för våra medarbetare och elever, som tvingats hantera en föränderlig omvärld. När vi nu förhoppningsvis kan blicka framåt mot en mer normal vardag är det tryggt att kunna konstatera att verksamheten tack vare kompetenta pedagoger och en gedigen satsning på digitalisering hanterade den långvariga pandemin på ett fantastiskt sätt. Det är även glädjande att vi ser ett fortsatt stort intresse från elever och vårdnadshavare för att söka sig till våra verksamheter inför hösten. Flertalet verksamheter har långa köer och vi ser med tillförsikt fram mot fullt belagda förskolor och skolor när verksamheterna startar upp igen efter sommarlovet.
 

Niklas Pålsson, VD Cedergrenska
Telefon: 073-400 02 31
E-post: niklas.palsson@cedergrenska.se

 

Denna information är sådan som Cedergrenska AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom ovanstående kontaktpersons försorg, den 30 augusti, klockan 8.30 CEST.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Unik ny metod kan visa risk för hjärt-kärlsjukdom genom att belysa huden

Published

on

By

En banbrytande metod som involverar att belysa huden på underarmen har visat sig kunna avslöja ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en studie vid Linköpings universitet baserad på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS.

– Genom att belysa underarmens hud med ljus kan vi på ett icke-invasivt sätt och till relativt låg kostnad mäta mikrocirkulationen i huden. Denna metod kan framöver spela en viktig roll i att förbättra riskbedömningen för hjärt-kärlsjukdomar. Måttet har potential att användas både i primärvården och i hemmet med hjälp av hemmonitoreringssystem, liknande dagens portabla blodsockermätare för diabetiker, säger Hanna Jonasson, docent vid Linköpings universitet.

Blodflödet i våra små kärl (mikrocirkulationen) är tätt sammanlänkat med flödet i våra stora kärl och är livsnödvändigt för att syre och näring ska nå alla kroppens celler. Genom att belysa huden med ljus är det möjligt att mäta blodflöde, mängden blod och blodets syresättning i mikrocirkulationen. När ljus träffar blodkroppar förändras ljusets egenskaper och genom att analysera det tillbakaspridda ljuset kan man bestämma både blodflödet och blodets syresättning.

– Resultaten visade att en försämrad mikrocirkulation är associerad med en högre skattad risk för hjärt-kärlsjukdom och förkalkning av hjärtats kranskärl. Vi kan också dra slutsatsen att mikrocirkulationen påverkas tidigt i utvecklandet av hjärt-kärlsjukdom och detta funktionsmått skulle framöver kunna bidra till tidigare diagnostisering, förklarar Hanna Jonasson.

Studien som nyligen publicerades i European Journal of Preventive Cardiology visar att sannolikheten att ha en hög risknivå för att utveckla hjärt-kärlsjukdom var fem gånger större för de med sämst mikrocirkulation jämfört med dem där den var normal, även när hänsyn togs till andra faktorer som kan påverka risken.

I den aktuella studien har forskarna undersökt kopplingen mellan funktionen i mikrokärlen och risken för hjärt-kärlsjukdom hos 2 857 deltagare, utan diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, hos SCAPIS-studiens Linköpingsdeltagare. Mikrocirkulationen mättes på ena underarmen före, under och efter avstängning av blodflödet med en blodtrycksmanschett och jämfördes sedan med resultat från undersökning av de stora kärlen samt hjärta och lungor.

– Befolkningsstudien SCAPIS har som övergripande målsättning att tidigt kunna hitta riskpersoner och behandla dem innan sjukdom uppstår. Att hitta en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom dessutom genom en enkel och billig metod är därför både mycket intressant och välkommet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.

För mer information, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman, presskontakt Hjärt-Lungfonden, telefon 070-854 42 35, daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se
Hanna Jonasson, docent vid Linköpings universitet, telefon 013-28 67 50, e-post hanna.jonasson@liu.se

Sara Bergstrand, biträdande professor, Linköpings universitet, telefon 013-28 67 73, e-post sara.bergstrand@liu.se

Bilder:
– Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Hanna Jonasson, docent vid Linköpings universitet
Proben och systemet som kan visa risk för hjärt-kärlsjukdom genom att belysa huden

 

Fakta om SCAPIS 

Vision: Att minska risken för sjukdom i hjärta, kärl och lungor hos kommande generationer.

Övergripande mål: Att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom och förhindra sjukdomarna innan de uppstår.

Syfte: Att inhämta avsevärt mycket mer kunskap om sjukdomarnas uppkomst för att kunna:

• Förebygga dem

• Ställa bättre och tidigare diagnos

• Påverka sjukdomsförloppet

• Hitta nya, bättre behandlingsmetoder och mediciner.

Vad är det för sorts studie? SCAPIS (Swedish CArdiopulmonary bioImage Study) är en befolkningsstudie inom hjärta, kärl och lungor. Med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär leds SCAPIS av en nationell styrgrupp bestående av forskare från universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Uppsala.

Varför? Dagens levnadsvanor och nya riskfaktorer kräver forskning baserad på aktuella data. Med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär har de sex universiteten och universitetssjukhusen byggt upp en nationell forskningsbank av moderna hälsodata, som ger forskare möjlighet att skapa nya livsavgörande genombrott och kunskap för en bättre folkhälsa.

Hur? 30 000 slumpvis utvalda personer i åldern 50–64 år har på universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå genomgått omfattande undersökningar av hjärta, kärl och lungor i form av bland annat skiktröntgen, ultraljud, lungfunktionstester och blodprover. Fysisk aktivitet har registrerats och en omfattande enkät om levnadsvanor har genomförts. Undersökningarna genomfördes under perioden 2013–2018. Den samlade informationen från alla undersökningar i form av data, blod och bilder har samlats i en gemensam nationell databas. De biologiska proverna har sparats i en nationell biobank för framtida analyser. Under 2024-2026 kommer hälften av SCAPIS-deltagarna att undersökas på nytt, SCAPIS 2. 15 000 slumpvis utvalda SCAPIS-deltagare bjuds in och genomgår i stort sett samma undersökningar som förra gången. På så sätt får forskarna en bild av hur kranskärlssjukdom lungsjukdom utvecklas över tid och får ännu bättre möjligheter att utveckla mer precisa metoder och behandlingar för att förebygga och förhindra sjukdom i hjärta, kärl och lungor.

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till utvald hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och idag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller Swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sedana Medical publicerar sin årsredovisning för 2023

Published

on

By

Sedana Medical AB (publ) publicerar sin årsredovisning för 2023. Årsredovisningen beskriver väsentliga händelser och finansiell information för 2023, samt bolagets framsteg på sina strategiska huvudprioriteringar under året.

”Under 2023 tog Sedana Medical flera viktiga steg mot att bli ett långsiktigt lönsamt och välmående bolag. Vi har återgått till en stabil försäljningstillväxt efter den utmanande perioden efter covid, vi har tagit avgörande steg mot att nå lönsamhet i vår verksamhet utanför USA och vi gör framsteg mot lansering i USA – vår enskilt största tillväxtmöjlighet och en avgörande milstolpe för bolaget”, säger Johannes Doll, vd för Sedana Medical.

 

Årsredovisningen finns tillgänglig på www.sedanamedical.com.

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johannes Doll, VD, 076-303 66 66
Johan Spetz, CFO, 0730-36 37 89
ir@sedanamedical.com

 

 

Denna information är sådan information som Sedana Medical är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 15 april 2024 kl. 21:00 CEST.

 

Om Sedana Medical

Sedana Medical AB (publ) är en pionjär inom medicinteknik och läkemedel med fokus på inhalationssedering för att förbättra patientens liv under och efter sedering. Genom kombinationen av den medicintekniska produkten Sedaconda ACD och läkemedlet Sedaconda (isofluran), tillhandahåller Sedana Medical inhalationssedering för mekaniskt ventilerade patienter i intensivvård.

 

Sedana Medical har direktförsäljning i Benelux, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Norden och Spanien. I andra delar av Europa liksom i Asien, Australien, Kanada och Syd- och Centralamerika arbetar företaget med externa distributörer.

 

Sedana Medical grundades 2005, är noterat på Nasdaq Stockholm (SEDANA) och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bio Vitos Pharma meddelar styrelseledamots avgång

Published

on

By

Bio Vitos Pharma meddelar att Igor Lokot avgår som styrelseledamot i bolagets styrelse per idag.

Jag avgår på egen begäran då övriga uppdrag inte gör det möjligt för mig att avsätta nödvändig tid och engagemang som uppdraget kräver, säger Igor Lokot.

Efter Igors avgång består styrelsen av två ledamöter, ordförande Richard Wall och Bo Ziedén. Kallelse till årsstämma den 14 maj är redan utfärdad, där val av ny styrelseledamot ska genomföras.

Bolaget riktar ett stort tack till den tid Igor lagt ned sedan han tillträdde som styrelseledamot för bolaget.

För ytterligare information, kontakta:

Bio Vitos Pharma AB (publ)

Jesper Birgemo, VD

Tel: +46 (0) 70 895 39 34

Om Bio Vitos Pharma AB

Bio Vitos Pharma utvecklar, producerar och kommersialiserar järnsuccinat för behandling av järnbrist inom ramen för moderbolaget samt en tjänst för patientnära upptäckt av hemolys i blodprover inom ramen för ett helägt dotterbolag, Hemcheck Management AB. Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

FNCA Sweden AB är Certified Adviser till bolaget.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.