Colombianskt team på frontlinjen bekämpar COVID-19 med ECMO-behandling

| 25 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Extrakorporeal membranoxygenering (ECMO) – som tillför kroppen syre när lungorna inte klarar av uppgiften – är en av hörnstenarna i behandlingen av svårt sjuka COVID-19-patienter. ECMO har i kombination med den colombianska thoraxkirurgen Diego Pardos specialistkunskaper varit ett viktigt verktyg i hans arbete med att rädda liv i hela regionen.

 

Dr Pardo som är ordförande för den colombianska sammanslutningen för thoraxkirurger och legitimerad läkare är en av landets ledande auktoriteter inom området och en pionjär inom användning av ECMO-behandling som används för att upprätthålla livet hos kritiskt sjuka patienter så att de skadade lungorna får tid att läka.

Han är chef för Protorax, en remissklinik i norra Colombia för ECMO, lungtransplantation och cancerbehandling med minimalt invasiv kirurgi.

Dr Pardos samarbete med Getinge inleddes 2014 då han och hans kollega Luis Fernando Rueda började utforska möjligheterna med ECMO. De sökte efter utrustning som var både effektiv och säker att använda, med en plattform som förser läkarna med strategisk information.

– Vi ville ha en pålitlig utrustning som var enkel att flytta runt. Detta är avgörande för att vårt team ska kunna ta sig till kritiskt sjuka patienter på platser som saknar vårdresurser, säger dr Pardo.

Getinges Cardiohelp, det portabla hjärt-lungstödjande systemet, uppfyllde alla kraven – och så hade ECMO Transportation Program skapats.

– Colombia är ett ganska stort land med få medicinska resurser utanför de större städerna. Genom att samarbeta med ett nätverk av ambulansflyg kunde vi flyga till kritiskt sjuka patienter i landets olika delar, sätta in behandling med ECMO på plats för att stabilisera dem och sedan transportera dem till vårt sjukhus, förklarar dr Pardo.  

Utbrottet av COVID-19 i Colombia i mars 2020 ställde Protorax-teamet inför nya utmaningar, men det vidgade även möjligheterna att använda specialistkunskaper som utvecklats och fulländats under sex år.

– Vi måste optimera resurserna för att kunna behandla fler patienter med ECMO, vilket visade sig vara avgörande för att minska antalet dödsfall. Det vi brukade göra en eller två gånger i månaden gör vi nu tre till fyra gånger i veckan. Vi använder lika många kanyler och oxygeneringskit på en månad som vi brukade använda på ett år, berättar dr Pardo.

För kirurgerna har de enorma utmaningarna inom COVID-19-vården också lett till insikter som kommer att bidra till att rädda liv i framtiden.

– Pandemin har visat oss att teknik påverkar utfallet och att det är nödvändigt att ha tillgång till teknisk utrustning för att minska dödligheten. Vi har också kunnat bevisa effekten av ECMO inom intensivvården. – Patienterna har verkligen nytta av tekniken när den finns tillgänglig här och nu, säger dr Pardo.

Dr Pardos och hans teams berättelse skildras i dokumentärfilmen ”Héros de Blanco”, som spelades in mellan oktober 2020 och mars 2021.

Se dokumentären på YouTube >>

Om Cardiohelp

Cardiohelpsystemet är ett portabelt hjärt-lungstödjande system för kritiskt sjuka patienter  med svåra lungsjukdomar eller hjärtsvikt. Trots att extrakorporealt livsstöd som tillhandahålls av Cardiohelp inte är en behandling i sig självt fungerar det som en brygga till tillfrisknande eller transplantation. Detta ger vårdgivarna mer tid att optimera patientens behandling samtidigt som det minskar belastningen på kroppen.

Läs mer om Getinges ECMO-lösningar >>

Denna information är avsedd för en målgrupp utanför USA. Kontakta Getinges lokala säljrepresentant om du har frågor om tillgängligheten på marknaden.

 

Mediakontakt:

Anna Appelqvist, VP Corporate Communications
Tel.: +46 (0)10-335 5906
E-post: [email protected]

Om Getinge

Fast övertygade om att alla människor och alla samhällen bör ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och institutioner verksamma inom Life Science-området med produkter och lösningar vars syfte är att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsrutiner. Bland annat erbjuder företaget produkter och lösningar för intensivvård, kardiovaskulära procedurer, operationssalar, sterilgodshantering och Life Science. Getinge har över 10 000 medarbetare världen över och företagets produkter säljs i över 135 länder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *