Connect with us

Marknadsnyheter

Den nya migrations- och asylpakten: lägesrapport och intensifierad kamp mot utnyttjande av migranter

Published

on

Ett år efter antagandet av förslaget till en ny migrations- och asylpakt lägger kommissionen idag fram en rapport om migration och asyl.

Kommissionen antar också en förnyad EU-åtgärdsplan mot smuggling av migranter och ett meddelande om tillämpningen av direktivet om sanktioner mot arbetsgivare. Dessa initiativ utgör en del av den övergripande strategin för migration inom ramen för den nya migrations- och asylpakten och syftar till att förhindra organiserat utnyttjande av migranter och minska irreguljär migration, i överensstämmelse med den nya paktens mål att främja en hållbar och ordnad hantering av migration. Initiativen kommer att ta itu med både de fortsatta utmaningarna när det gäller att upplösa organiserade kriminella grupper och behovet av anpassning till nya utmaningar, bland annat statligt understödd smuggling av migranter, såsom situationen vid EU:s yttre gränser mot Belarus.

Margaritis Schinas, som är vice ordförande med ansvar för främjande av vår europeiska livsstil, gör följande uttalande: ”Förra veckan hade det gått ett år sedan vi lade fram våra förslag till en ny migrations- och asylpakt. Framstegen med att anta förslagen har varit extremt långsamma, och samtidigt har migrationsrelaterade utmaningar fortsatt att uppstå i nya och gamla former. All ny utveckling, från fortsatt tryck i centrala Medelhavet till en förvärrad situation i Afghanistan och ett nytt tryck på våra östra gränser, visar att det är absolut nödvändigt med en hållbar europeisk asyl- och migrationsram. Förslagen till pakten skulle, om de antas, avsevärt kunna förbättra medlemsstaternas förmåga att hantera en rad olika frågor som för närvarande står på spel. Om vi har lärt oss något under de senaste åren borde det vara att vi inte kan hantera dessa frågor ensamma Nu är det dags att börja samarbeta för att hitta lösningar.”

– Vi har gjort viktiga framsteg när det gäller den nya migrations- och asylpakten, och den senaste tidens händelser understryker vikten av att gå framåt med våra väl avvägda förslag, säger kommissionären med ansvar för inrikes frågor Ylva Johansson. Genom förslagen om screening och Eurodac blir det möjligt att utföra ordentliga kontroller av alla som anländer till EU, men dessa kompletteras av förslag som rör solidaritet. Om vi kan komma överens om förordningen om en unionsram för vidarebosättning kommer det att hjälpa att Europa få en starkare röst på den globala arenan genom att visa hur vi och EU-länderna i praktiken erbjuder skydd till människor i nöd. Vi har balans, nu behöver vi leverera.

Rapport om migration och asyl: den nya pakten, ett år senare

Den rapport som läggs fram idag innehåller en bedömning av de framsteg som gjorts och den viktigaste utvecklingen inom migrations- och asylpolitiken under de senaste arton månaderna. Den kartlägger de viktigaste utmaningarna, belyser utsikterna till framsteg och anger de åtgärder som kommer att leda till en mer robust, livskraftig och rättvis migrations- och asylpolitik.

Den omfattar alla aspekter av migrationshanteringen. Den innehåller en lägesrapport om migrationsflödet och en bedömning av pandemins effekter, tar upp EU-byråers åtgärder för gränsförvaltning och asyl och det fortsatta stöd som kommissionen ger till medlemsstater som är utsatta för tryck, finansieringen och frågan om olagliga förflyttningar inom EU. Den belyser EU:s omedelbara reaktion på situationen i Afghanistan, EU:s stöd till Grekland och reaktionen på ankommande från Belarus. Den beskriver de framsteg som gjorts för att stärka den rättsliga ramen och ger en fullständig översikt över samarbetet med partnerländerna, på grundval av den nya strategi som fastställs i pakten. Rapporten tar också upp framstegen när det gäller integration och inkludering.

EU har vidtagit många åtgärder för att förbättra sin förmåga att hantera migration. Snabba och konstruktiva framsteg i lagstiftningsärendena inom ramen för den nya pakten är nu avgörande och kommer att bidra till att ytterligare stärka Europas förmåga att skydda sina gränser, erbjuda humana förhållanden till dem som har rätt att komma och behandla dem som inte åtnjuter denna rätt med värdighet, i linje med EU:s värderingar och principer.

EU:s åtgärdsplan mot smuggling av migranter (2021–2025)

Att förebygga och bekämpa smuggling av migranter är ett centralt strategiskt mål i den nya migrations- och asylpakten och strategin för EU:s säkerhetsunion som kräver fortlöpande internationellt samarbete och samordning. Genom att bygga på de framsteg som gjorts genom EU:s första åtgärdsplan mot smuggling av migranter (2015–2020) kommer kommissionen, i samarbete med den höga representanten, att göra följande:

  • Utveckla operativa partnerskap mot smuggling av migranter med konkreta verktyg som en del av övergripande, balanserade, skräddarsydda och ömsesidigt fördelaktiga migrationspartnerskap, som bygger vidare på förtroende och ömsesidigt samarbete.
  • Vidareutveckla alla operativa, rättsliga, diplomatiska och finansiella verktyg som står till EU:s förfogande för att reagera på statliga aktörers instrumentalisering av irreguljär migration, bland annat genom att vidta motåtgärder på olika politikområden, t.ex. visering, handel, utveckling, ekonomiskt bistånd. Det partiella upphävandet av avtalet med Belarus om förenklade viseringsförfaranden, som kommissionen föreslår i dag, är ett exempel på sådana åtgärder.
  • Förbättra genomförandet av den rättsliga ramen för påföljder mot smugglare, bland annat genom FN:s protokoll mot människosmuggling land-, luft- och sjövägen, vilket kompletterar FN-konventionen mot gränsöverskridande organiserad brottslighet och, inom EU, paketet för att motverka hjälp till olaglig inresa, transitering och vistelse.
  • Förbättra genomförandet av den rättsliga ramen för skydd mot utnyttjande, inbegripet direktivet om bekämpande av människohandel, direktivet om brottsoffers rättigheterdirektivet om uppehållstillstånd och direktivet om sanktioner mot arbetsgivare.
  • Reagera på utvecklingen av nätbaserade metoder och verktyg som underlättar smuggling, genom ökat operativt samarbete och informationsutbyte mellan nationella myndigheter och EU-organ.
  • Öka forskningen och insamlingen av uppgifter för att bättre förstå migrationstrender, de kriminella nätverkens art och omfattning, effekterna av strategier för att bekämpa smuggling av migranter och de kriminella nätverkens arbetssätt.

Meddelande om tillämpningen av direktivet om sanktioner mot arbetsgivare

Olaglig anställning är också ett viktigt incitament för irreguljär migration. Den är skadlig både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv, eftersom den utsätter människor för risker för exploatering, leder till förluster i de offentliga finanserna och undergräver individuella och sociala rättigheter.

Direktivet om sanktioner mot arbetsgivare tillhandahåller en europeisk rättslig ram för att förebygga och motverka olaglig anställning av irreguljära migranter. I dagens rapport identifieras åtgärder för att förbättra det praktiska genomförandet av direktivet, för att ta itu med medlemsländernas ineffektiva användning av bestämmelserna om sanktioner, skyddsåtgärder och inspektioner i syfte att upptäcka arbetsgivare som utnyttjar arbetskraften och skydda migranter från utnyttjande. För att hjälpa medlemsländerna att förbättra genomförandet av de gemensamt överenskomna EU-reglerna kommer kommissionen att göra följande:

  • Främja dialog med medlemsländernas myndigheter och olika intressenter, bland annat genom att 2021 återuppta arbetet i dess särskilda expertgrupp för irreguljär migration när det gäller direktivet om sanktioner mot arbetsgivare.
  • Stödja utbyte av god praxis genom att arbeta med intressenter såsom nationella arbetsmarknads- och invandringsmyndigheter, fackföreningar, organisationer i det civila samhället, arbetsmarknadens parter, internationella organisationer och det europeiska forumet mot odeklarerat arbete.
  • Fortlöpande övervaka genomförandet av direktivet och fokusera på den faktiska efterlevnaden av det och vid behov inleda överträdelseförfaranden.

Före slutet av 2022 kommer kommissionen att genomföra de åtgärder som anges i meddelandet och rapportera om de resultat som uppnåtts i nästa genomföranderapport som ska läggas fram senast 2024. Mot bakgrund av de framsteg som gjorts kommer kommissionen sedan att överväga om det är befogat att ändra den befintliga rättsliga ramen.

Bakgrund

Dagens uppsättning av förslag är en av de uppföljningsåtgärder till pakten som aviserades i september förra året.

Utöver uppgifterna i rapporten finns ny statistik också tillgänglig på en särskild statistikwebbplats som uppdateras idag. De senaste siffrorna bekräftar att covid-19-pandemin hade en betydande inverkan på migrationen under 2020, och att både antalet lagliga och irreguljära inresor minskade jämfört med 2019. Preliminära uppgifter visar att EU:s befolkning minskade med omkring 300 000 personer under 2020, delvis på grund av mindre nettomigration men också på grund av ett ökat antal dödsfall på grund av pandemin. Minskningen av antalet anländande under 2020 verkar var tillfällig eftersom tillgängliga uppgifter för 2021 tyder på att det återigen ökar i år. Detta gäller särskilt irreguljära inresor längs den centrala Medelhavsrutten och den västra Medelhavsrutten samt över de östra gränserna (från Belarus). Medlemsstaterna fortsatte att minska eftersläpningen i handläggningen av asylansökningar: i slutet av juni pågick omkring 700 000 asylärenden i EU, vilket är den lägsta nivån sedan mitten av 2015.

Läs mer:

 

Presskontakt:

Maria Blässar
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
+46 (0) 739-315430
maria.blassar@ec.europa.eu

Presskontakter talespersontjänsten EU-kommissionen i Bryssel:

Adalbert Jahnz
Telefonnummer: + 32 2 295 31 56
Mejladress: adalbert.jahnz@ec.europa.eu 

Ciara Bottomley
Telefonnummer: +32 2 296 99 71
Mejladress: ciara.bottomley@ec.europa.eu

Laura Berard
Telefonnummer: +32 2 295 57 21
Mejladress: laura.berard@ec.europa.eu

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.