Elbesparingar kan leda till dyra skador

| 9 september, 2022 | 0 kommentarer

Snart planerar många sommarstugeägare i Sörmland att bomma igen sina stugor för att återkomma till våren. Att låta lite värme vara i gång skyddar fastigheten mot frysskador, men stigande elpriser kan ställa till det. 

–  Risken finns att sommarstugeägare sänker värmen för mycket för att hålla nere kostnaderna, vilket istället kan leda till omfattande frysskador, säger Annika Berglund, Affärsområdeschef Sakförsäkringar på Länsförsäkringar Södermanland.  

Frysskador uppstår när innetemperaturen i fastigheten är för låg så att vattnet i ledningarna fryser sönder. Hela 40 procent av alla vattenskador i fritidshus kan kopplas till just detta. 

– De största och dyraste skadorna beror ofta på att husägaren inte har stängt av vattnet med huvudkranen och då blir läckagen väldigt omfattande. I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade, kylan spränger vattenledningarna och när det blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset, säger Annika Berglund.

Inte under 15 grader
Om inte ledningarna i fastigheten töms får inte temperaturen understiga 15 grader, en utgångspunkt som det inte ska tummas på.  

– I vår kan det då i stället komma andra, betydligt större, extrautgifter om en frysskada uppstår. Förutom att det kan bli dyrt kan även återställningsperioden vara lång. Vilket man särskilt inte vill ha när stugan öppnas för att kunna njuta av vår- och sommardagar i den. 

Våra bästa tips för att undvika frysskador: 

•    Stäng av huvudkranen och låt alla kranar i tvättställ, dusch och diskho stå öppna över vintern.
•    Stäng av vattentillförseln till disk- och tvättmaskin. 
•    Töm vattnet i ledningarna/vattensystemet.
•    Tappa ur vattnet i varmvattenberedare, pumpar och annan utrustning.
•    Öppna alla kranar och spola toaletten så att vattencisternen blir tom.
•    Häll miljövänlig frostskyddsvätska (glykol) i värmesystem, vattenlåsen i golvbrunn, tvättställ, wc och diskho.
•    Spola toaletten en sista gång så att vattenbehållaren töms.

Läs mer här:  Fritidshuset – Undvik frysta vattenledningar – Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)

För ytterligare information kontakta:

Annika Berglund, Affärsområdeschef Sakförsäkring på Länsförsäkringar Södermanland,
telefon: +46 79-098 99 50, e-post [email protected]

Ylva Klingvall, Kommunikationschef på Länsförsäkringar Södermanland,
telefon: +46 708 31 08 65, e-post: [email protected]

Länsförsäkringar Södermanland är ett kundägt, lokalt och självständigt bolag. Vi ger sörmlänningar en trygg och säker vardag och möjlighet till utveckling genom vår nära service och vårt breda erbjudande inom bank, försäkring, fastighetsförmedling och pension. Vi ägs av våra kunder och vi agerar alltid med våra ägares bästa för ögonen. Genom vårt engagemang i samhället bidrar vi till ett hållbart liv för alla sörmlänningar. Vi ingår i Länsförsäkringsgruppen som består av 23 lokala länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Tillsammans skapar vi trygghet och möjligheter för alla sörmlänningar för all tid.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.