En oväntad upptäckt räddade hans liv

| 24 november, 2021 | 0 kommentarer

Ryggsmärta orsakad av njursten ledde läkarna till upptäckten att Scott Dabbene hade cancer. Med stöd från familjen, sina Getinge-kollegor i Team Dabbene, och framför allt sin egen positiva inställning, besegrade Scott sjukdomen utan att fråga sig ”men tänk om”.

På sin första semesterdag i år fick Scott Dabbene plötsligt väldigt ont i ryggen. Han kunde knappt gå på grund av smärtan så hans fru tog med honom till akuten.

– När man ser tillbaka känns det helt overkligt. Läkarna gjorde en skiktröntgen och kunde se att det var njurstenar som orsakade smärtan. Men de hittade också något annat – en stor tumör på min vänstra njure, minns Scott, som är Sales Manger inom Critical Care på Getinge i USA.

Först blev Scott helt tom, men samlade sig snabbt och ställde många frågor.

– Jag sa till min fru och läkaren att inte oroa sig, vi ska klara det här. Tack vare njurstenen upptäcktes cancern i tid, så jag hade tur. När jag var ung fick jag diagnosen cystisk fibros och jag har klarat mig bra ändå, så jag vet verkligen vad ett positivt tänkande kan betyda. Jag skulle inte vilja ha något annorlunda.

Läkarna ordinerade läkemedelsbehandling och uppmanade Scott att njuta av resten av semestern innan han åkte hem för att ta itu med cancern. Tillsammans med sin fru och deras tvillingpojkar tillbringade han de följande dagarna på stranden.

 – Diagnosen gjorde mig mer närvarande än jag någonsin varit på en semester. Mobil och e-post lade jag åt sidan. Jag satt bara i vattnet på en paddelbräda och tittade på barnen när de lekte. Det var fantastiskt.

När han kom tillbaka tog man bort njurstenarna. Nästa stopp var operationssalen där den cancerdrabbade njuren opererades bort.

– De tog ut njuren och lite av vävnaden runt om, där det som tur var inte fanns några cancerceller. Behandlingen var enbart kirurgisk, dvs. det behövdes ingen kemoterapi, strålning eller någon annan typ av behandling. På så sätt känner jag mig ändå väldigt lyckligt lottad.

Scott går på regelbundna kontroller på sjukhuset och den elakartade tumören som upptäcktes av en slump är idag borta. Han mår bra och fokuserar på att hålla sig så frisk som möjligt.

– I början berättade jag inte för så många om min sjukdom eftersom jag var fast besluten att det skulle gå bra och jag ville inte ha något medlidande.  Vad jag ville höra var snarare ”det här suger, men du klarar det”.

En viktig inställning som han tog med sig från försäljningsarbetet var att inte slösa energi på det man inte har kontroll över.

– För mig finns det inget ”tänk om” och jag tror att det har hjälpt mig mycket. Naturligtvis fanns det stunder när jag kände mig ensam, men den känslan gav snabbt med sig när jag märkte hur många som tänkte på mig – vilket alla samtal, sms och e-postmeddelanden jag fick från min familj, mina vänner och kollegor på Getinge visade. Det betydde mycket och hjälpte mig att ta mig igenom detta.

Scott är nu ivrig att komma tillbaka till arbetet – till ett jobb och ett team som han älskar.

– Critical Care-teamet på Getinge har under årens lopp byggt upp en härlig kultur. Det är den typ av kultur som jag tror att de flesta företag strävar efter att uppnå. Vi är ett fantastiskt team. Vi kan arbeta självständigt och samtidigt känna att vi är ett team. Vi kan se helheten och vi strävar mot samma mål. Vi bryr oss verkligen om varandra och vill att alla ska lyckas.

Scott har fått massor av hälsningar från kollegor över hela världen som önskar honom snabbt tillfrisknande och återgång i jobbet. De har till och med tryckt upp Team Dabbene-t-shirts och gjort en supermandocka med hans ansikte.

– Jag är stolt över att vara en del i teamet och känna deras kärlek och stöd. Den uppbackning jag fått från Getinge och Critical Care har varit inspirerande. Jag ser verkligen fram emot att börja jobba igen, säger Scott.

Han avslutar:

– Att genomgå cancer lärde mig att uppskatta alla relationer och människor i mitt liv och att inte ta dem för givna. Min fru och jag bestämde oss för att vi oftare ska resa på semester och tillbringa mer tid tillsammans under högtiderna, i stället för att överösa barnen med presenter. Jag vill hellre ge dem upplevelser som kan bli fina minnen långt efter att presenterna är borta.

Om Scott

Arbete: Sales Manager inom Critical Care på Getinge i USA.

Familj: Hustrun Erica och tvillingpojkarna Alex och Jordan, 7 år.

På fritiden: Jag älskar sport, att umgås med min familj och att resa när jag kan. Jag gillar också att vara med i olika grupper som arbetar med patienter med cystisk fibros och deras familjer.

Mediakontakt:

Anna Appelqvist, VP Corporate Communications
Tel.: +46 (0)10-335 5906
E-post: [email protected]

Om Getinge

Fast övertygade om att alla människor och alla samhällen bör ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och institutioner verksamma inom Life Science-området med produkter och lösningar vars syfte är att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsrutiner. Bland annat erbjuder företaget produkter och lösningar för intensivvård, kardiovaskulära procedurer, operationssalar, sterilgodshantering och Life Science. Getinge har över 10 000 medarbetare världen över och företagets produkter säljs i över 135 länder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *