Connect with us

Marknadsnyheter

Fazers xylitolfabrik i Lahtis är nu igång – Fazer är den enda att tillverka xylitol av havreskal

Published

on

Fazers xylitolfabrik, där xylitol tillverkas av havreskal, har inlett sin kommersiella verksamhet i Lahtis, Finland. Xylitolfabriken är ett utmärkt exempel på en modern cirkulärekonomisk innovation som använder unik, patenterad teknologi. Efterfrågan på Fazer Xylitol förväntas växa internationellt och nå nya användningsområden inom bland annat livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin.

Fazer är en ledande aktör inom havre in Norden. Företagets unika kunnande och moderna produktionsanläggningar gör det möjligt att tillverka mångsidiga havreprodukter av lokalt producerade råvaror. Fazers omfattande investeringar i xylitolfabriken i Lahtis stärker dess position som pionjär inom havreprodukter.

Det som särskiljer Fazer Xylitol från andra tillverkare av xylitol är främst dess hållbara produktionsmetod. Fazer är först i världen med att tillverka xylitol av havreskal. Havreskalen kommer från sidoflödet vid bolagets egen havrekvarn. Med sidoströmmar avses ett överskott som tidigare slutat som svinn, men som nu kan återvinnas eller återbrukas som råvara eller för att skapa en ny produkt.

”Fazer Xylitol är ett lysande exempel på cirkulär ekonomi där sidoströmmar från produktionen utnyttjas på ett smart sätt. Den havreskalsmassa som finns kvar efter xylitolproduktionen utnyttjas som bioenergi och därför uppstår inget svinn – alla delar av havreskalet utnyttjas. Fabriken har med andra ord ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Vi kan nog påstå att vår xylitol är den mest hållbara i världen”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.

90 % av Fazer Xylitol går på export

Fazer har investerat starkt i hållbara livsmedelslösningar, utveckling av växtbaserade produkter och i att utforska användningsmöjligheterna av havre. Under de senaste tre åren har Fazer investerat ca 300 miljoner euro i havrederivat, varav xylitolfabriken utgör den största investeringen. Utöver att producera Fazer Xylitol, kan anläggningens patenterade teknologi även licensieras ut till andra internationella aktörer.

”Nordisk havre har ett gott rykte och är känt för sin renhet och höga kvalitet. Finland har också mycket hög expertis inom livsmedel och teknologi. Cirka 90 % av vår innovation Fazer Xylitol är avsedd för export. Den nya generationens xylitol intresserar särskilt i Europa, USA och Asien”, säger Vitzthum.

Nya användningsmöjligheter inom livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin

Livsmedelsindustrin och konsumenterna söker hälsosammare alternativ till socker, vilket möjliggör en global efterfrågan på xylitol.

”Xylitol är utmärkt som sötningsmedel och sockerersättning. Men det är också mycket mer än bara tuggummi och pastiller. Xylitol har till exempel kylande och fuktgivande egenskaper som öppnar nya intressanta produktutvecklingsmöjligheter exempelvis inom kosmetika- och läkemedelsindustrin”, säger James Dedman, ansvarig för Fazers FoodTech-verksamhet.

Fazer har byggt upp ett samarbete med olika industrier. ”Xylitol är väldigt mångsidigt. Det har exempelvis visat sig ha antibakteriella egenskaper, vars användning undersöks som bäst just nu,” fortsätter Dedman.

Fazers xylitolfabrik

  • Idén föddes i Fazers interna innovationstävling. 
  • Fabriken byggdes mellan år 2019 och 2021. Den kommersiella produktionen inleddes i april 2022.
  • I Lahtis har Fazer även en kvarn, ett bageri och en surskorpsfabrik. Den nya fabriken för Fazer Xylitol ökar Fazers betydelse för Lahtisregionen ytterligare.
  • Innovationen Fazer Xylitol bygger på Fazers patenterade teknologi.
  • Tillverkningsprocessen är planerad för ett så litet koldioxidavtryck från produktionen som möjligt. Alla delar av havreskalet används i processen.
  • Den havreskalsmassa som finns kvar efter produktionen av Fazer Xylitol bränns vid Lahti Energias biovärmeverk, som producerar förnybar energi för hela Fazers fabriksområde i Lahtis.
  • Merparten av havren kommer till Fazers kvarn från Päijänne-Tavastländska gårdar.
  • Fabriken sysselsätter cirka 35 personer.

Fakta om xylitol

  • Xylitol är ett sötningsmedel som framställs av xylos. Xylos förekommer i flera växter och träd, såsom i björk, bok, majs och havreskal.
  • Xylitol är kalorisnålt (endast 60 procent av sockrets kaloriinnehåll), men är lika sött som socker.
  • Xylitol har ett hälsopåstående som har godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
  • Många tandläkarförbund rekommenderar daglig användning av xylitol för att minska risken för karies.
  • Industriell xylitoltillverkning är en finsk innovation.
  • År 1975 inleddes industriell xylitolproduktion i Finland.
  • De populäraste xylitolprodukterna är tuggummi och pastiller.

Bilder i tryckbar storlek: www.fazergroup.com/fi/medialle – Kuvapankki – Public Image Bank – Media_Press – Finland – Fazer Xylitol factory 2022

Ytterligare information:

Fazers medietelefon betjänar vardagar kl. 8.00–16.00 EET, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer-koncernen 

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Norden, Baltikum och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet medarbetare till ca 8 000.

Northern Magic. Made Real.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.