Folktandvården pressar på för hållbara skyddsförkläden

| 6 juli, 2022 | 0 kommentarer

Nu deltar Folktandvården Stockholm i det prisbelönta miljöprojektet som startades upp på Danderyds sjukhus under pandemin, då bristen på skyddsförkläden ledde till en hållbar innovation.

Årets vinnare av Region Stockholms miljöpris, överläkaren Johanna Albert, såg den stora mängden skyddsförkläden som slängdes inom vården under pandemin. Hon startade ett pilotprojekt på Danderyds sjukhus i samarbete med TrioWorld där man införde ett så kallat cirkulärt flöde för att återvinna skyddsförkläden. Även i tandvården utgör plastförkläden en stor miljöpåverkan och därför vill Folktandvården Stockholm delta i projektet.

Vi kan inte stå vid sidlinjen och kräva att andra ska komma med lösningar åt oss, utan vi alla måste vara med och kavla upp armarna och hjälpa till.

Ali Kashani, klinikchef Folktandvården Eastmaninstitutet

Idag bränns allt skyddsmaterial istället för att återvinnas 

Region Stockholms Innovationsfond har bidragit med ekonomiska medel, och Folktandvården Eastmaninstitutet är först ut att delta i projektet. Inom pilotprojektet kommer de använda förklädena pressas till balar för att sen tvättas, smältas ned och bli till nya plastförkläden, istället för att brännas. Pilotprojektet ligger till grund för framtida upphandlingar så att återvinningen kan bli permanent och spridas till fler verksamheter. 

Innovation och samarbete krävs om vi ska nå de globala målen 

Samarbeten mellan olika företag och verksamheter i kombination med innovation är en nödvändighet för att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Samarbetet med TrioWorld är ett litet steg i rätt riktning för att bidra till målen Hållbar konsumtion och produktion, Bekämpa klimatförändringar och Hållbar industri, innovationer och infrastruktur. Implementeringen på Folktandvården Eastmaninstitutet skedde smidigt och har dessutom väckt ett enormt engagemang bland medarbetarna för att minska organisationens ekologiska fotavtryck. 

Projektgrupp

  • Ali Kashani, klinikchef Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Evy Lindsjö, adminstratör Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Madeleine Örnehed, arbetsledare Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Juan Nunez Salcedo, vaktmästare Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Mia Stenborg, kvalitets- och miljöstrateg Folktandvården Stockholm

Läs mer om pilotprojektet på Danderyds sjukhus som fick regionens miljöpris

Kajsa NilssonKommunikatör08-123 166 [email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.