Före detta specialiståklagaren Magnus Elving skriver en bok om Lundin-företagen

| 11 november, 2021 | 0 kommentarer

Vintern 2023 släpper Ordfront förlag boken Åklagaren och Fallet Lundin av Magnus Elving.

Magnus Elving jobbade under 11 års tid med en utredning för att kunna väcka åtal mot företrädarna för det svenska oljebolaget Lundin Energy. Idag kom beskedet att åtal väcks mot två företrädare för dåvarande Lundin Oil AB för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999-2003. De misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan. Magnus Elving inledde förundersökningen 2010 vid internationella åklagarkammaren. Den handlar om komplicerad och svårutredd brottslighet som pågått under flera år och i ett stort geografiskt område under pågående inbördeskrig. Magnus Elving arbetade med förundersökningen fram till sin pension, och det är bland annat detta arbete han nu skriver om.

 – Förundersökningen är den i särklass mest komplexa och hetaste utredning jag drivit under mina 36 år som åklagare, kanske en av de svåraste, och internationellt sett mest uppmärksammade någonsin i Sverige. Jag är glad att mina efterträdare nu hunnit sätta sig in i det omfattande materialet och äntligen kommit fram till ett åtal, säger Magnus Elving.

– Det är av oerhörd vikt att berättelsen om dessa fruktansvärda brott kommer ut och nästan ingen kan historien om Lundin Oil och deras verksamhet i Sudan bättre än Magnus Elving. För mig känns det extra angeläget att vi på Ordfront förlag får ge ut Magnus Elvings bok eftersom vi redan 2010 gav ut den första granskningen av Lundin Petroleum, Kerstin Lundells bok Affärer i Blod och olja och senare också Det svarta blodet, säger Pelle Andersson

För mer information kontakta Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront förlag, 070-525 21 99/ [email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *