Första etappen tillståndsgiven när Vattenfall Eldistribution förstärker regionnätet i Luleå

| 4 juli, 2022 | 0 kommentarer

Vattenfall Eldistribution har beviljats linjekoncession för en 150 kV-ledning mellan Lerbäcken och Hertsöfältet i Luleå. Ledningen är den första av flera etapper i Vattenfall Eldistributions satsning för att möta den historiskt höga efterfrågan på elnätsanslutningar i området. 

Elektrifiering av industrier och kommunens befolkningstillväxt innebär att efterfrågan på anslutningar till elnätet i området kring Luleå är rekordhög. För att möjliggöra kommunens tillväxt och samtidigt säkra en tillförlitlig och stabil elleverans, ska Vattenfall Eldistribution förstärka regionnätet i området i flera etapper. I ett första steg har man ansökt och nu beviljats tillstånd för en 150 kV-ledning mellan Lerbäcken och Hertsöfältet.

 Viljan att ställa om och elektrifiera i Luleåområdet är otroligt stor och spelar en viktig roll för klimatet. Våra elnätsinvesteringar i området möjliggör energiomställningen och en grön tillväxt i kommunen. Vi ser därför mycket positivt på att den första etappen nu är tillståndsgiven, säger Cecilia Zetterström, chef Kund & Marknad på Vattenfall Eldistribution.

Luleå kommun har som mål att gå från cirka 80 000 till 100 000 invånare till 2040, samtidigt som klimatpåverkan ska ner till noll. Den nya ledningen, som ska ansluta till en ny station på Hertsöfältet, kommer att öka matningskapaciteten till Luleå tätort. Nu inleder Vattenfall Eldistribution detaljprojektering och arbetet med de rättigheter som är kopplade till den ledningen. Sedan kan arbetet med byggnation påbörjas. Ledningen planeras att tas i drift 2024/2025.

I nästa etapp i regionnätsförstärkningarna i Luleå planerar Vattenfall Eldistribution att bygga två nya 150 kV-kraftledningar mellan Svartbyn i Bodens kommun och Hertsöfältet i Luleå kommun.

Läs mer på www.vattenfalleldistribution.se/lulea

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.