Globalt gödselföretag ökar energieffektiviteten med motorer och frekvensomriktare från ABB

| 2 september, 2022 | 0 kommentarer
  • Yara uppgraderar en av sina största internationella produktionsanläggningar med högeffektiv teknik
  • Cirka 1 000 motorer har redan uppgraderats, medan omkring 2 500 motorer kommer att ersättas med IE5-klassade synkronreluktansmotorer och frekvensomriktare i en andra fas
  • Beräknade årliga besparingar på upp till 40 GWh och minskningar av CO2-utsläppen med upp till 19 kiloton

ABB levererar högeffektiva motorer och frekvensomriktare för att Yara, världens ledande tillverkare av kvävebaserade komplexa gödselmedel, ska kunna öka energieffektiviteten vid sin huvudproduktionsanläggning i Porsgrunn i Norge. Det långsiktiga uppgraderingsprojektet kommer att ge årliga energibesparingar på 32–40 gigawattimmar (GWh) och minska CO2-utsläppen med 12–19 kiloton (kt) – motsvarande utsläpp från nästan 14 000 standardbilar.

I den första projektfasen har cirka 1 000 lågspänningsmotorer i Porsgrunn redan ersatts med IE3-motorer. Detta är den nuvarande miniminivån för energieffektivitet som krävs enligt den senaste ekodesignförordningen vilken trädde i kraft i juli 2021. Frekvensomriktare med variabelt varvtal monterades i 75 procent av dessa motorer, vilket ger en stor ökning av energieffektiviteten och sparar cirka 16 GWh per år.

Långsiktig planering pågår nu för nästa fas, som kommer att genomföras i samband med uppgraderingar och byten av utrustning samt i nya projekt. Detta kommer så småningom att omfatta 2 500 motorer med en genomsnittlig effekt på 75 kilowatt (kW). Motorerna ska uppgraderas med paket av SynRM-motorer och frekvensomriktare som erbjuder den senaste IE5-effektiviteten. Nästan 70 procent av dessa motorer är monterade på pump- och fläkttillämpningar som erbjuder stora möjligheter till energibesparingar.  

Förutom energibesparingar och minskade koldioxidutsläpp förväntar sig Yara ytterligare stora besparingar i underhållskostnader på grund av lägre slitage, beroende på lägre mekanisk belastning och därmed längre livslängd för motorerna och den frekvensomriktardrivna utrustningen.

”ABB hjälpte till att utvärdera våra system och tog fram alla fördelar med att uppgradera”, säger Perry Jaspers, teknisk processägare för el och automation på Yara. ”Att välja den senaste motor- och frekvensomriktartekniken är avgörande för om vi ska lyckas förbättra vår energieffektivitet. Det ger också stora fördelar i ökad drifttid och lägre underhåll.” 

”Yaraprojektet är ett utmärkt exempel på den betydelse som en uppgradering till toppmoderna motorer och frekvensomriktare kan ha, inte bara för att öka energieffektiviteten utan även för att förbättra processkontinuiteten”, säger Stefan Floeck, ABB Division President för IEC Low Voltage Motors. ”Att byta till IE5 SynRM-teknik ger snabb avkastning på investeringen och gör att företag kan framtidssäkra sin verksamhet.”

Porsgrunn-anläggningen samarbetar också aktivt med ABB och Stena Recycling för hållbar återvinning av gamla motorer som en del av initiativet för cirkulär ekonomi.

För mer information om ABB:s SynRM-motorer och frekvensomriktarpaket: https://global.abb/topic/synrm-drive-package/en

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhällen och industrier för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom elektrifiering, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Om Yara: Yara grundades 1905 för att bidra till att förhindra en framväxande hungersnöd i Europa. Företaget har sedan dess skaffat sig en unik position som branschens enda globala växtnäringsföretag. Yara drivs med en integrerad affärsmodell och har cirka 18 000 medarbetare och verksamhet i över 60 länder. Som världens ledande växtnäringsföretag och leverantör av miljö- och jordbrukslösningar tar Yara sig an globala utmaningar och skapar positiv förändring. www.yara.com

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.