Connect with us

Marknadsnyheter

Halvtid för Kronfågels utvecklingsprogram

Published

on

I slutet av förra året gjorde Kronfågel en särskild genomlysning av hela organisationen som resulterade i ett utvecklingsprogram för 2022 med tio konkreta åtgärdspunkter inom djuromsorg, hållbarhet och hälsa – utöver bolagets ordinarie hållbarhets- och djuromsorgsarbete. Nu är det halvtid för programmet och flera framsteg kan konstateras.

Sedan Kronfågel grundades för över 50 år sedan har bolaget haft en tydlig ambition att producera hälsosamma och goda produkter med bästa djurvälfärd. Med tiden har även klimat- och miljöarbetet blivit allt viktigare. Engagemanget bygger på att hela tiden aktivt arbeta för att bli bättre, inte minst vad gäller djuromsorg.

Vårt djuromsorgsarbete omfattar hela värdekedjan, allt från friska föräldradjur, ruvning och kläckning till stallmiljö, foder och slakt. Det gör att vi ställer oerhört tuffa krav på allt från transporttider, underleverantörer och foderkvalitet till utbildningsnivå för alla som hanterar djuren. Men vi kan alltid bli bättre, säger Fredrik Strømmen, vd på Kronfågel.

Därför gjorde Kronfågel innan årsskiftet en extra genomlysning av hela organisationen som resulterade i ett särskilt utvecklingsprogram för 2022, utöver bolagets ordinarie hållbarhets- och djuromsorgsarbete.

– Programmet utgörs av tio åtgärder för att under året förstärka vår verksamhet inom djuromsorg, hållbarhet och hälsa. Några är engångsinsatser och andra pågående projekt där vi har växlat upp takten. Nu i juli när det är halvtid för programmet är det därför glädjande att se att vi redan har flera goda resultat, säger Fredrik Strømmen.

Status utvecklingsprogrammet

1. Världsledande låg antibiotikaanvändning nära noll
Förebyggande antibiotika används i djuruppfödning över hela världen vilket får allvarliga följder med antibiotikaresistenta bakterier. Antibiotika behövs inte om kycklingarna är friska från start, mår bra och hanteras korrekt. Tack vare vårt arbete i kläckeriet och våra uppfödares arbete har vi år efter år bara behövt ge under en procent av alla kycklingar antibiotika. I andra länder i Europa kan siffran ligga på över 50 procent.

Åtgärd och status: 2021 investerade vårt dotterbolag, kläckeriet SweHatch, 15 miljoner kronor i nya ruvningsmaskiner. Under 2022 har vi finjusterat dem och vi kan nu se ännu bättre hälsa hos de nykläckta kycklingarna. Vi har inte behövt behandla några flockar hittills i år med antibiotika.

2. Expertgrupp för tryggare infångning och transporter
Transporten till slakteriet ska vara så lugn som möjligt för kycklingarna. Vi har länge jobbat hårt tillsammans med kontrakterade uppfödare och transportörer, branschen och myndigheter för att säkerställa en lugn och säker infångning med minsta möjliga skador av fåglarna på gård och under transporterna, bland annat genom utökade kontroller och utbildning. Skadorna har tydligt minskat i branschen över tid, även hos oss. Men även om skadorna stadigt har minskat så är en skadad fågel en för mycket.

Åtgärd och status: Under slutet av 2021 tillsatte vi en ny grupp bestående av vår djuromsorgsavdelning och representanter från våra uppfödare och transportörer som under 2022 särskilt har fokuserat på hur vi kan bli ännu bättre på säker och trygg hantering i samband med infångning på gård och transport. Gruppen har under 2022 träffats varje tisdag för att diskutera och testa olika justeringar i arbetssättet. Skadorna har tydligt minskat jämfört med tidigare år.

3. Internt kompetenslyft kring vårt arbete inom djurvälfärd
God djurvälfärd är självklart för oss av etiska skäl främst. Vi har sedan tidigare identifierat åtta framgångsfaktorer som tillsammans ger bättre djuromsorg. Ingen av dem ger resultat på egen hand. Arbetssättet har gett bra resultat hittills men vi vill hela tiden lära mer och bli ännu bättre. Som medarbetare är det viktigt att inte bara förstå sin egen del av processen, utan hela kedjan. Det ger ökad insikt i hur vi alla på Kronfågel kan bidra till att nå våra höga målsättningar. 

Åtgärd och status: I slutet av maj hade vi specialutbildat 13 personer som arbetar med slakt och avlivning och hittills har nu 150 personer denna utbildning. (75 personer krävs för driften fördelat på två skift). Extra informationsmaterial blev klart innan sommaren och kommer att introduceras internt under hösten för samtliga medarbetare för att fortsätta att stärka kompetensen inom holistisk djurvälfärd. Målet är att alla i vår organisation ska få utökade kunskaper om hur vi arbetar med djuromsorg – det är en central del av vår kvalitetskultur.

4. Science based targets: Vetenskapliga klimatmål från gård till gaffel
2021 skrev vi genom vårt ägarbolag Scandi Standard under Science Based Targets-initiativet med mål att sätta och validera vetenskapligt förankrade klimatmål under 2022. Det innebär att vi åtar oss att följa Parisavtalets mål och delmål avseende koldioxidutsläpp.

Åtgärd och status: Vi har nu låtit en extern part göra en heltäckande beräkning av Kronfågels klimatavtryck på produktnivå. Beräkningen blev klar under våren. Klimatdata har mätts regelbundet och följs upp både i relation till verksamhetens storlek (g CO2e per kg produkt) och i absoluta tal. Nu vet vi hur klimatavtrycket i vår värdekedja ser ut och vart vi ska fokusera för att sätta in åtgärder. Vi har också kommit långt med de hållbarhetsmål som vi tidigare har satt upp. Bland annat vad gäller transporter där vi nu börjar närma oss hundra procent fossilfrihet. Just nu pågår arbetet på Scandi Standard och Kronfågel med att sätta mål och delmål utifrån Science Based Targets-initiativet, och få dem godkända.

5. Reducera sojan för mer klimatsmart foder och ökad biologisk mångfald
En stor del av dagens fågelfoder runt om i världen, och i Sverige, är sojabaserat. Sojaodlingarna har dock visat sig ha negativ påverkan på den biologiska mångfalden på flera platser såväl som på klimatet. Fodret kycklingarna äter har med andra ord en betydande miljöpåverkan. Kronfågel ställer krav på spårbarhet och ansvarsfull produktion av sojan i fodret, men långsiktigt är målet är att reducera den importerade sojan med andra, lokala proteinkällor.

Åtgärd och status: Kronfågels ägarbolag Scandi Standard driver ett projekt tillsammans med foderspecialister för att ta fram nya foder där sojan med lovande resultat har ersatts av lokalt odlade grödor som är bättre ur både miljö- och djuromsorgsperspektiv. I Finland är fodertester igång i produktionsskala och i Sverige kommer Kronfågel efter sommaren att börja testa nya fodermixar. Vår förhoppning är att vi ska testa det nya fodret i produktionsskala innan årets slut.

Kronfågel har under våren också gått med i det nystartade och branschöverskridande initiativet ”Svenska plattformen för riskgrödor” för att bidra till en mer hållbar produktion av grödor som kan medföra risker kopplade till klimatförändringar och biologisk mångfald.

6. En positiv kraft för vår närmiljö i Katrineholm
Miljöfrågan är mycket viktig för oss på Kronfågel, inte minst hanteringen av vårt processvatten i Katrineholm. Vi driver sedan tidigare flera projekt och har gjort en rad åtgärder för att bli bättre vad gäller vattenanvändning och utsläpp av kemikalier. Vi har bland annat tagit in extern experthjälp på vatten, skapat ett internt kretslopp för att kunna återanvända vattnet flera gånger, satt in filter för att lättare kunna separera avfall från vatten innan det når avloppet, installerat nya ventiler och styrsystem för att stänga av vattnet då produktionen inte är i gång, sett över hela vår maskinpark för att se vid vilka maskiner vi kan minska vattenförbrukningen, installerat ett doserings- och analyssystem i reningsverket för automatisk dosering av kemikalier för att minska risken för manuella fel, infört en ny rutin då vi grovstädar lastbilarna och anläggningen innan vi spolar med vatten, utbildat personalen mer samt uppdaterat övriga rutiner.

Åtgärd och status: Vi och kommunen mäter och redovisar nu under 2022 utsläppen på exakt samma sätt vilket är en förutsättning för att minska dem på rätt sätt, och fler aktiviteter är på gång för att minska utsläppen ytterligare.

Med initiativet Rätt till rörelse vill Kronfågel även stötta klubbar och projekt som aktivt jobbar för att fler barn ska få möjlighet att idrotta och leva ett aktivt liv. Förra året stöttade Kronfågel ett tiotal initiativ i hela Sverige. I koppling till projektet har en av Katrineholms mest besökta evenemangsarenor bytt namn till Kronfågel Isarena. Genom samarbete mellan Kronfågel och Katrineholms kommun ska arenan bli en mötesplats för att få fler unga och vuxna i rörelse. Projektet ”Tillsammans på isen – för Katrineholm” är samlingsnamnet för aktiviteter som genomförs på arenan tillsammans med kommunen, lokala klubbar och andra aktörer.

Åtgärd och status: Hittills i år har det genomförts ett flertal skridskoaktiviteter på lov och helger, bland annat populära ”Skridskodisko” som har lockat hundratals besökare i olika åldrar. Klubbarna erbjuder skridskoutrustning att låna och Kronfågel bjuder på mat.

7. Aktiv produkt- och processutveckling för att minska matsvinnet
Sett till hela värdekedjan är kund- och konsumentledet viktigast för att minska mängden matsvinn, men som producent kan vi också göra mycket. En central uppgift för oss är att se till att hela kycklingen tas tillvara, så att ingenting blir avfall i form av golvspill, processvinn eller så kallad nedklassning av råvara. Av varje kyckling blir cirka 70 procent livsmedel och resterande 30 procent biprodukter i form av foder till främst husdjur, biogas eller bioolja, men vårt övergripande mål är att så stor del som möjligt ska bli livsmedel. 2021 minskade vi vårt matsvinn i produktionen med 50 procent jämfört med 2020. 2022 är vårt mål att minska det med ytterligare 10 procent.

Åtgärd och status: Hittills i år ligger vi på 10 procents lägre matsvinn (golvspill, processvinn eller nedklassning) jämfört med 2021.

8. Minimera salthalten för ännu mer hälsosamma produkter
För mycket salt är inte bra för vår hälsa. Livsmedelsverkets rekommendation är att man inte bör få i sig mer än en tesked salt per dag men i genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket. Vi arbetar löpande med produktutveckling med ökat fokus på nutrition, tillsatser, socker och salthalt etc. Vi strävar efter att hålla recept och ingredienser så rena och enkla som möjligt.

Åtgärd och status: För 2022 satte vi som mål att se över hela vår produktportfölj och var vi kan minska salthalten. Detta har vi nu gjort samt identifierat vilka produkter och produktkategorier där vi kan minska salthalten mest. Det handlar framför allt om att minska salthalten i kryddmarinader. Vi har utgått från grönt nyckelhåls rekommendationer vad gäller salthalt och den första produkten där vi aktivt har arbetat för en låg salthalt utan att tumma på smak eller kvalitet – då salt även gör att produkter håller längre – kommer att lanseras vecka 36 i år efter flera månaders tester.

9. Finansiera forskning och kontinuerligt minimera risken för campylobakter
Campylobacter är en naturlig bakterie hos kycklingar som kan ge mag- och tarmbesvär hos människan, framför allt när det är varmt. Kronfågel har väldigt låga nivåer av campylobacter i alla löpande mätningar som görs av oss och myndigheterna. Branschens mål är att mindre än tio procent av de svenska kycklingflockarna får vara smittade med campylobacter. I de flesta andra europeiska länderna ligger nivåerna på 30 till 90 procent. 2021 låg branschen på 5,3 procent. Men vi kan alltid bli bättre.

Åtgärd och status: I samarbete med en doktorand på Sveriges Lantbruksuniversitet undersöker vi hur vi kan minska förekomsten av campylobacter ytterligare. Sedan 2017 har vi en bekämpningsstrategi mot campylobacter och syftet med den nya forskningsstudien är att utvärdera strategin och säkerställa att den är baserad på den senaste vetenskapen. Det slutliga målet är nya tydliga riktlinjer för en rad kritiska moment som kan påverka utvecklingen positivt.

Dessa riktlinjer är under arbete. Hittills i år ligger vi på rekordlåga nivåer av campylobacter. Fram till maj 2022 hade vi i snitt 0,6 procent smittade flockar. I juni hade vi endast en smittad flock av 163 analyserade flockar.

10. Minska plasten med 30 procent till 2025 och öka andelen som går att materialåtervinna
Plastförpackningar är en förutsättning för god livsmedelssäkerhet och för att minimera matsvinn – men har också negativ påverkan på miljön och klimatet. Kronfågel strävar efter att minimera plastanvändningen och när plast behövs försöker vi använda återvunna material eller säkerställer att material eller energi återvinns.

Åtgärd och status: Vi har som mål att minska vår plastanvändning med 30 procent till 2025. Vi är också partner till Plastinitiativet 2025, där målsättningen är att de plastförpackningar som vi sätter på marknaden ska gå att materialåtervinna senast år 2025. Målet för 2022 är att ta fram konkreta handlingsplaner för att nå målen, något som är under arbete. 

Läs mer på www.kronfagel.se/utvecklingsprogram

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​För mer information, vänligen kontakta:
Kristin Wester, presskontakt: kristin.wester@kronfagel.se, 0725 36 60 65

Kronfågel ingår i Scandi Standard som är en av de största producenterna av kycklingbaserade livsmedelsprodukter i norra Europa med ledande positioner i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Irland. Varje dag, i allt vi gör, ser vi till att våra produkter lever upp till de högsta kraven på kvalitet, innovation och hållbarhet. Våra starkaste varumärken är Kronfågel, Danpo, Den Stolte Hane, Naapurin Maalaiskana och Manor Farm. Tillsammans är vi ca 3 000 medarbetare och har en omsättning på cirka 10 miljarder SEK. Läs gärna mer på www.scandistandard.com och www.kronfagel.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.