Hjulinställning och AC-service före bilsemestern minskar bränsleförbrukningen

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

Fel hjulinställning ökar däckens rullmotstånd vilket i sin tur ökar bilens bränsleförbrukning. Fel hjulinställning gör också att däcken slits ojämnt och även många andra komponenter slits i förtid. Många vet inte att även ett dåligt fungerande AC-system ökar bränsleförbrukningen. Upp till 10 – 15 procent av AC-systemets köldmedium kan försvinna under ett år vilket gör att kompressorn måste arbeta hårdare och bränsleförbrukningen ökar.

Under sommarens semesterresor med bilen blir det ofta många mil på mätaren. För att garantera säkra mil är det värt att kontrollera däcken regelbundet. Om du märker att de slits ojämnt så kan det betyda att hjulinställningen är fel.

­– De vanligaste skälen för att hjulinställningen blir fel är att man har kört mot en trottoarkant eller i ett djupt hål på vägen. Fel hjulinställning gör att däcken slits ojämnt och bilen kan börja dra lite till höger eller vänster eller känns instabil vid körning. Då bör hjulinställningen kontrolleras och justeras, rekommenderar Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.

Fel hjulinställning ökar bränsleförbrukningen och kan leda till dyra reparationer

Fel hjulinställning påfrestar många komponenter på bilen vilket kan leda till dyra reparationer. Även däcken kan slitas ut i förtid eller bli så snedslitna att de måste bytas till nya. I värsta fall blir både sommar- och vinterdäck förstörda om fel hjulinställning inte åtgärdas.

– Fel hjulinställning försämrar även väggreppet och därmed trafiksäkerheten. Även bränsleförbrukningen ökar när däckens rullmotstånd blir högre. Om du misstänker att hjulinställningen inte är rätt så rekommenderar jag en kontroll. Det är väl investerade pengar, säger Magnus Fritz.

Dåligt fungerande AC-system minskar motoreffekten

Som bilen i övrigt kräver även AC-systemet regelbunden service för att fungera optimalt. Normalt ingår inte påfyllning av köldmediet i bilens normala serviceprogram. Rekommendationen är att AC-systemet bör servas vartannat år och kontrolleras varje år för att systemet ska fungera optimalt.

– Regelbunden AC-service säkerställer också att bilens motor fungerar bättre eftersom ett dåligt fungerande AC-system minskar motoreffekten. Upp till 10–15 procent av AC-systemets köldmedium kan försvinna varje år vilket gör att AC-systemets kompressor måste arbeta hårdare vilket i sin tur  ökar bränsleförbrukningen. Ett välfungerande AC-system ökar även körkomforten och säkerheten. När temperaturen och luftfuktigheten är komfortabla kan bilföraren koncentrera sig i körningen betydligt bättre, förklarar Magnus Fritz.

På en AC-service töms det gamla köldmediet ut. Sedan undertrycks systemet för att ta bort fukt vilket minskar risken för korrosion. Därefter fylls systemet med nytt köldmedium och olja. Till sist kontrolleras att AC fungerar som det ska. Det är klokt att betala lite för en årlig AC-service än att tvingas till en dyr reparation senare.

Vianor AB

Magnus Fritz, bilservicechef Vianor AB, tel. +46 10 475 5063

[email protected]

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

[email protected]

Facebook I Instagram I Linkedin

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.