Arbetsmiljön påverkar besvär i nacke, axlar, armar och händer

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

SBU har utvärderat den forskning som finns om samband mellan faktorer i arbetsmiljön och besvär eller sjukdom i nacke, axlar, armar och händer.

En ogynnsam arbetsställning i nacken kan kopplas till besvär i nacke och axlar. Och kraftkrävande och repetitiv handaktivitet har samband med ökad risk för karpaltunnelsyndrom i handleden. Det är exempel på slutsatser i SBU:s nya rapport som belyser hur olika typer av besvär i nacke, axlar, armar och händer hänger samman med både fysiska, psykosociala och organisatoriska arbetsmiljöfaktorer.
Besvären kopplas i utvärderingen till typ av exponering, inte till typ av yrke.

    Det handlar dock om resultat på gruppnivå, betonar en av SBU:s sakkunniga, professor Svend Erik Mathiassen vid Centrum för belastningsskadeforskning, Gävle:

– Slutsatserna kan ge generell vägledning för beslutsfattare, exempelvis inom Försäkringskassan. Rapportens resultat bör användas med försiktighet om man på individnivå ska avgöra om en persons besvär är en arbetsskada eller ej, eftersom det finns andra faktorer som kan ha betydelse.

Dagens publicering kompletterar en SBU-rapport från år 2012 genom att sammanfatta forskningsresultat som tillkommit senaste åren. En ny så kallad evidenskarta ger en bild över resultaten för olika kombinationer av arbetsmiljöfaktorer och besvär i de båda rapporterna.

___________________________________________________________________________
Kontaktuppgifter sakkunniga samt projektledare:
• Margareta Hedner, projektledare SBU, [email protected], tel 08-412 18 32  
• Svend Erik Mathiassen, seniorprofessor, Gävle, [email protected], tel 070-678 81 58

• Jens Wahlström, docent fysioterapi, Umeå, [email protected], 070-191 68 44

• Magnus Sverke, professor psykologi, Stockholm, [email protected], 070-635 19 61
• Helena Sandén, överläkare, Göteborg,
[email protected]; 0761-39 09 19

SBU är en statlig myndighet som utvärderar sjukvårdens och socialtjänstens metoder och insatser utifrån nytta, risker och kostnader. www.sbu.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.