Inflationen gräver djupa hål i hushållens plånböcker med tusentals kronor varje månad

| 30 juni, 2022 | 0 kommentarer

Hushållens konsumtionsutrymme och möjlighet till månadssparande faller kraftigt. För barnfamiljer i villa handlar det om 3 000 till 6 000 kronor mindre i månaden att handla för eller spara. Mest faller konsumtions- och sparutrymmet på Gotland. Men tuffast är det för ensamstående i Stockholm, Göteborg och Umeå som på grund av stigande inflation och räntor riskerar att gå med underskott varje månad. Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna.

Stigande inflation och högre bolåneräntor tär hårt på hushållens ekonomi. För vissa hushåll kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop. Det gäller inte minst ensamstående med barn som bor i Stockholm, Göteborg eller Umeå och som köpte sin bostad i början av året med 75 procents belåning, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Ebb i kassan
Hushållen har levt i den bästa av två världar under lång tid. God inkomstutveckling, lägre skatter och låga räntor ha gjort att hushållen fått en betydligt bättre köpkraft de senaste tio åren. Men på mycket kort tid har denna trend brutits. Möjligheterna att till exempel resa på semester, gå på restaurang, gå till frisören eller åka taxi har försämrats.

Den försämrade köpkraften kommer att bli väldigt tydlig för många familjer i sommar. För många hushåll handlar det om att inte kunna åka på semester, för andra att drastiskt dra ner på restaurangbesöken. För de ensamstående med barn kan det handla om att ställa in besöken på nöjesfält och sommarland, säger Arturo Arques.

Lägre köpkraft – men många har fortsatt god ekonomi
Trots en betydligt sämre köpkraft har många hushåll fortfarande en god ekonomi. Men variationsvidden är stor. Sammanboende har generellt sett en mycket god ekonomi med goda förutsättningar att äga en bil, åka på semester och äta på restaurang. Det gäller framför allt barnfamiljer och sammanboende utan barn i exempelvis Sundsvall, Västerås och Nyköping. För ensamstående med barn och unga är situationen betydligt tuffare. Inte minst för de som bor i Stockholm, Göteborg, Umeå och Uppsala. För dem saknas ofta ekonomi för att äga en bil eller åka på semester utomlands.

Vill du veta mer om hushållens konsumtions- och sparutrymme kan du läsa rapporten Kvar till sparande 2022 och fördjupningsrapporten Har familjen råd med bil? på www.swedbank.se/privatekonomiRapporterna bifogas även här som pdf:er.

Kontakt:
Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62
Ralf Bagner, pressansvarig, tfn 073-042 16 49
www.swedbank-aktiellt.se/blogg/arques
www.swedbank.se/privatekonomi

Swedbank och Sparbankerna ger de många människorna och företagen möjlighet att skapa en bättre framtid. Det finns idag 58 Sparbanker i Sverige som är medlemmar i Sparbankernas Riksförbund. Sparbankerna har ca. 190 kontor och ca. 2 miljoner privat- och företagskunder. Sparbankerna och Swedbank har en lång gemensam historia av samarbete. Swedbank är den ledande banken på sina hemmamarknader Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Swedbank har drygt 7 miljoner privatkunder och ca 600 000 företags- och organisationskunder med 148 kontor i Sverige och 75 kontor i de baltiska länderna. Swedbankkoncernen har även verksamhet i övriga Norden, USA och Kina. Läs mer på www.sparbankerna.se och www.swedbank.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.