International Rescue Committee varnar: Tre miljoner riskerar att dö av svält i Östafrika utan akut stöd

| 19 juli, 2022 | 0 kommentarer

International Rescue Committees team i Östafrika rapporterar att människor redan har börjat dö av hunger. Nära 19 miljoner människor lider av matbrist i regionen – och minst tre miljoner människor lider av akut hunger. Nu behövs brådskande stöd från världens givare.

Efter fyra uteblivna regnperioder i rad förvärras hungern i Östafrika vecka för vecka. International Rescue Committee har sett hur undernäringsgraden har ökat exponentiellt – sedan början av 2022 har antalet människor som svälter i Somalia på grund av torkan nästan fördubblats. I Kenya har antalet människor som befinner sig på gränsen till hungersnöd tredubblats.  

”Denna kris var förutsägbar och kunde ha förhindrats. Den har utvecklats under två år av upprepade varningar och förvärrad hunger. Nu finns ingen tid att vänta på mer data”, säger David Miliband, global ordförande och vd för International Rescue Committee och fortsätter: 
 
“Medan hungersnödens larmklockor ringer, lyssnar alltför få givare. Det är redan för sent att hindra människor från att dö, men det finns fortfarande en möjlighet att förhindra förlust av liv i en katastrofal omfattning. En omedelbar ökning av det humanitära biståndet är det enda alternativet.” 

I en av International Rescue Committees kliniker mot undernäring i Mogadishu har personalen mellan april och maj sett en 265-procentig ökning av antalet inskrivningar av barn under fem år som lider av allvarlig undernäring. Organisationens team på plats rapporterar att människor redan har börjat dö av svält och att tiden för att förhindra massdöd snabbt håller på att rinna ut. 

Trots löftet att ”aldrig mer” låta en hungersnöd av katastrofala proportioner inträffa har antalet människor som lider av extrem hunger i världen nått en ny global toppnivå – och med en femte utebliven regnsäsong i sikte är torkan i regionen nu den längsta och dödligaste jämfört med tidigare år. Under hungersnöden 2011, som drabbade 14 miljoner människor, dog 30 000 människor varje månad. Totalt avled minst 260 000 människor.  

Mot denna bakgrund har Östafrika kämpat för att få den uppmärksamhet och finansiering som situationen kräver. Samtidigt som miljarder dollar i bistånd har ställts till förfogande för att hantera situationen i Ukraina, har det internationella samfundet misslyckats med att reagera på de globala konsekvenserna av kriget, bland annat de skyhöga livsmedels- och bränslepriserna. 

Östafrika har drabbats särskilt hårt och importerar 90 procent av sitt vete enbart från Ryssland och Ukraina. Dessutom har givarna misslyckats med att tillämpa lärdomarna om förebyggande åtgärder efter den katastrofala hungersnöden 2011, och den humanitära insatsplanen för Östafrika är idag knappt finansierad med 30 procent.  

“Varje dag av passivitet är en fråga om liv eller död. Det återspeglar ett mer omfattande misslyckande i det internationella systemet: misslyckande med att förebygga, misslyckande med att reagera och misslyckande med ledarskapet. Var och en av dessa misslyckanden skulle på egen hand ha orsakat en katastrof, men tillsammans hotar de att leda till en systemkollaps i regionen,” säger David Miliband, global ordförande och vd för International Rescue Committee. 

Rekommendationer för att lindra hungerkrisen i Östafrika:  

  • International Rescue Committee vill se att givare och det humanitära systemet tilllämpar lärdomar från tidigare insatser genom snabba investeringar i beprövade metoder, inklusive kontantbistånd, för att tillgodose de ökade behoven hos de samhällen som lider av hunger.. 

  • Mobilisera resurser för förhandlingar om humanitärt tillträde och se till att hjälpen kan nå de mest behövande.  

  • FN:s medlemsstater bör använda alla mekanismer för att ställa de ansvariga för brott mot internationell humanitär rätt till svars, inklusive nekat tillträde som förvärrar hunger och osäker livsmedelsförsörjning. 

  • Ta itu med de globala handelsutmaningar som följer av kriget i Ukraina. Det behövs en global humanitär diplomatisk koalition som fokuserar på att avsluta den ryska blockaden av Ukrainas hamnar i Svarta havet för att lindra den globala spannmålsbristen. 

För mer information eller intervjuer, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld, press- och kommunikationschef, tel: +46 76 858 42 99
[email protected]ue.org

Sofia Klemming Nordenskiöld
+46 76 858 42 99
[email protected]

International Rescue Committee (RESCUE) är en humanitär organisation som hjälper människor som drabbats av konflikter och katastrofer att överleva, återhämta sig och bygga upp sina liv igen. Vi arbetar i över 40 av världens svåraste humanitära kriser och har ett särskilt fokus på att skydda flickor och kvinnor. Vi ser till att människor på flykt får tillgång till hälsovård, utbildning, skydd från våld och stöd till ekonomisk försörjning. International Rescue Committee grundades 1933 på initiativ av Albert Einstein och vi är religöst och politiskt obundna. 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.