Jämtar kan få ner amorteringar med flera tusenlappar

| 1 september, 2021 | 0 kommentarer

Under pandemin infördes en möjlighet att bli undantaget gällande amorteringskrav. 1 september tas den möjligheten bort men boende i Jämtland och Härjedalen kan fortfarande en få ned sina amorteringar. Det är den stora prisuppgången på bostäder i de flesta delar av länet och landet som ger låntagare nya möjligheter att styra sin amortering.

Amorteringskravet infördes 2016 och reglerar hur mycket av ett bostadslån som måste amorteras varje år. Kravet utgår från hur mycket belåning en bostad har. Är en bostad till exempel belånad till mer än 70 procent av bostadens värde måste låntagaren amortera minst två procent av bolånet per år. Är belåningsgraden under 50 procent finns inget lagstadgat amorteringskrav. 
– Under pandemin togs kravet tillfälligt bort för att underlätta för de som drabbats ekonomiskt av till exempel en tillfällig arbetslöshet men från 1 september finns inget undantag från kravet längre, säger Veronica Sandström privatbankchef på Länsförsäkringar Jämtland.

Se exempel på lägre amortering för tre kommuner i Jämtland nedan

Mycket har hänt på bostadsmarknaden i Jämtland de senaste åren och prisökningen har varit kraftig på många håll. Genom att göra en ny värdering på huset kan man alltså sänka hur mycket man amorterar på sitt lån. För den som bor i Åre eller Östersund kan det handla om flera tusenlappar i minskade amorteringar.
– Har man möjlighet tycker vi att man ska fortsätta amortera, det är också en form av sparande och gör ekonomin lite lättare om till exempel räntorna blir högre i framtiden. Men visst finns det också situationer då det är klokt att minska amorteringarna. Det är viktigt är alltid att ha någon form av sparande för drömresan eller den dagen då något oförutsett händer, säger Veronica Sandström.

För den som vill sänka sina amorteringskostnader behövs en ny värdering av bostaden. I amorteringskravet finns en ”tröghetsregel” och det är bara tillåtet att använda en omvärdering tidigast fem år efter att bostaden förvärvades. Eller efter att det skett en avsevärd förändring av bostaden som till exempel att man köpt granntomten och slagit ihop med huvudfastigheten.

Den som har funderingar kring amortering och sparande kan kontakta sin lokala bank.
-– Det är bra och skönt att få lite hjälp med sådant som kan uppfattas krångligt och tråkigt. Man sover bättre med en bra balans i vardagsekonomin och det hjälper vi gärna till med, säger Veronica Sandström.

Fakta: Värdeökning i tre kommuner, Jämtlands län. Samt hur mycket man kan minska sin amortering medförutsatt att det ursprungliga lånet var 85 procent av köpesumman, man lånade mindre än 4,5 gånger årsinkomsten och att den nya amorteringen utgår från nuvarande belåningsgrad.

Villa 140 kvm

2016 2021
Kommun  PRIS  PRIS Amortering efter omvärdering Amortering innan omvärdering Skillnad
KROKOM             2 062 500 kr           2 350 000 kr                                                    1 315 kr                                              2 922 kr 1 607 kr
ÅRE             3 695 833 kr           4 866 667 kr                                                    2 356 kr                                              5 236 kr 2 880 kr
ÖSTERSUND             2 794 844 kr           3 571 875 kr                                                    1 782 kr                                              3 959 kr 2 178 kr

Källa; Svensk Mäklarstatistik har tittat på priset för en medelstor villa på 140 kvadrat i Jämtland år 2016 och 2021. Och uträkningar från Länsförsäkringar. Vissa kommuner finns inte med då antalet sålda villor har varit för lågt för att ta med i statistiken.

Har du frågor om amorteringar och sparande?
Veronica Sandström, Privatbankchef Länsförsäkringar Jämtland
063-19 34 08

[email protected]

Har du frågor om bostadsmarknaden i Jämtlands län
Christina Marktin, fastighetsmäklare Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
070 – 972 40 47

[email protected]

Krister Holm
Pressansvarig
[email protected]
070 – 227 59 94

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *