Jamtli utrustas och utbildas för hjärtstopp

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

Varje år sker ungefär 6 000 hjärtstopp utanför sjukvården och ungefär än en tiondel överlever. Men chanserna ökar med kunskap, snabbt agerande och hjärtstartare. Nu har personalen på Jamtli utbildads i hjärt- lungräddning och med hjälp av Länsförsäkringar Jämtland satt upp fem nya hjärtstartare.

Jamtli tar varje år emot ungefär 200 000 besökare per år, både unga och gamla.
– Tack och lov har vi hittills inte haft några fall av hjärtstopp men vi är en plats där många människor rör sig så det är naturligtvis bra att vi höjer vår kunskap och har fler hjärtstartare på plats även utomhus, säger Christina Wistman biträdande museichef på Jamtli.

Den som drabbas av ett hjärtstopp blir omedelbart medvetslös och slutar andas. Hjärnan är det organ som är mest känsligt för syrebrist därför är tiden viktig. Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går om ingen agerar. Enligt de riktlinjer som finns bör hjärtlungräddning påbörjas inom en minut och att en hjärtstartare sätts in inom fem minuter.
– Ett viktigt budskap under utbildningen är att man inte kan göra fel. Det är viktigt att göra något och glömmer man under stressen så räcker det med bröstkompressioner, inblåsningar och att larma, säger Christina Wistman.

Bröstkompressioner och inblåsningar är det centrala i hjärt- lungräddning. Med stadiga tryck på bröstkorgen i jämn takt masserar man hjärtat. Efter 30 kompressioner så blåser man in två gånger. På så sätt hjälper man kroppen att syresättas i väntan på ambulans och sjukvård. Att använda hjärtstartare ökar chansen till överlevnad ytterligare.  

Jamtlis nya hjärtstartarna eller defibrillatorerna som de egentligen heter är anpassade för att vara utomhus året om. När de tas fram och ska användas ger de ljudliga instruktioner. Den berättar för användaren vad man ska göra innan man ger den som är drabbad av ett hjärtstopp en strömstöt. En stöt som förhoppningsvis kan få hjärtat att börja slå igen.
– Jag hoppas vi aldrig behöver använda dem men det känns bra att de finns, säger Christina Wistman.

Fakta hjärtstopp*
Tiden är viktig och det är alltid bättre att göra något än ingenting. Larma, gärna via 112:s officiella app som ser din exakta position. Det kan vara svårt att veta var man är under stress speciellt om du till exempel är ute på fjället. Efter att du larmat är bröstkompressioner och inblåsningar det viktigaste du kan göra. 30 bröstkompressioner och två inblåsningar.

Jamtlis fem nya hjärtstartare har köpts in av Länsförsäkringar Jämtland till en kostnad av ungefär 100 000. Utbildningen av Jamtlis personal har genomförts av Ewy Sillström på Jämtpuls.

*Källa Ewy Sillström på Jämtpuls och Hjärt-lungfonden.

Har du frågor och Jamtli och dess verksamhet?
Christina Wistman, biträdande museichef på Jamtli
[email protected]
070 -249 19 93

Har du frågor om hjärt- lungräddning?
Ewy Sillström, Jämtpuls
[email protected]
072 – 710 01 13

Fakta Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 3 handlar god hälsa och välbefinnande.

Krister Holm
Pressansvarig
[email protected]
070 – 227 59 94

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.