Connect with us

Marknadsnyheter

Matematikundervisning är sämre i redan utsatta skolor

Published

on

I skolklasser med en hög andel elever med sämre socioekonomiska förutsättningar täcker undervisningen in färre delar av kunskapsinnehållet i matematik och lärare uppger i högre grad att de inte är väl förberedda på att undervisa. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet vars författare efterlyser åtgärder för att skapa en mer likvärdig skola.

– Det är en ojämlik fördelning av lärarkompetens i svenska skolor. Elever med sämre socioekonomiska förutsättningar går i skolor där det ges sämre möjligheter att lära sig jämfört med elever med bättre socioekonomiska förutsättningar, säger Victoria Rolfe, doktorand i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Victoria Rolfe har använt sig av data från den internationella studien TIMMS för att analysera skillnader i lärmöjligheter – det vill säga hur mycket ämnesinnehåll som eleverna får undervisning i – och elevernas provresultat. TIMMS genomförs i cirka 80 länder och undersöker kunskaper i matematik och naturvetenskap hos elever i årskurs 4 och 8. Victoria Rolfe har gjort en internationell jämförelse mellan de länder som deltog i årskurs 8 år 2003, 2007, 2011 and 2015.

– I nästan alla länder fanns det en ojämlikhet i matematikkunskaper utifrån elevernas socioekonomiska förutsättningar. Den ojämlikheten var tydligare i länder med större inkomstskillnader, säger Victoria Rolfe.

I många länder fanns det också en ojämlikhet i lärmöjligheter utifrån elevernas socioekonomiska förutsättningar och i ett fåtal länder bidrog skillnaderna i lärmöjligheter till en ännu större ojämlikhet i matematikkunskaper.

– Intressant nog var ojämlikheten i lärmöjligheter relaterad till graden av urbanisering, det vill säga hur stor del av befolkningen som lever i tätorter, säger Victoria Rolfe.

Ojämlikhet i svenska klassrum
Även om det finns relativt låga inkomstskillnader i Sverige så fanns det en tydlig ojämlikhet i matematikkunskaper utifrån elevernas socioekonomiska förutsättningar. I TIMMS 2003 och 2015 fanns det tendenser till ojämlikhet i lärmöjligheter och att denna ojämlikhet ytterligare ökade ojämlikheten i matematikkunskaper.

För att bättre förstå hur ojämlikheten ter sig i svenska klassrum har Victoria Rolfe undersökt lärarkompetens i årskurs 8. Förutom ojämlikhet i matematikkunskaper och lärmöjliheter, fanns det också en skillnad i hur väl förberedda lärarna var att undervisa. Obehöriga lärare i skolor med resursstarka elever säger sig vara bättre förberedda att undervisa om centrala kunskapsinnehåll i matematik jämfört med obehöriga lärare i klasser med hög andel resurssvaga elever. När lärarna har behörighet är det ingen skillnad i hur väl förberedda lärarna anser sig vara i olika typer av klasser.

– Resultatet visar att det finns en ojämlikhet i svenska klassrum och ger oss en förståelse av hur den ser ut. Förhoppningsvis kan det vara en startpunkt för en mer nyanserad diskussion om ojämlikhet och åtgärder som kan skapa en mer likvärdig skola, säger Victoria Rolfe.

Victoria Rolfe disputerade den 8 juni 2021 med avhandlingen Exploring socioeconomic inequality in educational opportunity and outcomes in Sweden and beyond.

Kontakt: Victoria Rolfe, telefon: 076 – 760 69 92, e-post: victoria.rolfe@gu.se
Victoria Rolfe föredrar att bli intervjuad på engelska.

Fakta: TIMMS
TIMSS är en internationell studie som undersöker kunskaper i och attityder till matematik och naturvetenskap hos elever i årskurs 4 och årskurs 8.
TIMMS samlar också in uppgifter om elevers attityder, deras socioekonomiska bakgrund, samt lärares och rektorers uppfattning om bland annat undervisning, kompetens och trygghet i skolan.
Lär mer om TIMMS.
 

Carl-Magnus Höglund
Redaktör
Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet
telefon: 0766 – 18 61 55
epost: carl-magnus.hoglund@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Narkotika historiskt billigt

Published

on

By

Flera narkotikasorter idag är historiskt billiga. Det visar en ny rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) som beskriver gatupriser på narkotika med ett perspektiv på 35 år.

– 2023 kostade amfetamin omkring 200 kronor per gram, vilket är mindre en fjärdedel av prisnivån för 35 år sedan om man tar hänsyn till inflationen, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN.

Heroinet har fallit lika kraftigt i pris. Även för hasch och kokain syns prisnedgångar i ett 35-årigt perspektiv, om än inte lika kraftiga.

Rapporten visar samtidigt att priserna nominellt legat på ungefär samma nivå under de senaste åren.

– Narkotikapriserna 2023 ligger på ungefär samma nivå 2019, trots att det under senare år har inträffat en rad händelser i omvärlden som hade kunnat medföra ökningar. Exempel på detta är pandemin med åtföljande rese- och transportrestriktioner, avlyssnad kommunikation mellan kriminella, allmän kostnadsökning till följd av ökad inflationstakt, samt en försämrad kronkurs. Beslagen av narkotika har dessutom varit omfattande samtidigt som konfliktnivåerna mellan kriminella nätverk varit exceptionella, säger Ulf Guttormsson.

CAN samlar även in priser på insmugglade cigaretter och alkoholdrycker. I årets rapport har omsättningen för dessa varor beräknats för första gången. För alkoholdrycker uppgick den till 0,7 miljarder och för cigaretter till 0,1 miljarder.

Rapporten Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988–2023 bygger på information som CAN regelbundet samlar in från Sveriges samtliga 27 polisområden. Med gatupriser avses priser vid köp av mindre mängder i konsumentledet och med grossistpriser avses priser vid försäljning av större partier.

Kontakt

Ulf Guttormsson
Avdelningschef

072-371 43 19

ulf.guttormsson@can.se

 

 —

Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lägst arbetslöshet i norra Sverige

Published

on

By

Kiruna är den kommun i Sverige med allra lägst arbetslöshet, 2,1 procent, och Västerbotten är det län med lägst, 4,0 procent. Högst arbetslöshet har Perstorps kommun, 13,7 procent och Skåne är det län med högst på ett genomsnitt av 9,0 procent. Detta visar en ny kvartalsrapport från Arbetsförmedlingen.

– Arbetslösheten är generellt sett lägre i norra Sverige och högre i södra, och skillnaderna har förstärkts under senare tid. Skillnaderna syns tydligt även när man tittar på arbetslöshetsnivåer för olika grupper, exempelvis ungdomar eller utrikes födda, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknaden har fortsatt att försvagas under inledningen av 2024. Under det första kvartalet 2024 var i genomsnitt 18 000 personer fler inskrivna som arbetslösa än under motsvarande kvartal 2023. Utvecklingen skiljer sig dock åt över landet.

–  Det finns alltid lokala förklaringar till varför arbetslösheten ser olika ut både mellan och inom län. Rapporten Arbetsmarknadsläget i Sveriges län är ett bra verktyg för att följa utvecklingen lokalt och sätta den i ett lättillgängligt sammanhang, fortsätter Emil Persson.

Vill ni komma i kontakt med en lokal företrädare kontakta presstjänsten: press@arbetsformedlingen.se

Lägst arbetslöshet:

  • Kiruna (Norrbotten) 2,1
  • Gällivare (Norrbotten) 2,5
  • Sorsele (Västra Västerbotten) 2,6
  • Västerbotten 4,0
  • Norrbotten 4,2
  • Jämtland 4,6

Högst arbetslöshet

  • Perstorp (Skåne) 13,7
  • Malmö (Skåne) 12,4
  • Flen (Södermanland) 11,6
  • Skåne 9,0
  • Gävleborg 9,0
  • Södermanland 8,8

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se

 

ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ändringen av överlåtelseskatten har inte påskyndat bostadshandeln i Finland

Published

on

By

Sb-Hems vd Jukka Rantanen och Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen har sänkt sin prognos för bostadsmarknaden 2024, efter en betydligt svagare början av året än väntat på bostadsmarknaden. För att bostadshandeln ska ta fart krävs att läget på arbetsmarknaden lugnar ner sig, visshet om när räntorna börjar sjunka och att konsumenternas förtroende stärks. Ändringen av överlåtelseskatten har inte haft någon inverkan på bostadsmarknaden mer under detta år.

– På grund av det fortsatt svåra läget och en betydligt sämre början på året än väntat på bostadsmarknaden i Finland har Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen och jag uppdaterat vår prognos för bostadsmarknaden för detta år. Vi har tvingats sänka vår prognos från i höstas avsevärt, eftersom antalet bostadsaffärer och bostadspriserna har fortsatt att sjunka i hela Finland under årets första kvartal, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

– På grund av att marknaden har återhämtat sig långsammare än väntat kommer den genomsnittliga prisutvecklingen för begagnade bostäder att förbli på minus även detta år. Enligt vår uppdaterade prognos kommer priserna på begagnade bostäder att sjunka i Finland med i genomsnitt en procent (-1 %) i år. Vi tror inte att priserna på begagnade bostäder kommer att sjunka nämnvärt under årets andra kvartal, men en liten uppgång är att vänta först i slutet av året.

– Vi har även blivit tvungna att sänka vår prognos över antalet bostadsaffärer 2024 avsevärt. I höstas förutspådde vi att antalet affärer med begagnade bostäder via mäklare kommer att öka med 15 procent. Nu tror vi att antalet affärer med begagnade bostäder via mäklare kommer att öka endast med 0–5 procent jämfört med 2023. Det är möjligt att bostadshandeln börjar återhämta sig först under årets tredje kvartal, säger Rantanen. – Om bostadshandeln sakta tar fart och först i slutet av året, kommer ökningen i antalet bostadsaffärer att ligga nära noll i år. Men om bostadshandeln tar fart tidigare och kraftigare, kan antalet affärer öka med fem procent.

– Även om många av de ekonomiska indikatorer som påverkar bostadshandeln redan talar för en förbättring, ligger konsumenternas förtroende fortsatt på en mycket låg nivå. Jag tror att förtroendet kommer att stärkas senast när ECB börjar sänka räntorna. ECB:s senaste räntemöte bekräftade förväntningarna om att vi kommer att få se en första räntesänkning i juni, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen.

– Konsumenternas köpkraft har redan stärkts, sysselsättningen i Finland har förblivit bättre än väntat och ekonomin återhämtar sig också sakta. Vår uppdaterade prognos över antalet bostadsaffärer går i linje med BNP-prognoserna. Hela året kommer att ligga på minus, men i slutet av året blir utsikterna bättre, Finlands ekonomi börjar återhämta sig och bostadshandeln tar fart.

– Personligen tror jag inte att någon avsevärd återhämtning börjar förrän arbetsmarknadskonflikterna är över och regeringen och fackförbunden har lyckats hitta en permanent lösning så att situationen lugnar ner sig. Läget har varit orimligt svårt redan alldeles för länge, i över 1,5 år. Det vore viktigt att lösa konflikterna och oenigheterna omedelbart, betonar Rantanen.

– Inom bostadshandeln är sommarmånaderna, särskilt juli, ofta ganska lugna eftersom många är på semester. Om bostadshandeln börjar återhämta sig först efter sommarsemestrarna är vi redan långt in på året.

Det stora utbudet stöder bostadsmarknaden

– Dessvärre har sänkningen av överlåtelseskatten med 25 procent i början av året inte påskyndat bostadshandeln, vilket var syftet med ändringen. Skatteändringen skedde försent. Om skatten hade sänkts redan tidigare, när bostadsmarknaden fortfarande fungerade någorlunda, skulle det ha haft en positiv inverkan. Nu var den inte till någon nytta. Skatteändringen satte fart på förstabostadsköparna i slutet av fjolåret, men därefter har den inte haft någon inverkan på bostadshandeln, säger Rantanen.

– För bostadsköparna är läget för tillfället bra i det avseendet att det finns ett stort utbud i förhållande till efterfrågan över hela Finland. Nu är det enklare att hitta ett drömhem än i skedet när efterfrågan och antalet affärer börjar öka. Då kommer sannolikt många nyrenoverade bostäder och bostäder i gott skick att gå åt snabbt. Inom bostadshandeln fungerar marknadens lagbundenheter mycket bra. När efterfrågan ökar och riktas till bostäder av en viss typ, som nu till större familjebostäder, börjar priserna stärkas.

– Inom handeln med nybyggda bostäder börjar massan av osålda bostäder röra på sig så att de bostäder säljs först som är färdiga och som ligger antingen på egen tomt eller på arrendetomt som ägs av staden, säger Rantanen.

Ta kontakt om du vill diskutera läget på bostadsmarknaden mer ingående med oss:

Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi

Henna Mikkonen
Chefsekonom, Sparbanksgruppen
040 564 7918, henna.mikkonen@sparbanken.fi

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har circa 80 kontor i Finland. www.sbhem.fi www.sparbanken.fi

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.