Nissan lanserar helt nya Townstar: En game changer bland transportbilar

| 27 september, 2021 | 0 kommentarer

Idag lanserar Nissan nästa generation av våra kompakta skåpbilar, helt nya Townstar. Nykomlingen kommer att finnas tillgänglig med två drivlinor – en 100 % elektrisk- och en bensindriven version.

Helt nya Townstar är Nissans hittills mest tekniskt omfattande transportbil och erbjuder fler än 20 nya tekniska funktioner som underlättar förarens vardag.

Townstar följer framgångarna med e-NV200, som har varit både en pionjär och en ledare på elbilsmarknaden. Den elektriska versionen av nykomlingen är optimerad för att möta kundernas behov. Med ett förbättrat 44 kWh batteri, avancerad teknik och låga driftskostnader erbjuder Townstar en effektiv och hållbar mobilitetslösning.

”Helt nya Townstar erbjuder två effektiva drivlinor, ergonomisk design, nya tekniska funktioner allt för att möta kundernas ständigt föränderliga behov”, säger Emmanuelle Serazin, LCV and Corporate Sales Director Nissan Europe.

”Med striktare utsläppskrav, hårdare restriktioner för att kunna köra in till stadskärnor och ständigt ökande efterfrågan på last-mile delivery, måste stora och små företag hitta effektiva och hållbara lösningar för att förbli konkurrenskraftiga och optimera verksamheten”, fortsätter Serazin.

Pålitliga alternativ och effektiva drivlinor

Townstar har utvecklats för optimal effektivitet och mångsidighet i stadsområden och har två drivlinelösningar i transport- och kombi (passagerare) version för att tillgodose kundernas behov.

Den bensindrivna versionen av Townstar har en 1,3-liters fyrcylindrig bensinmotor på 130 hk och med ett vridmoment på 240 Nm. Motorn uppfyller de senaste Euro 6d-utsläppskraven. Med den 100 % elektrifierad drivlinan får Townstar ett 44 kWh batteri med intelligent energihantering och effektiv termisk kylning av batteriet. Bilen har ett vridmoment på 245 Nm och en räckvidd på 285 km*, enligt WLTP -kombinerade cykel. *Siffrorna är fortfarande föremål för typgodkännande.

Ny säkerhetsstandard och infotainment –teknik

Mer än 20 nya tekniska funktioner introduceras med Townstar. Ett brett utbud av säkerhetsystem och avancerade förarassistansfunktioner som till exempel Side Wind Assist och Trailer Sway Assist ökar säkerheten och trygghet bakom ratten. Intelligent autobroms med fotgängare- och cyklistdetektering samt korsning- och parkeringassistans, och intelligent adaptiv farthållare.

Dessutom är, för första gången, Nissan Around View Monitor (AVM) integrerad i Townstar. Med hjälp av en uppsättning kameror runt bilen får föraren en 360-graders bild av området runt fordonet, vilket bidrar till ökad säkerhet vid parkering. Det prisbelönta förarassistanssystemet ProPILOT, som vid motorvägskörning hjälper föraren att följa trafikens rytm och att hålla bilen i sitt eget körfält, kommer också att finnas tillgängligt i Townstar.

E-Call, Apple CarPlay / Android Auto och sladdlös telefonladdning kommer att finnas tillgängliga från lansering i båda versionerna av Townstar. Den 100 % elektrifierade versionen kommer med ytterligare förbättrade anslutna tjänster som visas via en 8’’ pekskärm, som är ansluten till en 10’’ digital instrumentpanel.

Avancerad interiör och exteriör design

Townstar är byggt på en helt ny alliansplattform som heter CMF-C. Townstar blir den första europeiska Nissan modellen som produceras med den nya Nissan-logotypen, och blir introducerades under Nissan NEXT -transformationsplanen, där prioritet är hållbar tillväxt och lönsamhet.

Townstar är utformad för att tillgodose behoven hos små och medelstora företag som söker mångsidighet, bekvämlighet, utrymme och hög nyttolast.

Kombiversionen av Townstar har en komfort som i en personbil och är ett perfekt alternativ  för familjer på språng. Dessutom många förvaringsmöjligheter och ett bagageutrymme på 775 liter. Bilen har en genomgående förbättrad interiör och mittkonsolen och instrumentpanelen har  en moderniserad och uppdaterad finish och ett brett utbud av säkerhetsystem och avancerade förarassistansfunktioner.

100 % elektriferaide Townstar har estetiska egenskaper från ARIYA med bland annat LED-lampor, den en aerodynamisk front med ett kumiko-mönster, V-motion-design och varelljus.

Den bensindriven version av Townstar sticker ut med sitt skarpa och dynamiska utseende. Den får också integrerade ”luftridåer” för att optimera luftflödet runt stötfångaren och framhjulen samt minska luftmotståndet och bränsleförbrukningen.

Anpassade lösningar

Med olika konfigurationer tillgängliga är Townstar ett pålitligt, bekvämt och effektivt val. Lastutrymmet ät upp till 3,9 m3 med flexibla lösningar, två Euro -pallar och upp till 800 kg nyttolast kan enkelt transporteras. Dragvikten för båda versionerna är hela 1500 kilo.

Townstar erbjuder både stora skjutdörrar på sidan som underlättar in– och urlastning av gods samt möjlighet att ha 60/40 dörrar med 180 graders öppning samt baklucka. Townstar har också smarta förvaringslösningar.

Ledande garantivillkor                                                                 

Townstar har de generösa garantivillkoren 5 år eller 160 000 km och detta inkluderar
stötfångare till stötfångare, lackgaranti, Nissans originaltillbehör samt vägassistans. 100 % elektrifierade Townstar har en batterikapacitetsgaranti på 8 år eller 160 000 km.  

Specifikationer för 100 % elektrifierade Townstar*
Battery Capacity ( Usable ) 44 kWh
Max. power 90kW (122HP)
Max. torque Nm 245
Range estimation km Up to 285 (pending homologation)
Charging type AC 11 kw standard, or 22 kw optional
Charging type DC 75  DC in CCS
Charging time DC 0 to 80% 42 min
Battery cooling Yes (with 22kW AC charger, or opt with 11kW)

    * Alla siffror är tillfälliga tills slutgiltigt typgodkännande finns tillgängligt.

# # #

Om Nissan Motor Co., Ltd.
Nissan är en världsomspännande fordonstillverkare som har i sitt vittomspännande produktutbud över 60 olika modeller under varumärkena Nissan, INFINITI och Datsun. Verksamhetsåret 2018 sålde företaget ca 5,52 miljoner fordon globalt och hade en omsättning på 11,6 biljoner JPY. Nissans globala huvudkontor ligger i Yokohama, Japan, och svarar för verksamheten i Asien och Oceanien; Afrika, Mellanöstern och Indien; Kina; Europa; Latinamerika; och Nordamerika. Nissan har varit partner med den franska tillverkaren Renault sedan 1999 och förvärvade en andel på 34 % i Mitsubishi Motors 2016. Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen sålde totalt 10,76 miljoner fordon under kalenderåret 2018.

Om Nissan i Europa
Bland alla utomeuropeiska tillverkare, hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 16 000 anställda i sin europeiska verksamhet inom i design, forskning och utveckling, produktion, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland, tillverkades 2019 fler än 465 000 bilar, inklusive prisbelönta crossovers, transportbilar samt Nissan LEAF. Med målet om noll utsläpp och noll dödade på vägen är Nissan ledande inom området med sin vision om Intelligent Mobility. Denna 360 graders riktning mot framtidens mobilitet kommer att förankra kritiska företagsbeslut om hur bilar drivs, körs och hur de integreras i samhället.

Om Nissan Nordic Europe Oy
Om Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland, Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca 175 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.nissan.se

För mer information om Nissans produkter, service och företagets åtagande gällande hållbar mobilitet, besök nissan-global.com. Du kan också följa oss på FacebookInstagramTwitter och LinkedIn samt se våra senaste videos på YouTube.

För ytterligare information kontakta:
Alexandra Österplan, Communications Manager
Mobile: +46 (0)70 693 47 51
E-mail: 
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *