Nu gör Fortum dammen vid Svegs kraftverk ännu säkrare

| 11 juni, 2021 | 0 kommentarer

Vid Svegssjön, Härjedalens kommun, arbetar Fortum med ett stort dammsäkerhetsprojekt för att få bort stora tuvor som släpper från sjöbotten. Tuvorna, som kan vara uppåt 10 000 kvm stora, riskerar att driva mot vattenkraftverkets dammluckor. 

Svegssjön är en uppdämd sjö, vilket betyder att den har bildats i samband med att Svegs vattenkraftverk byggdes. Sjöbotten är att likna vid en våtmark vilket gjort att stora tuvor bildats. Med tiden har delar av botten släppt och tuvor så stora som 100 x 100 meter kan driva in mot kraftverksdammen. De riskerar att flyta mot dammluckorna på kraftverket vilket kan orsaka stor skada. Därför bygger Fortum nu en 200 meter lång pir i sjön bestående av länsar och länsbommar som ska fånga upp tuvorna i ett förebyggande arbete innan de når kraftverket. När tuvorna är infångade tas de upp på marken och planas ut runt sjön för att sedan återgå till naturen.  

-Arbetet handlar om att förhindra skador på själva dammen och att göra vattenkraftverket till en säkrare arbetsplats, säger Magnus Elmkvist, projektledare på Fortum. Det här är en stor och viktig anläggning och för oss är säkerheten viktigast av allt. Tack vare piren fångas tuvorna upp i tid och vi kan utföra vårt arbete med att ta upp dem på ett bättre och säkrare sätt. 

Metoden har visat sig vara framgångsrik vid andra dammar. Det finns liknande konstruktioner på andra anläggningar men för Fortum är det här den första anläggningen där länsarna ansluter till en pir av den här storleken. 

Projektet som beräknas vara klart i slutet av sommaren kostar cirka 30 miljoner kronor.  Svegs kraftverk har en kapacitet på 37 MW och en normal årsproduktion på 148,6 GWh. Det motsvarar ungefär elanvändningen för 6 000 elvärmda normalvillor under ett år.

För mer information, kontakta gärna

Magnus Elmkvist, projektledare Fortum, tfn 070–329 60 02
Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Sverige, Fortum, tfn 070-214 75 45

Om Fortum
Fortum är ett europeiskt energiföretag med verksamhet i mer än 40 länder. Vi förser våra kunder med el, gas, värme och kyla samt smarta lösningar för att förbättra resurseffektiviteten. Vi vill involvera våra kunder och samhället i omställningen till en renare värld. Tillsammans med vårt dotterbolag Uniper är vi den tredje största producenten av fossilfri el i Europa. Med ca 19 000 anställda och en gemensam omsättning på 69 miljarder euro har vi storleken, kompetensen och resurserna att driva energiomställningen framåt. Fortums
 aktie är listad på Nasdaq Helsinki och Unipers aktie på Frankfurtbörsen. www.fortum.se   

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *