Ny undersökning: Föräldrar har svårt att ha givande samtal med sina barn

| 15 augusti, 2022 | 0 kommentarer

Att äta tillsammans med sina barn är viktigt för svenska föräldrar och ger tid för att prata hur man mår. Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av HelloFresh. Samtidigt upplever var femte kvinna att det är svårt att ha givande samtal med sina barn. Enligt barnläkaren Kristina Bähr får barn som äter middag med familjen både bättre psykisk och fysisk hälsa och hon delar här sina främsta råd för att få igång samtalet med barnen.

Nu är semestern över och vardagspusslet ska läggas igen. Inför hösten har HelloFresh genom en Sifo-undersökning studerat middagsvanorna hos svenska familjer. 9 av 10 föräldrar (91%) tycker det är viktigt att äta minst en måltid om dagen tillsammans med sina barn och varannan (49%) menar att det ger familjen tid för att prata om hur de mår. Trots det äter bara en av tre föräldrar middag (34%) med sina barn varje dag.

– Man ska inte underskatta vikten av att äta tillsammans. Barn i familjer som äter tillsammans äter mer näringsriktig mat och får bättre fysisk och psykisk hälsa, blir mer sociala och får bättre självförtroende, säger barnläkaren Kristina Bähr.

Men att man får tid med varandra innebär inte att det är lätt att prata med varandra. Över var femte kvinna (21%) menar att det är svårt att ha givande samtal med sina barn, i jämförelse med 14 procent av männen.

– Försök skapa en lugn, positiv stämning vid bordet, undvik tjat och att prata om saker barnet borde göra bättre.  Börja med att fråga hur barnen haft det på förskolan eller skolan i dag och ställ följdfrågor, säger Kristina Bähr.

För att bidra till familjers hälsa uppmuntrar HelloFresh svenska familjer att äta en näringsrik middag tillsammans varje dag. Under augusti kommer dessutom matleveranser från HelloFresh innehålla samtalskort med spännande och roliga samtalsämnen som engagerar hela familjen runt middagsbordet.

Jobb står i vägen för middag med barnen

De vanligaste anledningarna till att föräldrar inte äter mat tillsammans med sina barn är att de har olika tider för fritidsaktiviteter (29 %) och att föräldern jobbar sent (21 %). Fyra av tio umgås (40 %) med sina barn 1-2 timmar under en arbetsdag. 

Barnläkaren Kristina Bährs råd för att få igång samtal med sitt barn: 

  1. Börja gärna frågor med ”Berätta, hur har du haft det på förskolan/skolan i dag?” Ställ följdfrågor.
  1. Skapa en lugn, positiv stämning vid bordet;  undvik tjat och att prata om saker barnet borde göra bättre. 
  1. Ställ gärna regelbundet frågan – ”vad har varit bra i dag?”
  1. Skapa regler för att måltiden ska ge ett lugn för alla. Ofta innebär det att alla (även de vuxna) behöver lämna telefonerna på bänken så man kan vara närvarande i samtalet utan störningar. Motivera varför och håll regeln själv. 

Om undersökningen:  

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av BCW. Den bygger på 1000 intervjuer med föräldrar till barn 7-17 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 9-17 juni 2022.

För ytterligare pressförfrågningar, vänligen kontakta:  

Nora Maki, tf presschef HelloFresh Sverige

E: [email protected]

M: +46 70 240 23 91

Om HelloFresh

HelloFresh SE är en global koncern inom livsmedelslösningar och den globala marknadsledaren inom måltidslådor. HelloFresh Group består av sex varumärken som ger kunder högkvalitativ mat och recept för olika måltider. Företaget grundades i Berlin i november 2011 och är verksamt i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Australien, Österrike, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland, Sverige, Frankrike, Danmark, Norge, Italien och Japan. Under första kvartalet 2022 levererade HelloFresh 287 miljoner måltider och nådde 8,52 miljoner aktiva kunder. HelloFresh börsnoterades på Frankfurtbörsen i november 2017 och har handlats på DAX (tyskt aktiemarknadsindex) sedan september 2021. HelloFresh har kontor i Berlin, Saarbrücken, New York, Chicago, Boulder, London, Amsterdam, Sydney, Toronto , Auckland, Paris, Köpenhamn, Milano samt Tokyo.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.