Connect with us

Marknadsnyheter

Nya smittsamma sjukdomar kan komma med hundar till Finland

Published

on

Antalet hundar som förts in i Finland har ökat på senare år. Införsel av hundar från länder där sjukdomsläget skiljer sig från Finlands kan också bidra till spridningen av sjukdomar i Finland och att de blir ett bestående problem. Även människor kan bli smittade med allvarliga konsekvenser och kostnaderna kan bli höga för samhället till exempel på grund av misstanke om sjukdom orsakad av olaglig införsel. Livsmedelsverkets enhet för riskvärdering har bedömt huruvida införseln av hundar medför risker för människor eller djur i Finland med tanke på vissa sjukdomar.

Vid riskbedömningen har ett särskilt intresseobjekt varit nivåerna av rabiesvaccinantikroppar hos införda hundar och huruvida hundarna bär på till exempel brucellosbakterie (Brucella canis), rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) samt antibiotikaresistenta ESBL- och MRSA-bakterier. Dessutom har förekomsten av parasiterna Dirofilaria repens, Dirofilaria immitis och Leishmania infantum (leishmaniasis) studerats i prover från hundarna. Som en del av riskbedömningen togs prover från införda hundar för att genomföra ovan nämnda undersökningar.

Klimatförändringen kan bidra till nya parasiter

Finland är fritt från rävens bandmask, som hör till bandmaskarna, och denna frihet upprätthålls genom att bland annat kräva att alla hundar som förs in i landet är medicinerade mot bandmask. Rävens bandmask kan också överföras till människor och orsaka allvarlig sjukdom. Echinokockparasiten kan överföras från hund till människa eller spridas obemärkt i naturen, eftersom hundar som bär på parasiten inte uppvisar några symptom.

Utifrån den genomförda riskbedömningen är det emellertid inte sannolikt med en omfattande parasitspridning i Finland orsakad av hundar, såvida införselkraven iakttas. Däremot kan det förekomma exponeringar för rävens bandmask, om bristfälligt medicinerade hundar förs in i landet från områden där parasiten förekommer.

En del av de parasitsjukdomar som förekommer hos hundar kan också spridas av myggor. Baserat på riskbedömningen är risken för att parasitsjukdomar från hundar som bär på smittan ska spridas och bli en omfattande epidemi inom en snar framtid är liten när det gäller leishmaniasis och D. immitis -parasiten, men i fråga om D. repens -parasiten är detta möjligt, eftersom parasiten kan spridas myggor som redan förekommer i Finland. Klimatet kan också förändras under de närmaste decennierna så att det lämpar sig för spridningen av leishmaniasis.

Bakterier och antibiotikaresistens kan också spridas genom införsel

MRSA- och ESBL-bakterierna är multiresistenta, det vill säga de kan motstå flera typer av antimikrobiella läkemedel. Även om de också förekommer endemiskt, är dock resistensläget i Finland gott. Eftersom hundar och människor lever i nära kontakt, kan resistenta bakterier enkelt överföras mellan dem. 

ESBL-egenskapen har konstaterats hos bland annat Escherichia coli-bakterien som förekommer normalt och utan att orsaka sjukdomar i tarmbakterierna hos människor och djur. De viktigaste riskfaktorerna för ESBL hos hundar är att djuren utfodras med råfoder och att antimikrobiella läkemedel används på hundarna. Hos hundar som förts in i landet förefaller EBSL vara tämligen vanligt, medan inga MRSA-bakterier förekom hos de undersökta hundarna

Resistensrisken hos införda hundar påverkas av bland annat hygiennivån och användningen av antibiotika i ursprungslandet. Hundens hälsotillstånd och utfodring påverkar å sin sida om hunden förblir bärare av resistenta bakterier. Det syns inte utåt om hunden bär på resistenta bakterier.

Till Finland införs hundar från länder med förekomst av bakterien B. Canis, som smittar hundar. B. Canis smittar snarast i samband med betäckning och genom aborterade foster och förlossningssekret. Därför har hundar som förts in i landet steriliserade eller kastrerade en mindre risk att sprida sjukdomen vidare än hundar som införs i till exempel till kennlar i avelssyfte. Bakterien kan även ibland överföras till människor, men dess betydelse för folkhälsan är fortfarande oklar. 

Rabies är alltid allvarligt

Finland är också fritt från rabies, det vill säga vattuskräck, och alla hundar som förs in i landet måste vara vaccinerade mot det. Förutom hundar också andra däggdjur och människor bli smittade av rabies. Rabies är alltid dödligt, om behandlingen efter exponering inte påbörjas i tillräckligt god tid.

Risken för att en hund som kommer in i landet bär på rabies beror på sjukdomsläget i ursprungslandet, hundens vaccinationsstatus och på huruvida hunden till exempel levt som gatuhund. Utifrån vår riskbedömning kommer det åtminstone in 400 ovaccinerade till Finland från rabiesområden och dessutom cirka 80 hundar som har otillräckliga antikroppsnivåer av andra skäl.

Ovaccinerade hundar som förs in i landet från rabiesområden utgör en risk, även om sannolikheten för rabies hos en enskild hund är liten. En rabiessmittad hund utgör alltid en stor risk för människor och djur som är i nära kontakt med den. Om hundarnas vaccintäckning i Finland är hög, är det inte sannolikt att sjukdomen sprids i Finland.

Hundar förs in till Finland från flera länder

Hundar från många olika länder i hela världen förs in till Finland. De flesta hundarna kommer från Ryssland, Spanien, Estland och Rumänien. Hundar som förs in i Finland från utlandet kan grovt delas in i registrerade rashundar, som förs in för bland annat avelsbruk, så kallade rescue-hundar och hundar från valpfabriker. Vuxna hundar från Rumänien och Ryssland är vanligtvis gatuhundar, det vill säga deras bakgrund är åtminstone delvis okänd. De har också kunnat exponeras för olika sjukdomar redan innan de kommer till hundgården.

Hundar som förs in från Spanien är i allmänhet sällskapsdjur som människor övergett och jakthundar, och de har sannolikt inte hunnit vara gatuhundar särskilt länge. Inte heller dessa hundars bakgrund är helt känd. Hemlösa hundarna förs in i Finland av både registrerade föreningar och privatpersoner.

Den genomförda riskbedömningen är baserad på uppgifter som erhållits från prover tagna på införda hundar, publicerad vetenskaplig forskning och intervjuer med sakkunniga. Läs rapporten Zoonotiska patogener hos importhundar (på finska), beskrivningen på svenska.  

Läs
Införda hundar kan utgöra en risk 
De som för in hundar eller planerar att flytta en hund till Finland kan kontrollera aktuella bestämmelser för införsel på Livsmedelsverkets webbplats:
från EU-länder
länderna utanför EU-länder (på finska)

Mer information:
specialforskare, VMD Heidi Rossow, tfn 040 548 0071, enheten för riskvärdering
specialforskare, VML Suvi Joutsen, tfn 050 500 4056, enheten för riskvärdering
enhetschef Pirkko Tuominen, tfn 0400 211 624, enheten för riskvärdering

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lammhults Design Group genomför nyemission av samt återköper C-aktier inom ramen för incitamentsprogram

Published

on

By

 

Lammhults Design Group AB meddelar idag att styrelsen har beslutat att genomföra en nyemission av 7 950 C-aktier samt därefter omedelbart återköpa samtliga C-aktier inom ramen för det långsiktiga aktierelaterade incitamentsprogrammet LTI 2023/2026 som beslutades av årsstämman den 3 maj 2023. Nyemissionen och återköpet genomförs med stöd av årsstämmans bemyndigande.

 

Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial kommer att teckna samtliga C-aktier till en kurs om 10 kronor per aktie, motsvarande aktiens kvotvärde. Samtliga C-aktier kommer därefter, i enlighet med styrelsens beslut, att återköpas för samma pris. C-aktierna beräknas levereras till berättigade deltagare först efter årsstämman 2026, och kommer dessförinnan att omvandlas till B-aktier.

 

Syftet med återköpet är att säkerställa leverans av prestationsaktier i enlighet med LTI 2023/2026. C-aktierna saknar rätt till vinstutdelning och ger rätt till en röst vardera. Bolaget har inte några utestående C-aktier sedan tidigare.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

 

Susanna Hilleskog, VD och koncernchef

Tel: +46 709 55 13 37

 

Om Lammhults Design Group

 

Lammhults Design Group är en svensk möbelkoncern som utvecklar produkter för inredning av offentliga miljöer och kontor. Verksamheten är organiserad i två affärsområden, Office Interiors och Library Interiors. Koncernen skapar lönsam tillväxt genom långsiktigt ägande av möbel- och inredningsföretag. Grunden för verksamheten ligger i design, innovation, hållbarhet och kundinsikt. I portföljen finns några av Skandinaviens starkaste varumärken och produkterna utvecklas tillsammans med branschens främsta formgivare. Lammhults Design Group är noterat på Nasdaq Stockholm Small Cap.

 

Läs mer på www.lammhultsdesigngroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från Orexo AB:s årsstämma den 26 april 2024

Published

on

By

Val av styrelse och revisor

Årsstämman i Orexo AB (publ) den 26 april 2024 beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att styrelsen ska bestå av fem ledamöter utan suppleanter. Till styrelseledamöter omvaldes James Noble, Staffan Lindstrand, Fred Wilkinson, Christine Rankin och Robin Evers. James Noble valdes till styrelseordförande. Ernst & Young Aktiebolag omvaldes som revisor.

 

Ersättning till styrelsen och revisorn

Årsstämman beslutade även om styrelsearvode i enlighet med valberedningens förslag. Styrelsearvodet ska uppgå till 2 650 000 kronor att fördelas med 900 000 kronor till ordföranden och 300 000 kronor vardera till övriga styrelseledamöter och sammanlagt 400 000 kronor att fördelas mellan ledamöterna i revisionsutskottet, så att utskottsordföranden erhåller 200 000 kronor och 200 000 kronor fördelas i lika delar till övriga ledamöter, samt sammanlagt 150 000 kronor att fördelas mellan ledamöterna i ersättningsutskottet i lika delar mellan ledamöterna i utskottet, och att arvodet till revisorn ska utgå enligt godkänd räkning.

 

Årsstämman beslutade vidare om utökat styrelsearvode i enlighet med valberedningens förslag till de oberoende styrelseledamöterna James Noble, Staffan Lindstrand, Fred Wilkinson, Christine Rankin och Robin Evers om 850 000 kronor villkorat av att (i) styrelseledamoten förvärvar aktier i Orexo för hela det utökade styrelsearvodet (efter skatt) så snart som möjligt efter årsstämmans beslut och utbetalningen av det utökade styrelsearvodet, och (ii) styrelseledamoten åtar sig att inte sälja aktierna under styrelseledamotens hela mandattid vid styrelsen i Orexo. Det utökade styrelsearvodet ska fördelas enligt följande: 450 000 kronor till styrelsens ordförande och 100 000 kronor till vardera av de övriga oberoende styrelseledamöterna.

 

Valberedning

Årsstämman beslutade om en valberedningsprocess inför årsstämman 2025 enligt i huvudsak samma tillvägagångssätt som föregående år.

 

Fastställande av resultat- och balansräkningar, resultatdisposition och ansvarsfrihet

Årsstämman fastställde balans- och resultaträkningarna för moderbolaget och koncernen för räkenskapsåret 2023. Det beslutades även, i enlighet med styrelsens förslag, att ingen utdelning ska utgå för 2023 och att resultatet ska balanseras i ny räkning. Årsstämman beviljade även styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.

 

Emissionsbemyndigande

Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att fram till nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, mot kontant betalning eller mot betalning genom kvittning eller med apportegendom, eller annars med villkor, besluta om emission av nya aktier, dock att sådana emissioner inte får medföra att bolagets registrerade aktiekapital eller antal aktier i bolaget ökas med mer än totalt 20 procent. Bemyndigandet syftar till att möjliggöra företagsförvärv, produktförvärv eller samarbetsavtal, anskaffning av rörelsekapital eller breddning av ägarkretsen.

 

Återköps- och överlåtelsebemyndigande

Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att fram till nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen, fatta beslut om förvärv av så många egna aktier att bolagets innehav vid var tid inte överstiger 10 procent av samtliga aktier i bolaget. Vidare beslutades att bemyndiga styrelsen att fram till nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen, fatta beslut om överlåtelse av egna aktier.

 

Bemyndigandet att förvärva egna aktier syftar till att ge styrelsen ökat handlingsutrymme i arbetet med bolagets kapitalstruktur, skapa flexibilitet beträffande bolagets möjligheter att distribuera kapital till aktieägarna och användas inom ramen för bolagets incitamentsprogram. Bemyndigandet att överlåta egna aktier syftar till att möjliggöra företagsförvärv, produktförvärv eller samarbetsavtal, anskaffning av rörelsekapital, breddning av ägarkretsen eller användas inom ramen för bolagets incitamentsprogram.

 

Långsiktigt incitamentsprogram LTIP 2024

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att anta ett nytt prestationsbaserat långsiktigt incitamentsprogram för maximalt 130 anställda i Orexo-koncernen, LTIP 2024. LTIP 2024 motsvarar i huvudsak LTIP 2023, ett prestationsbaserat långsiktigt incitamentsprogram som antogs av årsstämman 2023.

 

Långsiktigt incitamentsprogram LTIP Stay-on 2024

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att anta ett nytt prestationsbaserat långsiktigt incitamentsprogram för cirka 13 anställda i Global Management Team och i US Leadership Team inom Orexo-koncernen, LTIP Stay-on 2024. LTIP Stay-on 2024 motsvarar i huvudsak LTIP Stay-on 2023, ett prestationsbaserat långsiktigt incitamentsprogram som antogs av årsstämman 2023.

 

Fullständiga förslag avseende årsstämmans beslut enligt ovan samt presentation från verkställande direktörens anförande från årsstämman finns tillgängliga på Orexos hemsida, www.orexo.se.

 

Styrelsen

 

 

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Orexo AB (publ)

 

Lena Wange, IR & Communications Director

 

Tel: 018 780 88 00

 

email: ir@orexo.com

 

 

Om Orexo

Orexo är ett svenskt läkemedelsbolag med mer än 25 års erfarenhet av att utveckla förbättrade läkemedel baserat på egenutvecklade formuleringsteknologier och som möter stora medicinska behov. På den amerikanska marknaden erbjuder Orexo innovativa behandlingslösningar för patienter som lider av opioidberoende och närliggande sjukdomar. Produkter som riktar sig till andra terapiområden utvecklas och kommersialiseras världen över i samarbete med ledande partners. Total nettoförsäljning uppgick 2023 till SEK 639 miljoner och antal anställda till 116. Orexo är noterat på Nasdaq Stockholms huvudlista och finns tillgänglig som ADR på OTCQX (ORXOY) i USA.

 

För mer information om Orexo, besök www.orexo.se. Du kan också följa Orexo på X, LinkedIn och YouTube.

 

Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 april 2024, kl 17.30 CET.

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

RÄTTELSE: Kommuniké från Vasakronans årsstämma 2024

Published

on

By

Rättelsen avser Val av styrelse där även Kia Orback Pettersson omvaldes till styrelseledamot.

Den 26 april hölls årsstämma i Vasakronan. Årsstämman hölls i Stockholm. Samtliga beslut fattades av stämman enhälligt.

Beslut om fastställande av räkenskaper och vinstdisposition

Stämman fastställde de framlagda resultat- och balansräkningarna för bolaget och koncernen avseende räkenskapsåret 2023.

Stämman beslutade vidare att årets resultat disponeras enligt styrelsens förslag i årsredovisningen.

Ansvarsfrihet

Styrelseledamöterna och vd beviljades ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.
 

Val av styrelse och revisor

Till styrelseledamöter omvaldes Kristin Magnusson Bernard, Ann-Sofi Danielsson, Niklas Ekvall, Ulrika Francke, Eva Halvarsson, Hannes Hasselrot, Staffan Hansén, Magnus Meyer och Kia Orback Pettersson.

Till styrelseordförande omvaldes Ulrika Francke.

Till ny revisor valdes KPMG AB som revisionsbolag med Johanna Hagström Jerkeryd som huvudansvarig revisor.

För ytterligare information hänvisas till Vasakronans Års- och hållbarhetsredovisning 2023.

För mer information, vänligen kontakta:

Rebecca Liljebladh Thorell
Kommunikationschef
Tel: 072-222 15 09
E-post: rebecca.liljebladh-thorell@vasakronan.se

Vasakronan är Sveriges ledande fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd värderat till cirka 175 miljarder kronor. Inriktningen är centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i tillväxtregionerna Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö. Inom cityhandel är Vasakronan störst i samtliga regioner. Fastighetsbeståndet omfattar 167 fastigheter med en total area på cirka 2,4 miljoner kvadratmeter. Företaget ägs till lika delar av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. Vårt uppdrag är att leverera en långsiktigt hög och stabil avkastning. Men aldrig på bekostnad av människor och miljö. Läs mer på www.vasakronan.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.