Optikerns varning: ”Fel solglasögon kan ge barn allvarliga ögonskador”

| 12 juli, 2021 | 0 kommentarer

Sommaren bjuder på sol över hela landet och lockar ut till långpromenader, strandhäng, uteserveringar och andra utomhusaktiviteter. Det många inte tänker på är att solens starka UV- strålning kan skada både huden och ögonen allvarligt. Barn är dessutom extra känsliga.

En vanlig missuppfattning om UV-strålar är att det endast är under de mest soliga dagarna som vi måste skydda våra ögon från solen. Även en mulen dag och i skuggan kan UV-stålningen vara stark och skadlig. Risken ökar för ögonsjukdomar som grå starr, förändringar på gula fläcken och skador på hornhinnan. 

– Många tror att alla solglasögon skyddar mot UV-strålning bara för att de är mörkare, men skyddet sitter inte i toningen eller färgen på glaset. UV-skyddet sitter i glasets material eller genom en ytbehandling som man lägger på glaset. För att säkerställa att du har ett fullgott skydd ska dina glasögon vara CE-märkta vilket gäller så väl solglasögon som vanliga glasögon. Om de har ett dåligt UV-skydd gör de mer skada än nytta eftersom du tror att du är skyddad, säger Thomas Andersson Wikman, leg. optiker och produktchef på ZEISS.

UV-strålning är extra farligt för barn
Barn är extra känsliga för UV-strålning eftersom linsen som skyddar ögat är mer transparent. Då kan mer UV-stålning tränga in och skada ögonen. Forskning visar att när man fyller 20 år så har ögonen redan exponerats för ungefär hälften av den UV-strålningen som en 60-åring utsatts för.

– Barns ögon är inte helt utvecklade vilket gör att de också är känsligare. Dessutom tillbringar barn generellt sett mer tid utomhus än vi vuxna och exponeras därför mer för farlig UV-stålning. De flesta ögonskadorna som uppkommer av UV-strålning upptäcker man först när man blir äldre så det är viktigt att man börjar skydda ögonen tidigt för att minska risken för skador. Ett par solglasögon eller vanliga glasögon med fullt UV-skydd är precis lika viktigt som att använda solkräm, både för barn och vuxna, säger Thomas.

Så väljer du rätt solglasögon:

Kolla märkningen
CE-märkning är ett måste när du köper solglasögon. För att vara CE-märkta behöver solglasögon skydda mot 380 nm, men för fullt skydd ska glasen skydda mot 400 nm. Detta märks vanligtvis upp tydligt på produkten med en UV400-dekal. Kolla alltid med din optiker om du är osäker.

Välj UV-skyddat glas även till dina vanliga glasögon
Det finns även klara glas som alltid erbjuder fullt UV-skydd, då slipper du oroa dig när du inte har solglasögonen med dig. Viktigt att du frågar din optiker när du köper nya glas om just UV-skydd eftersom det inte är standard hos alla optiker.

Investera i dina ögon
Många av dagens lågprismodeller har den nödvändiga CE-märkningen som visar att de ger ett grundläggande UV-skydd. Glasen i billiga glasögon är dock pressade i stället för slipade, vilket gör att du inte ser lika bra genom dem. Om du använder dessa solglasögon under längre tid kan du märka att du blir trött i ögonen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kristina Lidén, Head of Marketing Nordics, ZEISS Vision Care

Telefon: 0708-523620
Mejl: [email protected]

Om ZEISS Vision Care
ZEISS Vision Care är en av världens ledande tillverkare av glasögonglas och optiska instrument. Affärsområdet ingår i segmentet Consumer Markets, och utvecklar och tillverkar produkter och tjänster för den globala ögonoptikbranschen under varumärket ZEISS. För mer information, besök www.zeiss.com

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *