Pantbanken Sverige förvärvar Lånekontoret – Norges enda Pantbank

| 2 september, 2021 | 0 kommentarer

Pantbanken Sverige, grundat 1866 förvärvar Lånekontoret i Oslo, Norges enda pantbank grundat 1888. Under sina dryga 130 år har Lånekontoret välkomnat människor att låna av sig själva genom att pantsätta sina värdeföremål.

På Kirkegata 19 i centrala Oslo ligger Norges enda pantbank. I början av 1900-talet fanns det ett tiotal pantkontor runtom i Norge och Oslo. Sedan många år tillbaka finns det bara en aktiv pantbank, Lånekontoret AS. Pantbanksrörelsen har genom åren ägts av en rad storbanker där senaste ägare var Nordea Finans Norge AS.
 

– Det känns naturligt att expandera till den norska marknaden då marknadsförutsättningarna är så lika på de olika nordiska marknaderna, säger Peter Sundström vd för Pantbanken Sverige. Vi har ju sedan 2009 kontor i Finland och med kontoret i Norge har koncernen 26 kontor på de tre marknaderna.

Utlåningen för Lånekontoret uppgår till cirka 80 MNOK per år. Snittlånet i Norge är ca 10 000 kronor vilket kan jämföras med Pantbanken Sveriges snittlån på ca 7000 kronor. Det vanligaste att pantsätta i Norge är guld, silver och klockor, men även folkdräkter är ett vanligt föremål som belånas på Lånekontoret.

– Det ska bli spännande att verka på den norska marknaden och dela kunskap och erfarenhet med våra nya norska kollegor. Förhoppningen är förstås att på sikt kunna erbjuda våra tjänster på fler pantlånekontor i Norge, fortsätter Peter Sundström.

Lånekontoret drivs av Helle Biseth Markussen med mångårig erfarenhet från både Lånekontoret Nordea, Lånekontorets tidigare ägare.

-Vi hoppas på att kunna utbyta erfarenheter och utöka antalet varugrupper som belånas i Norge. Med all expertis inom koncernen hoppas vi kunna lämna fler lån inom segmentet av antikviteter, konst, fashionaccessoarer och klockor, säger Helle Biseth Markussen, daglig ledare på Lånekontoret.

Pantlånet är en av världens äldsta låneformer

Att låna pengar mot säkerhet har människan gjort i flera tusen år, världen över. Pantlånet är unikt på sitt sätt då kunden aldrig kan hamna i skuldfälla. Vid utebliven betalning säljs varan på auktion, men kunden blir aldrig återbetalningsskyldig. De exakta förfarandet på pantlån skiljer sig åt i de olika världsdelarna men i de nordiska länderna är villkoren för kunden väldigt lika.

Peter Sundström [email protected]

Pantbanken Sverige är Sveriges största pantbanksföretag med 21 kontor från Malmö till Umeå, en digital pantbank och 3 kontor i Helsingfors och en pantbank i Oslo. Bolaget grundades 1866 av J.A Jansson under bolagsnamnet Aktiebolaget för Varubelåning. Pantbanken Sverige ägs till 67% av en stiftelse och resterande del av aktieägare med anknytning till bolaget. Du kan se mer om företaget i deras tv-serie som sänts i två säsonger på TV3, Viaplay och Viafree.
 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *