Per Bolund leder diskussioner om klimatfinansiering på ministermöte inför COP26

| 30 september, 2021 | 0 kommentarer

Inför FN:s klimatmöte COP26 hålls ett ministermöte med syfte att förbereda förhandlingarna inom prioriterade frågor. Miljö- och klimatminister Per Bolund har fått i uppgift att leda diskussioner om klimatfinansiering.

Den 30 oktober till 12 november anordnas klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Inför varje COP-möte hålls ett förberedanande ministermöte för att diskutera de mest prioriterade frågorna, ett så kallat Pre-COP. I år är Italien värd för mötet som hålls i Milano i månadsskiftet september-oktober.

Vid mötet i Milano diskuterar ministrarna de frågor som väntas stå i fokus på COP26 – hur världen ligger till i relation till 1,5-gradersmålet, färdigställande av Parisavtalets regelbok, klimatanpassning, skador och förluster från klimatförändringarna och finansiering. Per Bolund har ombetts leda diskussionen om finansiering.

− Jag är glad över förtroendet att få leda ett av samtalen om klimatfinansiering och ser fram emot att tillsammans med kollegorna kunna ta nya steg framåt. Mitt mål är att utfallet av diskussionen ska stötta UK som värd att nå framgång vid COP26 i Glasgow, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Klimatfinansiering är en återkommande central fråga i de internationella klimatförhandlingarna. Inför COP26 står målet att mobilisera 100 miljarder USD per år för perioden 2020–2025 i fokus. Målet sattes redan vid COP15 i Köpenhamn 2009. OECD gör årligen en sammanställning avseende måluppfyllelsen och den visar nu att givarna 2019 hade levererat cirka 79 miljarder USD. I Glasgow ska länderna inleda överläggningar kring det nya klimatfinansieringsmålet för perioden efter 2025.

Inför Pre-COP håller Italien ett ungdomsmöte Youth4Climate: Driving Ambition. På mötet väntas 400 unga i åldrarna 15–29 år från 186 länder delta. Huvudbudskapen från mötet ska presenteras vid öppnandet av Pre-COP. Per Bolund ska ha ett möte med ungdomar som deltar på ungdomsmötet för att höra deras reflektioner.

Josefin Sasse
Pressekreterare hos miljö- och
klimatminister samt vice statsminister
Per Bolund
073-077 94 69

Victor Thomsen
Pressekreterare hos miljö- och
klimatminister samt vice statsminister
Per Bolund
073-078 24 75 

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *