P4 Dokumentär: När Alma låstes in på hospitalet

| 30 september, 2021 | 0 kommentarer

Den 30 september släpper P4 Dokumentär historien om Alma, en ensamstående mor som får en förlossningspsykos 1928. Hon blir inlagd på Uppsala hospital och asyl, senare kallat Ulleråkers sjukhus. Ett halvår senare har hon förlorat vårdnaden över sina två barn. Det här är berättelsen om Alma, men även om hur man såg på psykisk sjukdom i Sverige i början av seklet.


Fotografering från Almas sjukjournal på Ulleråkers mentalsjukhus. 30 september släpps P4-dokumentären När Alma låstes in på hospitalet i Sveriges Radio Play.

En av de som berättar om Ulleråkers mentalsjukhus är läkaren och psykiatrikern Elisabet Olander som kom dit som läkarkandidat 1951. Hon fick då flera 100 patienter att se till med minimalt med tid för samtal. I början av 50-talet fanns inga antipsykosmedel ännu, patienterna fick lugnande medel och elchocker. Elisabet ville göra förändringar på Ulleråker och skapade en ny värld för patienterna.

– Personalen fick lära sig om gruppterapi, patienterna fick göra gymnastik om de ville och vi hade familjeterapi, enskilda samtal, bildterapi vilket var väldigt nytt ,säger Elisabet Olander, läkare. Hon dog ett par månader efter intervjun till den här dokumentären, 96 år gammal.

Podden P4 Dokumentär När Alma låstes in på hospitalet släpps i Sveriges Radio Play den 30 september.

Vid frågor vänligen kontakta:

Cecilia Ohlén, reporter
[email protected]
070-733 41 53

Susanna Mörner, pressansvarig
[email protected]
070-083 97 37

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *