Connect with us

Marknadsnyheter

Regummeringen av lastbilsdäck minskar koldioxidavtrycket betydligt – ett nyproducerat däck har nästan fyra gånger högre utsläpp

Published

on

Det finns en enorm skillnad i koldioxidutsläpp mellan nyproducerade lastbilsdäck och regummerade däck. Den största skillnaden handlar om råvaror. Det krävs betydligt mindre råvaror i produktionen av regummeringsmaterial än i produktionen av nya däck. Regummerade däck av hög kvalitet ger samma köregenskaper som nya däck och utöver att de är skonsammare för miljön så är de också kostnadseffektiva. Även leveranssäkerheten är hög eftersom Vianor har en egen regummeringsfabrik i Sverige.

Regummerade lastbilsdäck är populära i Norden därför att de både sparar pengar och ger lika bra köregenskaper som nya däck. Dessutom är de ett smart miljöval. En undersökning som NordicOffset har gjort i uppdrag av Vianor visar att produktionen av nya lastbilsdäck genererar nästan fyra gånger högre utsläpp än produktionen av regummeringsmaterial. Undersökningen gjordes enligt principen Life Cycle Assessment (LCA) som är en standardiserad metod för att mäta en produkts utsläpp under hela dess livscykel.

Färre råvaror största skillnaden

– Den största skillnaden gäller råvaror. I tillverkningen av regummeringsmaterial behövs inte lika mycket råvaror som i produktionen av nya däck. Även skillnader i själva produktionsprocessen och i logistiken minskar utsläppen. Regummeringen sker i Sverige och därför blir leveranserna till kunder korta, berättar Ulf Neckmar, produktchef för regummerade däck på Vianor Sverige.

Regummerade lastbilsdäck är ett bra exempel på grönt tänkande inom däckbranschen. Regummerade däck av hög kvalitet ger samma premium-egenskaper som nya däck, de är kostnadseffektiva och bidrar till att minska koldioxidavtrycket. Vianor har fem regummeringsfabriker i Norden, en i Sverige, två i Finland samt två i Norge. Vianor ser en ljus framtid för regummerade däck och investerar därför ständigt i nya maskiner.

Kalkylator kartlägger fordonsflottans koldioxidavtryck

Baserad på undersökningen utvecklade Vianor en kalkylator som man kan använda för att räkna hur mycket lägre fordonsflottans koldioxidavtryck blir om man använder regummerade däck i stället för nya däck.

– Vi vill erbjuda våra kunder lösningar som stöder deras affärsverksamhet och som även har en positiv miljöpåverkan. Våra kunder kan använda kalkylatorn för att kartlägga sitt koldioxidavtryck, säger Ulf Neckmar.

Om du är intresserad av kalkylatorn så kontakta Vianors kontaktpersoner.

Hög leveranssäkerhet

Vid regummeringen av däck kan kunden välja mönstret efter användningsbehovet. Regummerade däck testas enligt samma metoder som nya däck vilket garanterar hög kvalitet och en utmärkt slitstyrka. Sortimentet av slitbanor till regummerade däck motsvarar sortimentet av nya däck och i sortimentet finns både premium-produkter och billigare alternativ.

– Vianor använder Noktop-regummeringsmaterial. Av årets produkter vill jag speciellt nämna vinterslitbanan Noktop Hakkapeliitta E2, Noktop 75 för släpvagnar och som en nyhet Noktop Hakka Trailer för släpvagnar. Alla slitbanor är av hög kvalitet och har tre års garanti. Även tillgången på regummerade däck ligger på hög nivå. Däck som finns på lager kan monteras direkt och om man vill regummera sina egna däckstommar så är leveranstiden endast cirka två veckor, säger Ulf Neckmar.

Läs mer:

Undersökning om lastbilars CO2-utsläpp.

Mer information:

Ulf Neckmar, Product Manager, tel. 070 720 8062

ulf.neckmar@vianor.com   

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

helene.kohlstrom@nokiantyres.com

Facebook I Instagram I Linkedin

Vianor är en bil-och däckservicekedja som är verksam i 17 länder. Våra anläggningar servar både privat- och företagskunder och vårt mål är att bli branschens mest pålitliga och bekväma samarbetspartner. Vårt nät är starkast i Norden där vi har både egna och partnerägda anläggningar. Vianor tillhör koncernen Nokian Tyres. Läs mer: www.vianor.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.