Så överlistar du tjuven i sommar

| 13 juli, 2018 | 0 kommentarer

fr, jul 13, 2018 15:51 CET

Under sommaren ligger fokus ofta på semester och avkoppling. Men tjuvar blir mer aktiva när det är semestertider. Flera typer av stölder ökar under semestermånaderna. If har sammanställt vilka vardagsbrott som ökar mest under sommaren och hur dessa kan undvikas på bästa sätt.

Baserat på Brås brottsstatistik har försäkringsbolaget If kartlagt vilka vardagsbrott som ökar mest under sommarmånaderna, där stölder visar sig vara den vanligaste brottskategorin. Båtstölderna ökar mest –  med hela 117 procent mellan juni och augusti jämfört med de tre föregående månaderna, mars till och med maj. Andra stölder som ökar mest under sommaren är motorcykelstölder (61 procent), mopedstölder (53 procent) och cykelstölder (49 procent).
 

– Tjuvarna tar aldrig semester men med små medel kan skadan minimeras eller i bästa fall undvikas helt. Samverkan grannar emellan är väldigt effektivt för att förebygga stölder av olika slag. Investera i ett bra lås och undvik att ställa cykel och moped utomhus nattetid. Förvara inte kontanter och kort på samma ställe, på så vis riskerar du inte att stå helt utan pengar om väskryckaren är framme, säger Caroline Starck, informationschef på If.
 

Utöver fordonsstölder ökar dessutom stölder från båt med 33 procent och stölder från bostad med 15 procent. Det gäller även att hålla koll på det man bär med sig då väskryckningar ökar med 24 procent jämfört med de tre föregående månaderna. På vägarna ökar grovt rattfylleri med 10 procent.

 

Vardagsbrotten som ökar mest under sommaren:

Undersökningen baseras på ökningen avseende brott som skett under juni till och med aug 2017 jämfört med mars till och med maj 2017. Urvalet baseras på statistik avseende stölder- och grov vårdslöshet i trafik.

 

Så undviker du tjuven under semestern:

 • Installera larm, startspärr och söksystem för att undvika båtstölder. Ha även ordentliga lås som inte kan klippas upp med bultsax, gäller även för cykel – och mopedstölder
 • Båtsamverkan har visat sig effektivt för att förebygga stöld av och i båtar. Be någon om hjälp att ha uppsyn över din båt när du är bortrest.
   
 • Om möjligt, välj båtplats som bevakas av vaktbolag för att undvika stöld och förvara inte dyrbar utrustning synligt i båten.
   
 • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. 
   
 • Lås in i cykel, moped och motorcykel i förråd eller bostad nattetid och om du är bortrest.
   
 • Vid väskryckningar och fickstölder är det till stor hjälp att placera värdesakerna på svåråtkomna ställen, såsom i förslutna fickor, fack och i magväskor.
   
 • Var extra uppmärksam på platser där det vistas många människor samtidigt och undvik att förvara kontanter och kort på samma ställe, på så vis riskerar du inte att stå helt utan pengar om väskryckaren är framme.

För ytterligare information vänligen kontakta Sofia Ström Bernad, Pressansvarig. Mobil: 0737 03 53 50. E-post: [email protected]

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med 6 700 anställda och cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *