Sandvik avser att förvärva den gruvrelaterade verksamheten i Schenck Process Group

| 9 maj, 2022 | 0 kommentarer

Sandvik har tecknat avtal om att förvärva den gruvrelaterade verksamheten i Schenck Process Group (SP Mining). SP Mining är en av de globalt marknadsledande leverantörerna inom lösningar för sortering, matning och siktmedia för gruvindustrin. Bolaget kommer att rapporteras i Stationary Crushing and Sceening, en division inom affärsområdet Sandvik Rock Processing Solutions (SRP).

− Jag är nöjd med att vi fortsätter att leverera på vår strategi genom att utöka vårt kärnerbjudande inom en lönsam nisch, samtidigt som vi stärker eftermarknadsandelen inom krossning och sortering. Detta validerar vår strategi när Sandvik Rock Processing Solutions bildades som affärsområde och möjliggör för oss att skapa mervärde för våra kunder i en ännu större del av värdekedjan, säger Stefan Widing, VD och koncernchef för Sandvik.

SP Mining är en global leverantör av högkapacitetslösningar inom siktning, som kompletterar Sandviks erbjudande mycket väl, och har en stark eftermarknadsaffär som inkluderar applikationsstöd, renovering av siktar, produktutveckling och tillverkning samt digital supportservice. De huvudsakliga anläggningarna för produktion samt forskning & utveckling ligger i Australien, med ytterligare produktionsenheter i Sydafrika, Brasilien och Kina.

− SP Minings bevisat starka erbjudande av högkapacitetssiktar- och matare kompletterar Sandviks produkterbjudande och kommer att stärka vår position hos viktiga kundgrupper inom krossning och sortering i gruvindustrin. Förvärvet ger också Sandvik tillgång till ett bredare erbjudande av siktmedia, vilket innebär betydande möjligheter för vår eftermarknadsaffär, säger Anders Svensson, affärsområdeschef för Sandvik Rock Processing Solutions.

SP Mining har cirka 630 anställda. Under 2022 väntas försäljningen uppgå till runt 200 miljoner euro varav 70 % utgörs av eftermarknad, och med en EBITA-marginal med positiv påverkan på Sandvik Rock Processing Solutions marginal. Stora synergieffekter väntas driva försäljningstillväxt på medel- till höga ensiffriga tal utöver marknadstillväxt. EV/EBITDA-multipeln, baserat på fem år förväntade synergier uppgår till cirka 10x. Påverkan på Sandviks vinst per aktie kommer initialt att vara neutral.

Förvärvet förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2022 och förutsätter godkännande av berörda myndigheter.

Telefonkonferens

Med anledning av det avsedda förvärvet äger en telefonkonferens rum den 9 maj 2022 klockan 15.00 för analytiker, investerare och finansiell media. Det går även att lyssna på telefonkonferensen direkt på Sandviks hemsida home.sandvik där även telefonnummer och presentationsmaterial finns tillgängliga.

Telefonnummer för konferensen:

SE: +46 8 505 583 50

UK: +44 333 300 92 72

US: +1 646 722 49 04

Stockholm, 9 maj, 2022

Sandvik AB

För ytterligare information kontakta Louise Tjeder, chef för investerarrelationer, tel. 070 782 6374 eller Johannes Hellström, presschef, tel. 070 721 1008.

—————————————————————————————————————————————–
Sandvik-koncernen

Sandvik är en global högteknologisk industrikoncern med lösningar som förbättrar produktivitet, lönsamhet och hållbarhet i tillverkningsindustrin, gruvindustrin och infrastrukturindustrin. Vi ligger i framkant av digitaliseringen och fokuserar på att optimera våra kunders processer. Vårt världsledande erbjudande inkluderar utrustning, verktyg, tjänster och digitala lösningar för metallbearbetning, gruvbrytning, bergavverkning, krossning och sortering, samt avancerade material. Koncernen hade 2021 omkring 44 000 medarbetare och en försäljning på cirka 99 miljarder SEK i runt 150 länder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.