Connect with us

Marknadsnyheter

Se upp för sårskador under betet – föl och unghästar mest drabbade

Published

on

Under betessäsongen – från maj till augusti – sker flest sårskador, visar statistik från Agria Djurförsäkring. Mest drabbade av sårskador är föl och unghästar upp till två år – där sårskador är den vanligaste diagnosen. Men många hästar hade kommit lindrigare undan om översynen av beteshästarna varit mer noggrann.

 

Under betet är hästägare skyldiga att visitera hästarna dagligen. Men det räcker inte med ett snabbt ögonkast, utan känn igenom hästen ordentligt och säkra att den inte har några mindre sår eller andra skador.

– Visitera hästarna noga och ofta på betet och ta hand om alla sår direkt. Även ett litet sår kan lätt infekteras och snabbt kräva mer omfattande behandling, så ta alltid ett sår på allvar, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Det är förmodligen också den skada som drabbar hästar oftast, även om de flesta sårskador inte behöver så avancerad veterinärvård att försäkringen används. För ju bättre hästägaren är på att upptäcka, bedöma och i tid ta hand om sår på ett korrekt sätt, desto större är chansen att såret läker fint utan dramatik. Om såret inte är nära en led, inte behöver sys eller kräver omfattande vård, handlar det i första hand om att hålla såret rent och fritt från flugor för att det ska läka.

– Ett gott råd är att kontrollera tempen varje dag på en häst med sårskada. En förhöjd temperatur är ett tecken på att såret kan vara infekterat och då bör veterinär kontaktas, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Om du är osäker på hur hästen ska behandlas – ladda ned appen Agria vårdguide så får du hjälp av en hästveterinär att bedöma hur allvarligt såret är, hur du bäst tar hand om såret eller om det behöver behandlas av veterinär på en fysisk klinik.

Olika typer av sår kräver olika vård

Man brukar skilja på sticksår, krossår och skärsår. Ett större skärsår behöver ofta sys. Om en hudflik har lossnat och bildat en ficka kan såret lätt bli infekterat. Därför förses såret ofta med dränering. Många skärsår upptäcks inte direkt – speciellt när hästar skadas på sommarbetet.

Ett sticksår är svårare att upptäcka, eftersom det sällan syns på utsidan förrän efter en tid när hästen får en svullnad, värme eller blir halt eller febrig. Samtidigt kräver sticksår i en led, i hovens strålbensbursa eller i en djupt liggande artär alltid snabb behandling av veterinär.

Krossår kan hästen få om den till exempel går omkull i hög fart eller springer emot föremål. Ofta handlar det om hudskador över en stor kroppsyta. Såren går därför inte att sy ihop. Här är det viktigt att kontrollera om den underliggande vävnaden har skadats och därmed kräver snabb behandling.

Gör så här för att undvika att små sår blir stora problem:

  1. Titta igenom varje beteshäst individuellt varje dag, gärna vid flera tillfällen varje dygn. Det är lätt att missa små sår om man tittar översiktligt på en flock hästar i en hage.
  2. Om du upptäcker ett sår – bilda dig en uppfattning om sårets omfattning genom att tvätta bort smuts och blod med hjälp av vatten eller koksaltlösning.
  3. Kontrollera om det finns en sårficka. Det kan vara svårt att se vid första anblicken.
  4. Kontrollera om såret sitter nära en led. Sipprar gulaktig ledvätska fram, så är det viktigt att hästen snabbt får veterinärvård.
  5. Ta några bilder på såret, både närbild och där det syns var på kroppen såret sitter. Det förenklar veterinärkontakter och gör att du kan jämföra hur såret ser ut efter ett par dagar.
  6. Om såret verkar ömt, rinnigt, ser fult ut eller om du är det minsta osäker – ring och rådfråga veterinär. Agria Vårdguide har generösa öppettider och är kostnadsfritt för Agriakunder. Du får prata direkt med en veterinär och för rådgivning om hur du bäst tar hand om sårskadan. Ring helst från stallet så att du kan svara på veterinärens frågor med hästen framför dig och visa via videosamtal.
  7. www.agria.se finns råd om hur du bäst tar hand om olika typer av sår. Pälspodden har också ett helt avsnitt om sår och sårvård – finns där poddar finns och på agria.se.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

mySafety Group: Intäkterna och resultatet för helåret 2023 justeras

Published

on

By

26 april 2024

mySafety Group AB (”mySafety Group” eller ”Bolaget”) offentliggjorde den 14 februari 2024 att det förelåg ett behov att genomföra en ej kassaflödespåverkande justering av koncernens immateriella anläggningstillgångar. Efter dialog med Bolagets revisor och redovisningsexperter har styrelsen i Bolaget idag, den 26 april 2024, beslutat att göra ytterligare justeringar i koncernens immateriella anläggningstillgångar. I tillägg ska en justering av framtida skatteskulder påföras värdet av de immateriella anläggningstillgångarna. Vidare har styrelsen idag, till följd av att det inom ramen för Bolagets ordinarie genomgång inför årsredovisningen och revisionen framkommit att en del av intäkterna från ett av mySafety Groups partnersamarbeten under en period redovisats i både gammal och ny process, beslutat att justera koncernens intäkter och resultat. Till följd av ovanstående justeringar kommer intäkterna för koncernen under 2023 att uppgå till 377,1 miljoner kronor (jämfört med 477,9 miljoner kronor i bokslutskommunikén för 2023) och resultatet för koncernen under 2023 kommer att uppgå till 33,2 miljoner kronor (jämfört med 122,3 miljoner kronor i bokslutskommunikén för 2023). Justeringarna påverkar inte koncernens kassaflöde.

Justeringarna i koncernens immateriella tillgångar beror på en mer konservativ värdering av de immateriella anläggningstillgångarna efter dialog med revisorn och redovisningsexperter, vilket påverkar koncernens intäkter och resultat. Intäkterna och resultatet justeras även med anledning av det fel som uppstått i redovisningen av intäkterna från partnersamarbetet.

mySafety Groups årsredovisning kommer att offentliggöras den 30 april 2024.

mySafety Group AB

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Pettersson, verkställande direktör, +46(0)730 29 99 01, marcus.pettersson@mysafety.se.

Denna information är sådan information som mySafety Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl. 19.15 den 26 april 2024.

Om mySafety Group AB

mySafety Group AB är en koncern som investerar i verksamhet med huvudinriktning på digital transformation inom såväl B2B som B2C. mySafety Groups B-aktie är sedan 1998 noterad på Nasdaq Stockholm, Small Cap (tidigare under namnet Empir Group AB). För mer information – investor.mysafety.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning 2023 för Alpcot Holding AB (publ) publicerad

Published

on

By

Alpcot Holding meddelar härmed att årsredovisningen för räkenskapsåret 2023 har publicerats. Årsredovisningen finns bifogad detta pressmeddelande och kommer finnas tillgänglig på bolagets hemsida www.alpcot.se.

För mer information, vänligen kontakta:

Dusko Savic
Verkställande direktör
E: dusko.savic@alpcot.se  
T: +46 70 358 12 57

Gunnar Danielsson
Ekonomichef
E: gunnar.danielsson@alpcot.se
T: +46 70 738 05 85

Om Alpcot

Alpcots verksamhet i Sverige startades 2014. Alpcot är en av Sveriges ledande plattformar för privatekonomi och leder den digitala transformeringen av finansbranschen i Sverige. Vår digitala plattform erbjuder kunderna unika tjänster som gör det möjligt att sänka sina avgifter, optimera sina investeringar och hantera personliga risker. Vi ger även råd till företagskunder kring tjänstepensionsplaner och tillhörande riskförsäkringar. Alpcot har ca 40 anställda i Sverige fördelat på kontor i Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö. Alpcot har tillstånd från Finansinspektionen som försäkringsdistributör och värdepappersbolag. Välkommen att läsa mer på www.alpcot.se.

Certified Adviser är Eminova Fondkommission AB, +46 (0)8-68421100, adviser@eminova.sewww.eminova.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsstämma 2024 i Bluestep Bank AB (publ) samt offentliggörande av års- och hållbarhetsredovisning för 2023

Published

on

By

Årsstämman för Bluestep Bank AB (publ) ägde rum den 26 april 2024. Stämman beslutade bland annat om omval av styrelsens sex ledamöter. Stämman beslutade även om omval av revisorn. Bluestep Bank AB (publ) offentliggör också års- och hållbarhetsredovisning för 2023, som finns tillgänglig på bolagets webbplats.

Årsstämman fattade bland annat följande huvudsakliga beslut:

  • Stämman fastställde resultat- och balansräkningen för Bluestep Bank AB (publ) samt koncernresultat- och koncernbalansräkningen.
  • Stämman beslutade enligt styrelsens förslag till vinstdisposition att fritt eget kapital ska balanseras i ny räkning.
  • Styrelsen och verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.
  • Stämman omvalde revisionsbolaget Ernst & Young AB med huvudansvarig revisor Daniel Eriksson.

Års- och hållbarhetsredovisningen kan nedladdas genom: bluestepbank.com/investor-relations/financial-reports/

För mer information vänligen kontakta:

Björn Lander, VD, Bluestep Bank
+ 46 73 673 1899
bjorn.lander@blustep.se

Juan Navas, kommunikationschef, Bluestep Bank
+46 70 306 2245
juan.navas@bluestep.se

eller besök: www.bluestepbank.com

Denna information är sådan information som Bluestep Bank AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och den norska verdipapirhandelloven § 5 – 12. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 april 2024 kl. 18.30 CET.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.