Sveriges mest attraktiva, jämställda och hälsosamma arbetsgivare utsedda

| 28 april, 2022 | 0 kommentarer

Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank – det är namnen på Sveriges topparbetsgivare. De är 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare. Det står klart efter att Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning är genomförd. Resultatet är baserat på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

På den Stora Nyckeltalsdagen den 5 maj delas dessa priser ut till de här arbetsgivarna som uppnått bästa resultat i Nyckeltalsinstitutets kartläggningar och därmed har Sveriges mest attraktiva arbetsvillkor.

 – Medarbetarna är den viktigaste resursen en arbetsgivare har. Idag bokförs de som ett företags stora kostnad, men rätt hanterat blir de också företagets största tillgång, vilket årets vinnare Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank har lyckats väl med, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

Resultatet är baserat på data i form av indexerade arbetsvillkor som bland annat sjukfrånvaro, friskvård, lön, övertid, chefsstrukturer och karriärmöjligheter. Dessa resultat uppdateras årligen på aggregerad nivå och ger arbetsgivare möjlighet att jämföra sina interna mätningar mot andra branscher och regioner, i syfte att trimma sitt medarbetarerbjudande.

Uniper i toppen på attraktivt arbetsgivarindex

Energibolaget Uniper satsar på sina anställda. De har bra resultat inom samtliga områden, och lyckas extra väl med sin satsning på kompetensutveckling, vilken uppgår till mer än två arbetsveckor per anställd och år. Kartläggningen visar att de har friska medarbetare med trygga anställningsvillkor.

Jag är oerhört stolt över den här utmärkelsen. Vi har ända sedan starten 2016 arbetat konsekvent med att skapa en företagskultur där medarbetarna trivs och utvecklas. Det är så klart mycket positivt när vi är framgångsrika i våra affärer och presterar bra resultat. Men den största glädjen för mig som VD, är ändå att se medarbetare som växer, utvecklas och vågar ta ansvar – både i yrkesrollen och som individer, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

Sveriges Radio tar hem utmärkelsen Sveriges mest jämställda arbetsplats

På Sveriges Radio har män och kvinnor lika möjligheter oavsett om det gäller chefskap, anställningsform eller föräldraledighet. De bedriver ett aktivt arbete inom jämställdhetsområdet som har resulterat i stora framsteg.

Vi är oerhört stolta över att ha uppnått så bra resultat i jämställda arbetsvillkor och arbetsmiljöer för våra medarbetare. Inkludering och jämställdhet är oerhört viktiga fokusområden för vår verksamhet, säger Carolina Wikström, HR-direktör Sveriges Radio.

Sveriges Riksbanks hälsoindex bäst av alla

Sveriges Riksbank är en attraktiv arbetsgivare med friska medarbetare. De har mycket goda värden på samtliga nyckeltal inom hälsoområdet. Hela tre av fyra anställda nyttjar det friskvårdsbidrag som erbjuds.

Vi är väldigt glada över vår utmärkelse. God arbetsmiljö och hälsa är en mycket viktig fråga för oss som arbetsgivare. Utmärkelsen visar att vi är på rätt väg, säger Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef, Sveriges Riksbank.

HÄR ÄR 2021 ÅRS ”TOPP TRE” ARBETSGIVARE I LANDET – PER KATEGORI:

Topplistan i Attraktiv Arbetsgivarindex® 2021:

  1. Uniper
  2. Sveriges Riksbank
  3. SISAB – Skolfastigheter i Stockholm

Topplistan i Jämställdhetsindex JÄMIX® 2021:

  1. Sveriges Radio
  2. Lokalförvaltningen Göteborgs stad
  3. Luleå energi

Topplista i Hälsoindex™ 2021:

  1. Sveriges Riksbank
  2. E-hälsomyndigheten
  3. Försvarets Materielverk, FMV

Prisutdelning
Stora Nyckeltalsdagen äger rum den 5 maj kl. 13-00-16.30 i Bryggarsalen konferens, Norrtullsgatan 12N. Prisutdelning sker kl. 15.45. Anmälan sker till [email protected]

Om kartläggningen
Kartläggningen baseras på insamlad statistik från 2021 och har genererats från en unik databas, med information om drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor, från cirka 350 företag och organisationer.

Kategorin Attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro.

Jämställdhetsindex baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor som lön, ledningsgrupp, föräldraskap, deltid och visstidsanställning.

Kategorin Hälsoindex baseras till exempel på faktorerna sjukfall, rehabresultat, sjukfrånvaro, friskvård och arbetsmiljöarbete.

Ta del av hela kartläggningen tillsammans med ännu mer intressanta resultat och analyser i Nyckeltalsinstitutets årsrapport: www.nyckeltal.se/kunskapsbank/#arsrapport

För mer information kontakta: 
Tina Ekström
CEO
Nyckeltalsinstitutet

070-453 80 81, [email protected]

Om Nyckeltalsinstitutet
Nyckeltalsinstitutet AB är en av de främsta aktörerna inom people analytics i Sverige.

Sedan 1996 har vi genom vetenskapliga mätmetoder samlat in, kartlagt och rapporterat HR ekonomiska data till viktiga beslutsunderlag som skapar förutsättningar till ett arbetsliv med engagerade medarbetare och framgångsrika arbetsgivare.

Som ett resultat har Nyckeltalsinstitutet skapat en svensk standard för HR nyckeltal som används av många företag och organisationer i Sverige idag.

Mer information om Nyckeltalsinstitutets verksamhet finns på www.nyckeltal.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.