V: Underfinansiering av tunnelbanan ska inte finansieras av trängselskatten

| 27 april, 2021 | 0 kommentarer

Notan för utbyggnaden av nya tunnelbanan blir nio miljarder kronor högre än beräknat. Nu presenterar regeringen hur mycket aktörerna staten, regionen och kommunerna ska betala. Vänsterpartiet vill att staten generellt finansierar mer infrastruktur för att inte sätta kommuner i en sists där de måste medfinansiera infrastruktur och vi vill att staten går in med en summa för att täcka sin del av kostnaden, inte ta av trängselskatten.

– Överenskommelsen att bygga ny tunnelbana i region Stockholm byggde på glädjekalkyler, nya tunnelbanan visade sig bli 9 miljarder dyrare och den blå-gröna majoriteten har fått gå tillbaka till parterna i överenskommelsen, staten och fyra stockholmskommuner för att hitta en lösning på fördelning av kostnaderna säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd.

Idag meddelade regeringen att förhandlingarna för finansiering av utbyggnaden av tunnelbanan är klara. Kostnaden delas upp på region Stockholm, staten och de fyra kommuner som undertecknat överenskommelsen om utbyggd tunnelbana. Staten kommer betala sin del genom att ta av intäkterna från trängselskatten.

– Det är ett väldigt osäkert sätt att finansiera den skenanande kostnaden av utbyggnaden av tunnelbanan. Vi vill att det ska vara färre som åker bil och betalar trängselskatt och då blir ju intäkterna färre. Det är bättre att staten betalar sin del med en avsatt summa så som de gjorde när det gällde fördyringen av Förbifart Stockholm säger Anna Sehlin, (V), oppositionsregionråd.

Amra Bajric

Pressekreterare
070-737 41 16
[email protected]

Vänsterpartiet i Region Stockholm
Vi vill ha ett samhälle för alla, inte bara för de rika. Välfärden ska gå att lita på. Vården ska vara tillgänglig för alla och personalen ska ha bra arbetsvillkor. Kollektivtrafiken måste fungera bättre. Barn och ungdomar ska få fria SL-kort och pensionärer ska få resa fritt i lågtrafik. Alla barn ska ha rätt till kultur. Vi har en vision om ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *