Connect with us

Marknadsnyheter

Världens första metanreducerade nötkött nu i butik

Published

on

I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker.

Svenska Volta Greentech har tagit fram Volta Seafeed, ett fodertillskott för nötkreatur baserat på den röda algarten Asparagopsis som minskar dessa utsläpp. Externa studier där kor matats med ett metanreducerande foder har tidigare visat som mest en reduktion på upp till 80% under utfodringen.

Under 2022 startade Volta Greentech tillsammans, med livsmedelsbolaget Protos och Coop ett pilotprojekt på Gotland, med målet att tillsammans ta metanreducerat kött till köttdiskarna för första gången någonsin. Inom ramen för projektet har tio tjurar på Ejmunds gård på Gotland fått Volta Seafeed som en del av sitt dagliga foder under cirka tre sammanhängande månader före slakt. I studien testades olika sätt att utfodra djuren, och som mest nåddes över 90% metanreduktion, med ett snitt för perioden på cirka 80%. Dessutom upptäcktes under studien nya metoder för att smidigt integrera fodret i gårdens dagliga arbete, vilket kommer underlätta för fler gårdar att i framtiden implementera samma lösning.

– Det här är ett projekt som verkligen ligger i framkant inom området foodtech och omställningen till en mer hållbar livsmedelskedja. Vi ser fram emot att vara först ut i världen med att erbjuda våra kunder och medlemmar en unik produkt i våra butiker och att fortsätta stötta svensk livsmedelsproduktion, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige.

– Det här samarbetet visar att det är möjligt att kraftigt reducera metanutsläppen på svenska gårdar, och att det är praktiskt genomförbart. Som konsument kommer man framöver kunna aktivt välja produkter i köttdisken som är betydligt bättre för planeten. Under kommande år blir vårt mål att försöka ta ut detta till så många svenska gårdar som möjligt, så snabbt som möjligt, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

– Resultaten från studien har överträffat våra förväntningar! Detta banar väg för framtida svensk köttproduktion, med rätt produktionsmetod visar vi att kött är ett högkvalitativt livsmedel även ur klimatsynpunkt, säger Thomas Östlund, vd på Protos.

Inom ramen för det kommersiella pilotprojektet och samarbetet mellan Volta Greentech, Protos och Coop presenteras nu världens första metanreducerade nötkött under varumärket LOME (”Low on Methane”). Den 30 juni släpps det första partiet produkter från samarbetet. Dessa kommer att säljas under en begränsad tid i utvalda butiker paketerat som cirka 500 gram nötfärs i tråg med ett cirkapris från 59 kr. Samtidigt släpps även andra utvalda delar som ryggbiff och oxfilé, vilka säljs över disk.

Parterna har redan påbörjat planering av framtida lansering av ytterligare produkter.

Bakgrund
Bioteknikföretaget Volta Greentech har som mål att reducera metanutsläppen från kor med hjälp av Volta Seafeed; ett fodertillskott baserat på den röda algarten Asparagopsis. Produkten är ett 100 procent naturligt fodertillskott avsett för nötkreatur, som består av den röda makroalgen Asparagopsis som odlats på land i Voltas pilotanläggning i Lysekil. Coop och Volta Greentech började redan samarbeta 2020 när foodtechbolaget antogs till foodtech-acceleratorn Bloomer som Coop var en av initiativtagarna till.

– Detta är en lösning vi vet fungerar då algen visat sig vara extremt effektiv när det gäller att reducera metanutsläpp från kor. Efter många år av forskning har produkten påvisats säker för både djur och människor ur ett hälsoperspektiv, och är möjlig att producera storskaligt på land vilket vi testat i vår pilotfabrik i Lysekil. Vi planerar att 2023-24 kraftigt öka produktionen för att kunna mata ännu fler kor, säger Fredrik Åkerman, medgrundare på Volta Greentech.

För intervjuförfrågningar och mediefrågor, vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se  
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig Protos: 0730-70 25 00 eller caroline.meyer.lagersparre@protos.se
Linus Holmsäter, Chief Commercial Officer, Volta Greentech, +46709903401 eller linus@voltagreentech.com

Om Volta Greentech
5 % av världens utsläpp av växthusgaser kommer från en enda källa; metan från kors rapar och fisar, en gas upp till 84x mer kraftfull än CO2 på 20 års tidshorisont enligt IPCC. Volta Greentech utvecklar en lösning som minskar ca 90 procent av dessa utsläpp. Volta bygger nu världens första kommersiella landbaserade rödalgsodling i Lysekil på Sveriges västkust. Bolaget, med labb och kontor på Karolinska Institutet i Stockholm, backas sedan starten 2019 med drygt 40mSEK i finansiering från ett flertal kända investerare. Mer information om Volta: https://www.voltagreentech.com

Om Protos
Det nybildade svenskägda livsmedelsföretaget Protos (tidigare Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri) har cirka 160 anställda och omsätter 950 miljoner kronor. Verksamheten bedrivs i Visby och i Solna. Företaget är känt bland annat för sitt regionala varumärke ”Smak av Gotland” och är även störst i Sverige på KRAV-kött. Protos tar nu nästa steg i utvecklingen av framtidens livsmedel baserade på både animaliskt och vegetariskt protein.
Mer information om Protos: https://www.protos.se

Om Coop
Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor och har mer än 800 butiker från Katterjokk i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se når drygt 80 procent av de svenska hushållen. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 43 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: www.coop.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.