Connect with us

Marknadsnyheter

10 finalister kan vinna ICAs Entreprenörspris 2024

Published

on

För sjunde året i rad delas ICAs Entreprenörspris ut till entreprenörer som verkar i ICA-handlarnas anda, och som genom sitt företagande gjort Sverige bättre. Nu är årets finalister klara – fem i kategorin Årets lokala hjälte och fem i Årets lokala hjälte Junior, som utmärker en ung entreprenör upp till 25 år.

ICA består av cirka 1500 fristående ICA-handlare som känner sitt samhälle, människorna som bor där och har en ICA-butik som ortens självklara knytpunkt. Det är i deras anda ICA Entreprenörspris delas ut, och syftar till att uppmärksamma andra entreprenörer som bidrar. Det kan handla om att skapa nya jobb, öka den lokala stoltheten eller att locka besökare till orten. Priset i juniorkategorin, som nu delas ut för fjärde gången, riktar sig mot unga entreprenörer upp till 25 år som med stort engagemang kämpar för sin affärsidé och som fungerar som inspirerande exempel i sina samhällen.

Bland nomineringarna från hela landet har tio finalister valts ut, som tillsammans täcker ett brett spektrum av olika branscher. Nina Jönsson, VD för ICA-gruppen, är ordförande i Entreprenörsprisets jury och leder arbetet framåt.

–Vi på ICA tycker att det är närheten som är storheten, och just därför känns det extra roligt att få hylla entreprenörer som gör skillnad i sin egen närhet. Årets finalister är ett bevis på hur långt man kommer med lokalt engagemang, smart företagande och hjärta för sitt närområde. Jag är väldigt imponerad av dem, säger Nina Jönsson, vd ICA Gruppen och ordförande för Entreprenörsprisets jury.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor för vardera kategori, och vinnaren utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se och av en jury bestående av Nina Jönsson, vd för ICA Gruppen, Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Shervin Razani, multientreprenör och känd från SVTs Draknästet samt Henrik Andreasson, ICA-handlare Maxi ICA Stormarknad Mellbystrand.

Här är samtliga finalister:

Årets Lokala Hjälte

Josefin Mörk, Emil Oldmark och Henrik Svensson, Hudiksvall, Ystegårn Café & Bistro

För nio år sedan slogs dörrarna till Ystegårn Café & Bistro upp för första gången. Allt började som ett helgöppet sommarcafé, då det unga paret Emil Odmark och Josefin Mörk bestämde sig för att abonnera en K-märkt hälsingegård från 1700-talet – en av få så kallade fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar i Sverige. Idag är Ystegårn ett av Hälsinglands mest besökta utflyktsmål, och har utökats med allt ifrån konserter och kultur till boende, butiker och restaurang.

Annika Rydman, Umeå, Granö Beckasin

För 20 år sedan stod Annika Rydman och hennes vänner i Granö inför en kritisk tid när bygdens skola hotades av nedläggning. Med gemensamma krafter lyckades de rädda skolan, men insåg snabbt att det var en temporär lösning på ett större problem – hur man skulle säkerställa Granös långsiktiga överlevnad. Vännerna bestämde sig för att starta en verksamhet inom besöksnäring, och såg potential i en liten camping vid Umeälvens strand. Det blev startskottet för vad som idag är Granö Beckasin: en eko-destination för natur- och kulturturism som lockar besökare från hela världen.

Sara Wennerqvist, Sandviken, Wild Nordic

För Sara Wennerqvist var det kärleken till djur och natur som fick henne att starta Wild Nordic 2015. Med en bakgrund som naturskribent, fotograf och guide på Norra Ishavet ville hon få fler att upptäcka naturen i Gästrikland. Grundtanken i verksamheten är att sprida kunskap om ekologi, kännedom om natur, biologisk mångfald och miljöfrågor. Förutom att erbjuda unika upplevelser strävar Wild Nordic också efter att inspirera och engagera genom ideella initiativ, som Naturfokus, där barn får utforska och lära sig om naturen.

Saleh Karrani, Ali Khalil och Shafik Muwanga, Stockholm, Miljonbemanning

När Saleh Karrani, Ali Khalil och Shafik Muwanga växte upp i Stockholmsförorten Alby på 1990-talet, var det i en miljö präglad av arbetslöshet. Vännerna upplevde att många omkring dem hade svårt att få jobb, trots rätt kvalifikationer och utbildningar. En idé om en inkluderande arbetsmarknad föddes, och resan till det som idag är Miljonbemanning påbörjades – ett bemanningsföretag som strävar efter en rättvis arbetsmarknad.

Tinna Berg & Anna Bäckman, Kalmar, Bäckman & Berg

Efter att ha arbetat tillsammans i 13 år stod Tinna Berg och Anna Bäckman inför ett vägval: att stanna kvar på sin arbetsplats trots kommande förändringar, eller våga satsa på sin gemensamma dröm – att starta företag. Fyra år senare driver Tinna och Anna den framgångsrika resebyrån Bäckman & Berg mitt i Kalmar – med fokus på personligt bemötande, nätverk och lokal förankring.

Årets lokala hjälte – Junior

Ida Nordström, Strängnäs, Energy Effective Solutions

Trots sina blotta 25 år har Ida Norström lång erfarenhet i elbranschen. När det var dags för praktik i högstadiet frågade hon sin granne som hade en elektrikerfirma och på den vägen bar det – hon valde att utbilda sig till elektriker. När hon senare gav sig in i branschen upptäckte hon ett gap i marknaden. Samtidigt som fler blev intresserade av elbilar och solceller, saknades det lokala elinstallatörer med rätt inriktning. Det blev startskottet för Energy Effective Solutions – en elektrikerfirma med ambitionen om att förändra branschen till det bättre.

Emil Falk, Gnosjö, WindowGlass Recycling

Allt började med ett besök på Gnosjös återvinningscentral. Emil Falk, då 18 år gammal, fick reda på att det svåraste materialet att återvinna idag är fönsterglas. Då glaset sitter ihop med en fönsterram av trä eller aluminium sorteras det ofta som deponi och grävs ned i marken. Emil funderade på en lösning, och idén till företaget WindowsGlass Recycling föddes –  en ny typ av maskin som förenklar återvinningen av fönsterglas.

Albin Ljudén och Victor Olsmats, Uppsala, Bivaxfabriken

När Albin Ljudén och Victor Olsmats gick sista året på gymnasiet i Uppsala bestämde de sig för att storsatsa på

sitt UF-företag, som tillverkade återvinningsbara dukar av bivax. Målsättningen var att ta sig till SM i UF-företagande. Att de året därefter skulle komma hem med en silvermedalj var inget de kunde tro – inte heller att Bivaxfabriken fyra år senare skulle ha 50 000 kunder och omsätta nästan 10 miljoner kronor.

Ali Taleb och Samer Taleb, Vivalla, One4Tech

När cykel efter cykel blev stulen i vänskapskretsen, började Vivalla-tonåringen Ali Taleb undersöka hur stort problemet med cykelstölder är. Han upptäckte att det är Sveriges vanligaste egendomsbrott, och insåg att det behövs en säkrare lösning för att skydda cyklar än vanliga lås. Det blev startskottet på det som idag är One4Tech – ett företag som utvecklar smarta cykelparkeringar och digitala cykelställ för offentliga miljöer – med kunder över hela landet.

Julia Sjöberg, Elin Sjöberg, Klara Kristiansson och Saga Mäkimattila, Lövnäs, Lövnäs musteri

Allt började sommaren 2015 med ett experiment i trädgården. Julia Sjöberg, Elin Sjöberg, Klara Kristiansson och Saga Mäkimattila – då endast 12, 11, 9 och 8 år gamla – bestämde sig för att tillverka saft från en överbliven fläderbuske. Resultatet blev lyckat, och de började knacka dörr för att sälja sin saft hos grannarna. En ny affärsidé var född, och snart utökades produktionen till flera typer av saft och glögg.

Rösta på dina favoriter (icagruppen.se)

För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se

icagruppen.se

ICA Gruppen AB (publ) är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag med fokus på mat och hälsa. I koncernen ingår ICA Sverige och Rimi Baltic som i huvudsak driver dagligvaruhandel, ICA Fastigheter som äger och förvaltar fastigheter, ICA Banken som erbjuder finansiella tjänster, ICA Försäkring och Apotek Hjärtat som driver apoteksverksamhet. ICA Gruppen omsatte 2023 cirka 148 miljarder kronor. För mer information se icagruppen.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.